Skocz do zawartości
ajven8

Sprzet Do 6,5k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Za 2 do 3 tyg. Będę miał mozliwosc zmiany sprzetu. Do wydania mam 6,5k. Od jakiegos czasu przegladam rozne fora, ale nie mogę się do konca zdecydowac co dokladnie kupic.

Moze:

Intel Core2 Duo E6600 2.40 GHz (S775) BOX - 900 / E6550 jak wyjdzie

Asus P5K Deluxe / WIFI-AP Intel P35 - 800

DDR2 2048MB 1000MHz OCZ Titanium Alpha (2x1024MB, DualDDR2, CL4) - 670

GeForce 8800 GTS EVGA 640MB TV & 2x DVI (PCI-E) - 1450

2x Seagate Barracuda 7200.10 320GB, SATA, 16MB cache (zapis prostopadły) - 600

Corsair CMPSU-620HXEU - 620W - 550

Obudowa - duza, czarna, dobrze wentylowana :) - 350

Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer - 300

Scythe Infinity - 150

Logitech G3 Game Laser Mouse - 200

Logitech G15 Keyboard - 300

Nagrywarka "cos" za - 200

razem około: 6.500

ceny sa troche zawyzone, ale musze to zrobic (zlozyc) przez jakas firme (FV)

wiec pewnie takie ceny beda.

Na Viste mam zamiar przejsc nie wczesniej niz za rok, wiec narazie tylko 2GB RAM.

Komp do grania, internet, edycja filmow z kamery, torrenty :)

Proca bede krecil, RAM i grafe niekoniecznie.

mozna tez:

Asus P5B Deluxe Intel P965 - 600

OCZ Technology 2x 1GB DDR2 800MHz Platinium Rev2 CL4-4-4 - 390,

(wtedy moge wlozyc wiecej RAMu)

a za rok zamiana na Quada, beda ostro taniec a za rok to juz beda jak za darmo :)

I na koniec takie lamerskie pytanie:

czy RAM 800MHz duzo bedzie zwalnial proca E6600/E6500 (1066/1333)

pozdrawiam i prosze o porade.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy RAM 800MHz duzo bedzie zwalnial proca E6600/E6500 (1066/1333)

Nie będzie, nawet jak podkręcisz, proc ma mnożnik x9 i gdyby chodził na FSB 450 to masz 4,05 GHZ na procu i 900MHz na ram (def 800)

co do płyty, też biore p5k ale nie dlx, zwykłą, więc niedłógo sie okaże jak sie spisuje. Mam nadzieje że dobrze.

8800 GTS raczej OK

Dysk: mam takiego jednego, troche hałasuje tzn głowice przy zapisie troche terkoczą. Mnie to nie przeszkadza ale warto miec na uwadze.

I proponowałbym zamiast wywalać 500 zł na klawe i myche, zainwestować tą kasę w chłodzenie wodne. Procek i chipset pewnie chłodne nie będą a szum wentylatorów niestety nie jes przyjemny, powiem więcej - jest nieprzyjemny!

Edytowane przez szpachla2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja od pewnego czasu tak troszkę teoretyzuję nad wyborem sprzętu i powiem ci do jakich ja wniosków doszedłem w moim wypadku. Może też ci się przydadzą. Zacznijmy od nagrywarki. Po co kupowac jakieś coś superdrogiego za 200 zł za tę cene można mieć dwie. Tylko żeby to miało sens to trzeba wybrać je z głową. Jedna z dobrym odczytem i szybkim jego czsem. A druga która przduje na polu nagrywania i potrafi nagrać informacje na plasterku szynki. Po co cos takiego? Bo nie ma idealnych wypalarek łączacych te cechy i jeszcze dzieki temu mamy taki bajerek jak nagrywanie w locie. To jest wygodne polecam. Jesli masz zestaw pożądnych głośników na 5.1 czy nawet 7.1 to ta dzwiękówka jest spoko ale jeśli nie i dajesz ją żeby była to się mija z celem bo ukałdy zintegrowane są teraz dobre. Nie wiem może sięprzyda to takie moje lużna przemyślenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do obsługi 4gb potrzebujesz systemu 64 bitowego (+ sterowniki + aplikacje)

zresztą dokupić możesz zawsze jak stanieje

a co do grafy to różnica 5 klatek/s między gts a gtx.

czy jest warta 500 zł???

Edytowane przez szpachla2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@szpachla

dyski zmienilem na Samsungi, WC moze pozniej...

@szary

Nagrywarka bedzie Pioneer-212, dobre glosniki 5.1 juz mam.

@Nerevar

Tak jak napisal szpachla, 2GB RAM wystarczy (XP), jak zostanie kasa to kupie 4GB - bedzie juz dla Visty (wiem, ze tylko 3GB pod XP)

To samo z GTX - zalezy od kasy. 6,5k nie moge przekroczyc to juz MAX moich mozliwosci.

Ostatecznie to bedzie tak:

Intel Core2 Duo E6600 + Scythe Infinity

Asus P5K Deluxe

2x1GB RAM ale na 800MHz - PATRIOT albo OCZ - nie wiem jakie

GeForce 8800 GTS EVGA 640MB

Samsung SpinPoint T133 400 GB (SATA II, 16MB cache) x2

Corsair CMPSU-520HXEU - 520W - ta moc powinna wystarczyc

Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer - do glosnikow 5.1

Logitech G3 Game Laser Mouse

Logitech G15 Keyboard

Pioneer DVD+/-RW DVR-212

Obudowa - tez jeszcze nie wiem, napewno czarna i duza :)

dziekuje, ze dotychczasowe rady i podpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Mam podobną kwotę do wydania i od dawna czytam o sprzęcie, generalnie wybrałem to samo :

E6600 + P5K Deluxe

Ramy - sporo ludzi na forum poleca G.Skill HZ -> cena całkiem dobra.

chce na sprzęcie uzyskać stałe 450 fsb i do tego synchro pamięci na jak najmniejszych timingach.

Grafika - do tej pory wahałem sie czy brac GTXa ale znalazłem nowe ceny w dziale 8800gtx -> ta cena skaluje się już odpowiednio do GTSa (wydajnosc/cena ok 10%) wiec warto ją brać...

Zasilacz - czekałem chwile aż kilka aukcji zejdzie bo cena faktycznie niższa od cen sklepowych -> cena , chciałem sie upewnić ze będą pozytywy no i faktycznie ta zasilka wskoczyła na moją liste :)

Dyski - Samsungi są ciche ale zazwyczaj odstawały w testach odczytu/zapisu, seagate jednak sa najszybsze z posrod 7200( chyba? :) choc sam zastanawiam sie czy brac WD, akurat ja biore 2x250 bo to najmniejszy dysk z 16MB cache.

No i obudowa to moj najwiekszy dylemat, bo mam wygorowane wymagania a to -> osobny temat, niestety nikt mi jeszcze w tej kwesti nie pomogl ;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi