Skocz do zawartości
Gość jako47

Proc+plyta+karta Graf

Rekomendowane odpowiedzi

mam problem mam kupic bratu kompa ;) i oto chcialbym zebyscie ocenili ten zestwik ):) mozna cos zmienic ???? ktora karte graficzna wybrac a moze cos innego ??? aha i prosze o wytlumaczenie dlaczego to ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> a dlaczego tamtego nie brac

procek Athlon 64 x2 4200+s.AM2 BOX 90nm cena jakas 305zl

płyta Gigabyte GA -M57SLI-S4 s. AM 2 PCI-E cos okolo 300 zl

grafika Gigabyte 8600GT 256MB 128Bit PCI-E lub okolo 450 (chyba sie oplaca ??? )

GeForce 8500 GT Palit 256MB HDTV & DVI (PCI-E) 270 zl

do tego 1 giga ramu druga sie dokupi pozniej i jakis dobry zasilacz do 130 zeta

co wy na :blink: :blink: to ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam problem mam kupic bratu kompa ;) i oto chcialbym zebyscie ocenili ten zestwik ):) mozna cos zmienic ???? ktora karte graficzna wybrac a moze cos innego ??? aha i prosze o wytlumaczenie dlaczego to ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> a dlaczego tamtego nie brac

procek Athlon 64 x2 4200+s.AM2 BOX 90nm cena jakas 305zl

płyta Gigabyte GA -M57SLI-S4 s. AM 2 PCI-E cos okolo 300 zl

grafika Gigabyte 8600GT 256MB 128Bit PCI-E lub okolo 450 (chyba sie oplaca ??? )

GeForce 8500 GT Palit 256MB HDTV & DVI (PCI-E) 270 zl

do tego 1 giga ramu druga sie dokupi pozniej i jakis dobry zasilacz do 130 zeta

co wy na :blink: :blink: to ???

poczytaj tu jest wszystko

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=168134

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

X2 3600+ 65nm Brisbane - ~ 240 zł

Abit KN8 - ~ 240 zł lub DFI Infinity nF SLI-M2/G - ~ 350 zł

7900 GS od Palita lub Galaxy - 400-450 zł

Zasilacz - Amacrox Warrior 350 W za 125 zł w zenfist.pl

Kupujesz X2 3600+ ( 65 nm , dobre OC ) i Abita KN8 ( jedna z lepszych płyt , tylko DFI jest lepsze ) i masz prawie 120 zł w kieszeni , do tego 7900GS jest znacznie szybsze niż 8500/8600 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ja chce sie dowiedziec np dlaczego nie brac 8600 lub 8500 a nie 7900??? przeciez te nowe maja wicej vertexow i potokow ???

drugie pytanie dlaczego brac tego abita a nie ta plyte co ja podalem ???

i trzecie pytanie dlaczego brac x2 3600 brisbane ( czy cosik takiego) a nie x2 4200

sorki moze to glupie i banalne te pytania ale chce bratu poskladac jak najlepszego kompa zeby nie mial do mnie zalu rozumiecie :mur: :mur: :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ja chce sie dowiedziec np dlaczego nie brac 8600 lub 8500 a nie 7900??? przeciez te nowe maja wicej vertexow i potokow ???

drugie pytanie dlaczego brac tego abita a nie ta plyte co ja podalem ???

i trzecie pytanie dlaczego brac x2 3600 brisbane ( czy cosik takiego) a nie x2 4200

sorki moze to glupie i banalne te pytania ale chce bratu poskladac jak najlepszego kompa zeby nie mial do mnie zalu rozumiecie :mur: :mur: :mur:

Co do kart

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3000

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2954

Co do reszty poczytaj forum tematy o Brisbane i Abicie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8500/8600 to nie udane karty NV , co z tego że mają więcej shaderów ( kiedyś były osobne jednostki Pixel Shader i Vertex shader , teraz jednostki są zunifikowane - wszystkie shadery mogą pracować albo jako PS albo jako VS lub w zależności od wymagań gry część jako PS i część jako VS )

8500 ma 16 shaderów , 8600 ma ich 32 , 7900GS ma 24 jednostki PS i chyba 7 VS .

Ale narazie w testach wynika że w sporej części gier ponoszą porażki , kolejny test 8500/8600 vs 7xxx :

http://pcarena.pl/page/79232/5/GF8500GT-i-...le-czy-wydajne/

A to tylko wydajność w DX9 ,w DX10 ich wydajność jest tragiczna - już lepiej przeczekać kupując 7900GS a potem kupić 8800 GTS 320 MB lub karty kolejnej generacji ( G90 i pochodne ) .

X2 3600+ Brisbane - cpu wykonane w nowym procesie technologicznym 65 nm ( tak jak seria Core 2 Dou Intela ) - podatność na podkręcanie ,spokojnie wydtarczy do gier , lepiej kupić tanszy CPU i szybszą kartę niż droższy CPU i wolniejszą kartę .

Abit KN8 - jak już mówiłem - to jest jedna z lepszych płyt , płyty Gigabyte są od niej znacznie gorsze .

A DFI to klasa sama w sobie , firma produkuje najlepsze chyba płyty na platformę AMD ( S754/939/AM2 ) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki reyden troche rozjasniles mi glowe czyli chyba cos takiego i nic nie zmieniac ??

abit kn9

x2 3600 brisbane

i jakis 7900 gs lub moze taniej palit 7600 ;)

a czy ja wiem reyden na moje dfi nie narzekam lecz troche sie marnuje ( semp 3000+ 1.6 -->1.8 ale spokojnie chodzil na 2.40 tylko po ostatniej pogodzie obnizylem fsb zeby sie nie zdymij bo jade na boxie ;)

ale bratu stwierdzilem ze nie ma sensu wydawac tak duzej kasy na dfi kolejne 120 do przodu

i jeszcze osobiste pytanie jesli mialbym wymieniac cos to co moj konfig:dfi infinity. semp3000+. geforce 7300gt, 2 X 512 goodram :) ??? czy lepiej wymienic proca??? dolozyc kostke ramu ??? czy jakas grafe ???

aha i jeszcze jedno czy to prawda ze beda obnizki komputerow w lipcu ??? i czy kupowac ram teraz czy za miesiac ????

troche sie tego namnozylo ale z gory dzieki za odpowiedzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7600 jest karta słabszą od 7900GS , to inny segment rynku - 7900GS ma 16ROP/20PS/7VS i 256-bit szynę a 7600GS ma 8ROP/12PS/5VS i szynę 128-bit .

7900 jest dużo wydajniejsze , i kosztuje w okolicach 400 zł , co prawda 7600GS stoi teraz w okolicach 300 zł ale lepiej dołożyć do 7900GS , chyba że kasy bardzo mało to bierz 7600GS .

A co do obniżek cen - niektótre już były ( np. Intel i C2D ) , o innych nie wiem , spadek cen jest naturaly w tym okresie .

Może coś się ruszy jak będą pierwsze K10 ( Barcelona ma być podobno już w lipcu ) i C2D 45nm ( Penryn )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jasne ;) juz pisalem ale ;)

MOBO:dfi infinity am2

proc: sempron 3000+ 1.6--->1,80 ;) lol

ram: 2:512mb goodram ddr2

grafa: 7300gt od galaxy :) ???

zasilka:modecom mc 350 w

sorry moj blad :mur: :mur: :mur:

Edytowane przez jako47

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi