Skocz do zawartości
KrOOliK89

[delphi] Aplikacja Konsolowa, Dynamiczny Timer

Rekomendowane odpowiedzi

Mój problem polega na tym iż pisze komunikator i chcę zrobić serwer konsolowy (bo tak :P ), co za tym idzie muszę dynamicznie obsłużyć ServerSocketa i tu jest problem. Co prawda podam inny kod niż mój, ale jak to zadziała to i ja sobie poradzę :P

program Project2;{$APPTYPE CONSOLE}uses  SysUtils,  ExtCtrls;type  Taaa = class	tt : TTimer;	private	  procedure la(Sender : Tobject);  end;var  aaa : Taaa;  flg : boolean;procedure Taaa.la(Sender : Tobject);begin  writeln('dziala?');  flg := true;end;begin  flg := false;  aaa := Taaa.create;  aaa.tt := TTimer.create(aaa.tt);  aaa.tt.OnTimer:=aaa.la;  aaa.tt.Interval:=100;  aaa.tt.Enabled:=true;  repeat until flg;  writeln('dziala');  readln;end.

jaki się mogę domyślać błąd jest w

aaa.tt := TTimer.create(aaa.tt);
ale nie wiem jak to inaczej zrobić :( . Program nawet nie wchodzi do procedury la :(

----------------

edit

Z tego co sie dowiedziałem to nie przejdzie... Bo timer potrzebuje formy żeby działać :(

Edytowane przez KrOOliK89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinno działać. Trzeba dodać tylko nagłówek w którym jest ta klasa. Nie znam delphi ale to może być uses System.Windows.Forms albo coś takiego :D

ewentualnie System.Windows.Forms.TTimer.create(aaa.tt) coś w tym stylu. To jest i tak pseudo konsola....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi