RaF Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 Szukam jakiejs wydajnej oraz glownie NIEZAWODNEJ pompki do chillera Wydajnosc w granicy 3000l/h wysokosc podnodzenia z 1.5m (ok 1000l/h rzeczywiste) musi byc Pompka bedzie pracowala w temp ok -10 do +5 stopni chodzi zeby byla niezawodna !! Mozecie cos polecic ?? nie musi byc tania ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 na XS niektórzy używają lainga ale nie wiadomo ile pozyje przy takich temperaturach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 no wlasnie chodzi o to ze ma dzialac niezawodnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 (edytowane) CWU i CO też nie barzdzo - "Temperatura cieczy - od 2C do 95C" Edytowane 25 Czerwca 2007 przez KAMILcom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryce Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 atman 306 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 atman 306Nie no...dobre :D Na XS jest wiele tematów na temat pompek do chillera...rzeczywiście dużo osób ma lainga...ale w sumie nie wiem jak będzie się sprawować. Będzie bardzo trudno znaleźć taką pompkę, ale myślę że najlepszym wyborem by był jakiś CWU or CO...powinny wytrzymać temp. ok -10*C. Pozdrawiam rafwlkp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryce Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 Nie no...dobre :D Na XS jest wiele tematów na temat pompek do chillera...rzeczywiście dużo osób ma lainga...ale w sumie nie wiem jak będzie się sprawować. Będzie bardzo trudno znaleźć taką pompkę, ale myślę że najlepszym wyborem by był jakiś CWU or CO...powinny wytrzymać temp. ok -10*C. Pozdrawiam rafwlkp a co niby atman nie będzie dobry do chilera ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 a co niby atman nie będzie dobry do chilera ? Atman i niezawodność :D Atman potrafi się zbuntować na wodzie o temp 20st, a co dopiero jak dostanie - przed :D Ja bym strzelał w jakiegoś Lainga lub CO/CWU... czyli jak większość. Ciężko coś wybrać, ale skłaniałbym się głównie w kierunku CO, bo te pompy są niezniszczalne, moja od paru godzin pracy z mrozem nie umarła, to żaden dowód, ale uważam, że powinno pracować wiecznie z -20 tak jak potrafi to robić z +60. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryce Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 (edytowane) oj to ja moze dorwałem jakąś dobrą sztuke 306 :P bo mi przez 6miesiecy codziennie po kilkanaście godzin pod chilerem -5C chodził :P edit: ale co prawda to prawda czasem przymulała ;) Edytowane 25 Czerwca 2007 przez bryce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 pompka do CO moze byc troche klopotliwa ze wzgledu na koniecznosc jej dobrego zaizolowania (skraplanie sie wody na silniku) a lainga mozna w polsce kupic i jakie maja wydajnosci ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 (edytowane) oj to ja moze dorwałem jakąś dobrą sztuke 306 :P bo mi przez 6miesiecy codziennie po kilkanaście godzin pod chilerem -5C chodził :P edit: ale co prawda to prawda czasem przymulała ;) No to baaaaardzo wytrzymałą sztuke dostales :ph34r: A co do CO to wytrzymują nawet po 100*C (jak się woda w centralnym zagotuje :D ) to i te -10 wytrzyma (bo tyle autor napisal, o -20 nie było tu mowy <_< ). Pozdrawiam rafwlkp EDIT: RaF byłeś szybszy o 30sek :P . Tu masz troszkę o Laingu: http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...roducts_id=1431 EDIT2: A tak myślę czy lepszy nie będzie Swiftech MCP655...Poszperam na XS to może się czegoś dowiem czy się nada do chillerka. Edytowane 25 Czerwca 2007 przez rafwlkp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Noreq Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 No to baaaaardzo wytrzymałą sztuke dostales :ph34r: A co do CO to wytrzymują nawet po 100*C (jak się woda w centralnym zagotuje :D ) Zawsze się przyglądałem tylko, pora się wypowiedzieć :oops: Co do tych pomp to więcej wytrzymują, u mnie jak się woda gotuje i przegapie to 130 stopni jest B-) oczywiście żadko ale czasem się zdaży przes gafe, a pompka jak śmiga tak śmiga po 20 h dziennie. :D p.s znaczy w zime tak teraz nie :mur: a co do tęperaturek poniżej zera to zależy od sztuki, a i tak sądze że da rade na dobrym minusie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 oj to ja moze dorwałem jakąś dobrą sztuke 306 :P bo mi przez 6miesiecy codziennie po kilkanaście godzin pod chilerem -5C chodził :P Mój 306 po godzinie pompowania cieczy -8st zaczął dziwnie hałasować wirnikiem... Więc może ja trafiłem na trefną sztukę. Co nie zmienia faktu, że po akwariówce nie można spodziewać się bezawaryjności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pudi Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 Powiem tak , ja spedzilem ostatnie 3 tyg szukajac czytajac i decydujac sie jaka pompka bedzie w miom chillerze, zdecydowalem sie na niezawodnego eheima, dlaczego, znalazlem pare postow na roznych forach min, na XS, ze niektorym pracowala przy -20C przez np rok bez problemow i byli zadowoleni, a ze zawsze mialem eheima wiec tym razem tez nie powinienem byc zawiedzony. Potrzebowalem pompki zatapialnej wiec pompy Co odpadly, a liang nie nadaje sie do cieczy o temperaturze ponizej zera (najnizsza dopuszczalna temp to 0C) a jesli juz sie jej uzyje to trzeba ja dobrze zaizolowac, bo woda bedzie sie bardzo latwo osadzac na wewnetrznych czesciach pompki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 Atman 305/306. Pol roku dziennie po 8 do 12 godzin w temp od -5 do +5C. Teraz dziala sobie w zwyklym wc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 Atman 306 dostawał duzo w d*pę przy -20'C przez kupe czasu i nawet nie pomyslal zeby przestac dzialac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 Atman 305/306. Pol roku dziennie po 8 do 12 godzin w temp od -5 do +5C. Teraz dziala sobie w zwyklym wc. Moja 305 padła po 3 latach :D Ale w mrozy też dawała rade (-20 bywało) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryce Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 No i mit o Atmanach padł ;) rlz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 ej no, miała być niezawodna, a atman potrafi paść po miesiącu w zwykłym WC ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 No właśnie...mój padł po 3miechach...xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 28 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2007 ling z tego co widze to ma bardzo maly przeplyw i zasilany z 12V a ja potrzebuje raczej czegos na 230V Chyba eheima przetestuje dzieki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 28 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2007 Laing ma w rzeczywistości dużo większy przepływ niż Eheim, poza tym wytwarza wyższe ciśnienie i nie zmniejsza przepływu przy oporach w znaczącym stopniu, w przeciwieństwie do Eheima Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...