pkotlowski Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 Więc tak: Mam dwa kompy A i B. Oba łączą sie z netem poprzez router Linksysa WAG200G. Internet ładnie śmiga, lecz problemy zaczynąja sie gdy chce przesyłąc pliki oraz drukować z jednego kompa na drukarce podłączonej do drugiego. Sieć jest stworzona, ma nazwe DOM. Na obu komputerch w Moich Miejscach sieciowych taka siiec sie pokazuje. Problem jest w tym, ze nie moge z jednego kompa przeglądać zawartości drugiego. Komp A widzi siebie oraz kompa B. Komp B widzi tylko siebie, a przy próbie połączenia sie z A wyskakuje błąd, że nie mam wystarczających uprawnien by przeglądać zawartość. Czegu już próbowałem; Włączałem konta gościa. W narzędziach adminisatracyjnych dawałem uprawnienia do przeglądanie użytkownikom z innych kompów. Tworzyłem już chyba 10 razy od nowa sieć. Tworzyłem domeny. Zmieniałem IP, DNS. Problem może leżec w tym, że w połączeniach sieciowych mam 2połączenia: Połączenie z internetem oraz połączenie lokalne (kiedyś oba kompy były połączone osobno-nie w sieci domowej). Tu lezy kolejny problem, bo nie moge wywalić tych połączeń ani ich wyłączyc bo wtedy net nie działa. Może ktoś wie jak nakazać systemowi by uzywał określonego połączenia z internetem? Wydaje mi się ze problem lezy po stronie jednego komputera bo drugi widzi i siebie i drugiego, a en felerny tylko siebie. Jakis propozycje? Format nie wchodzi w gre bo nie mam gdzie przenieśc 530GB danych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zacznę od końca: Co ma do tego 530GB danych? Masz jedną partycję na cały dysk? Jeśli tak, to bardzo kiepski pomysł. Jeśli nie, to nie widzę problemu. Tworzenie domen nic nie da - nie masz serwera w sieci. Problemem jest zapewne firewall/antywirus/robak znajdujący się na kompie, którego nie można przeglądać. Ostatecznie kwestia ustawień. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkotlowski Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 Na jednym komputzerze mam 3 dyski 2x320 bez raidu i 80gb na system. Nie bardzo mam jak to przenieść:) Komputery czyste, nie ma żadnych robaków itp. Ostatecznie kwestia ustawień.Tyle to i ja wiem tylko nie wiem jakie ustawienia mozna jeszcze zmienic:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 80GB na system?? Bez sensu. 30GB to już jest wystarczająco. No chyba, że ktoś instaluje gry w "C:\Program files", co jest poronionym pomysłem. Co do tego mają 2 pozostałe dyski? Przecież im się nic nie dzieje - formatuje się partycję z Windowsem. Przenieś dane z 80GB na inne dyski i podczas instalacji systemu usuń partycję 80GB (jeśli taką masz) i utwórz 30GB, na którą zainstaluj system. Drugą partycję utwórz dopiero z poziomu nowo zainstalowanego Windowsa. Tam instaluj gry i trzymaj dane. Są jeszcze opcje wyłączenia firewalla Windows i opcja "uwierzytelnij jako gościa gdy dane o komputerze są niedostępne". Porównaj ustawienia na obu komputerach - zapewne jest jakaś różnica. Może jakiś firewall od NVidia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkotlowski Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 Formatu nie będzie, ok? Nie i koniec. Firewall windowsowy nie działa(wyłączony), tego od NV instalują tylko samobójcy. Coś musi byc według mnie skopane z tymi połączeniami internetowymi. Szukam sposobu jak je usunąc. Zna ktoś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 Wywal kartę w menedżerze urządzeń i zrestartuj kompa. Teoretycznie połączenie zostanie na nowo założone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...