Skocz do zawartości
Danny

Monitor Lcd Dla Gracza - Max. 900 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Hej! Zastanawiam sie nad kupnem monitora LCD. Bedzie on przeznaczony zarowno do grania, jak i pisania np. w Wordzie. Nie chce wydac wiecej niz 900 zł, wiec pewnie bedzie to 19". Poczytalem pare artykulow i jakoze malo znam sie na monitorkach mam nastepnujace pytania:

• monitory LCD maja w wiekszosci odswiezanie 75Hz przy native resolution, wiec abym na sprzecie osiagnal 100 fps musialbym wylaczyc synchronizacje pionowa. Czy przy panelach LCD tez wystepuje podobny efekt, jak w CRT przy wylaczeniu tej opcji? Chodzi mi o to, ze tekstury sa jakby "poschodkowane"
  • gdybym chcial kupic widescreen, to w 19" otrzymuje rozdzielczosc 1440x900. Wiele gier jej nie obsluguje, a jak wiadomo przy LCD native resolution wyglada najladniej. Co musialbym zatem zrobic, zeby pograc na niej np. w CS'a? Bo w ustawieniach nie ma w ogole takiej opcji. Czy obraz automatycznie sam by sie rozszerzyl? Czy w ogole wygladaloby to ladnie?
  • czy w rozdzielczosci 1440x900 moja karta graficzna - 8800GTS 320mb duzo tracilaby w porownaniu z 640? Bo pamiec potrzebna jest do wiekszych tekstur, a nie wiem, jak to wyglada w przypadku tej rozdzielczosci.
Oczywiscie monitorek powinien miec wejscie DVI. Chcialem brac Samsunga 931BW, ale musicie mi odpowiedziec na moje pytania, abym byl do tego przekonany. A moze sugerujecie jakies inne monitory? Z gory dzieki,

@ed00s

jak nie masz nic madrego do powiedzenia, to lepiej nie mow.

EDIT: Znalazlem cos *chyba* fajnego. Samsung 19" LCD SM 970P - co o nim sadzicie?

Danny

Edytowane przez Danny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten monitor (samsung SM 970P) jest na matrycy tft czy pva? Bo róznie w sklepach piszą :

agito - pva

ulubiony.pl - tft

Jak to więc wygląda w rzeczywistości?

tft to wszystkie matryce: PVA MVA TN IPS itd

jesli samsung 970P ma być do gier to chyba w szachy :) przynajmniej dla mnie

Monitory LCD mają odświeżanie 60Hz, sporo z nich potrafi poprawnie wyświetlać w 75Hz, na LCD rwanie obrazu przy VSYNCoff jest bardziej widoczne niz na CRT, jak ustawic gierki w tryb panoramiczny znajdziesz tu:

http://www.widescreengamingforum.com/forum...wforum.php?f=32

gdybym chcial kupic widescreen, to w 19" otrzymuje rozdzielczosc 1440x900. Wiele gier jej nie obsluguje, a jak wiadomo przy LCD native resolution wyglada najladniej. Co musialbym zatem zrobic, zeby pograc na niej np. w CS'a? Bo w ustawieniach nie ma w ogole takiej opcji. Czy obraz automatycznie sam by sie rozszerzyl? Czy w ogole wygladaloby to ladnie?

Jam masz teraz CRT dodaj w sterownikach 1440x900 i powinna pojawić się rozdzielczość w grze CS

CS w panoramie:

http://www.widescreengamingforum.com/forum...er+strike#36134

najlepsze do szybkich gier są monitory na matrycy TN (jak samsung 931B) , szczegolnie samsungi ktore posiadają w menu mozliwosc wyłączenia dopalacza

Edytowane przez gmfriend

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tft to wszystkie matryce: PVA MVA TN IPS itd

jesli samsung 970P ma być do gier to chyba w szachy :) przynajmniej dla mnie

Monitory LCD mają odświeżanie 60Hz, sporo z nich potrafi poprawnie wyświetlać w 75Hz, na LCD rwanie obrazu przy VSYNCoff jest bardziej widoczne niz na CRT, jak ustawic gierki w tryb panoramiczny znajdziesz tu:

http://www.widescreengamingforum.com/forum...wforum.php?f=32

Jam masz teraz CRT dodaj w sterownikach 1440x900 i powinna pojawić się rozdzielczość w grze CS

CS w panoramie:

http://www.widescreengamingforum.com/forum...er+strike#36134

najlepsze do szybkich gier są monitory na matrycy TN (jak samsung 931B) , szczegolnie samsungi ktore posiadają w menu mozliwosc wyłączenia dopalacza

Dzieki za odpowiedz. Dalej jednak mam pare pytan.

1. Jak dodac w sterownikach 1440x900?

2. Niestety, na forum, ktore podales jest powiedziane, ze niektore gry, jak np. CS dzialaja tylko czesciowo w widescreen. Czy sadzisz jednak, ze warto brac panoramke 19"?

3. Jesli panorama to jaka? Samsung 931BW?

4. Jesli jednak bym wzial kwadrata to jakiego? Benq FP93GS?

Z gory dzieki,

Danny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jak dodac w sterownikach 1440x900?

Może spotkałeś się już z programem powerstrip ? - w nim łatwo się tworzy własne tryby

ps. możliwe że po podłączeniu LCD 1440x900 rozdzielczość pojawi się sama

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2. Niestety, na forum, ktore podales jest powiedziane, ze niektore gry, jak np. CS dzialaja tylko czesciowo w widescreen. Czy sadzisz jednak, ze warto brac panoramke 19"?

nie wiem nie testowałem CS+WIDE, jesli masz przyzwoite CRT to bez problemów mozesz przetestować teraz, dodaj rozdzielczość 1440x900x60Hz w sterownikach (nvidia ma opcje "dodaj rozdzielczosc" w ati nie wiem)

Sprawdziłem, CS chodzi bez problemów w 1440x900 na CRT więc na LCD tez będzie OK:

http://img374.imageshack.us/img374/5697/dscf1637hf2.jpg

CS 1440x900:

Dołączona grafika

Edytowane przez gmfriend

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem nie testowałem CS+WIDE, jesli masz przyzwoite CRT to bez problemów mozesz przetestować teraz, dodaj rozdzielczość 1440x900x60Hz w sterownikach (nvidia ma opcje "dodaj rozdzielczosc" w ati nie wiem)

Dzieki gmfriend :)

A jakies rekomendacje monitorkow w takim razie?

Ah i jeszcze jedno pytanie. Mowi sie, ze CRT jak sie ma odswiezanie 60Hz "wypala oczy". Czemu nie mowi sie tego samego o LCD o tym samym odswiezaniu? A moze istnieja jakies LCD, ktore maja 100Hz na 1280x1024, zebym nie musial wylaczac synchronizacji pionowej?

Edytowane przez Danny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ah i jeszcze jedno pytanie. Mowi sie, ze CRT jak sie ma odswiezanie 60Hz "wypala oczy". Czemu nie mowi sie tego samego o LCD o tym samym odswiezaniu? A moze istnieja jakies LCD, ktore maja 100Hz na 1280x1024, zebym nie musial wylaczac synchronizacji pionowej?

na LCD nie potrzebne jest odświeżanie bo matryca AKTYWNA "trzyma" obraz dlatego nawet przy 1Hz nic by nie migało jak na CRT

od odświeżania LCD zależy tylko płynność ruchu w szybkich strzelankach ale wg mnie 75Hz w zupełności wystarcza

do wyboru masz sporo 19" WIDE w cenie 800zł lg samsung wszystkie firmy, pytanie tylko czy nie warto dopłacić np takiego BENQ 93GP 19" nie panoramiczna ale na lepszej jakościowo matrycy MVA w cenie juz 930zł...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na LCD nie potrzebne jest odświeżanie bo matryca AKTYWNA "trzyma" obraz dlatego nawet przy 1Hz nic by nie migało jak na CRT

od odświeżania LCD zależy tylko płynność ruchu w szybkich strzelankach ale wg mnie 75Hz w zupełności wystarcza

do wyboru masz sporo 19" WIDE w cenie 800zł lg samsung wszystkie firmy, pytanie tylko czy nie warto dopłacić np takiego BENQ 93GP 19" nie panoramiczna ale na lepszej jakościowo matrycy MVA w cenie juz 930zł...

Dzieki za wyjasnienie :)

A co sadzisz, ze jest lepsze - panorama czy normalny? Jesli panorama to zdaje mi sie, ze najlepiej Samsung 931BW, co o tym sadzisz? A o kwadratach slyszalem, ze BenQ FP93GS jest dobry. No i ta panorama ma lepszy czas reakcji...

Edytowane przez Danny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi