Skocz do zawartości
roth

E6300

Rekomendowane odpowiedzi

Ok koledzy, mam maly problemik. Szukam plyty pod ten procek. Karta graf to 8800gts. I teraz tak. Myslalem o czyms na p35 (penron), ale z tego co widze to moze on obslugiwac tylko crossfire (w przyszlosci dolozylbym druga karte). Czy moze pchac sie w cos z nvidii na 650 sli? Nie wiem juz sam co mam myslec. Proca chce puscic docelowo 3400-3500 czyli fsb kolo 500 by sie przydalo. Plyta nie musi miec bajerow. A cena jak najmniejsza.

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w przyszlosci dolozylbym druga karte

niewiem czy to ma sens. po testach które widziałem wzrots wydajności = 0-50 %

ja biore asus p5k (p35), jak narazie żadna nie padła, z nvidia 650 sli to jedynie p5n-e sli ale te sie sypią przy podkręcaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do płyt na 650i to ten Asus P5N-E nie jest zbyt dobry - ma słabą sekcję zasilania i kiepską kartę muzyczną .

Lepsze są od niego konstrukcje MSI ( P6N SLI-FI - 392 zł ) lub EVGA ( Nforce 650i Ultra za 339 zł ) .

Chipsety Intela to przeważnie obłsuga CF , dopiero po jakimś czasie pojawiają się modowane sterowniki dodające obłsugę SLI , do G80 ( 8800xxx ) takowych jeszcze nie ma .

8800GTS to już dosyć mocna karta , jest napewno szybsza niż 7900GTX , możliwe że radzi sobie z 7900GS/GT SLI ( 7900GTX SLI = 8800GTX ) .

Pojedyńcza karta powinna ci wystarczyć na jakiś czas , potem przesiadka na G90 lub coś adekwatnego od Ati ( narazie R600 i pochodne to śmiech na sali )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SLI jak i Crossfire to głupi bajerek... niewspólmierny wzrost wydajności do ceny ... weź sobie teraz 7900GS za 400 zl pod DX9, a jak będzie wiadomo co i jak z DX10 to zmienisz.

Co do płyty - EVGA 650i albo MSI P35 Neo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yyyyyy..... Badziewia?

i to przewartosciowanego jeszcze :lol2:

a do autora to skad wiesz ze docelowo pojdzie te 3.5 ghz ( wroznie z fusow )

predzej skonczy sie na 3.2 ghz albo wczesniej na snosnym napieciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i to przewartosciowanego jeszcze :lol2:

a do autora to skad wiesz ze docelowo pojdzie te 3.5 ghz ( wroznie z fusow )

predzej skonczy sie na 3.2 ghz albo wczesniej na snosnym napieciu

Tyle chce osiagnac a czy sie uda to zobaczymy. Ale nie chce zeby mnie plyta w probach blokowala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej IMO wziąć coś z większym mnożnikiem (4300/6420)

Nie wiem, ja po chinsku pisze? Mam juz proca, nie pytam co lepiej a co nie, tylko jaka plyta do. Prosze o pomoc, a nie snucie teorii. Nie chce nikogo obrazac so no offence. Mam proca, karte muz i graf zeby bylo wiadomo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi