Gość superalan Opublikowano 28 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2007 (edytowane) Witam Jestem użytkownikiem następującego komputera: (wypiszę tylko najważniejsze cechy) Płyta główna:ASUS CUSL2-C Pamieci: 384MB SD-RAM PC 133 CL3 Dysk: Seagate Baracuda 7200.7 ATA100 (transferek ok 37MB\s) Karta dźwiękowa: Forte-Media 801-AU 4.1 Karta graficzna: MSI GF4MX440 64MB (GeForce 4mx440- 270/405 mhz szerokość magistralii pamięci 128 bit) Zasilacz: MODECOM FEEL-300ATX(300W) Procesor: Intel Pentium3 866Mhz Wiadomo to jak na te czasy dośc słaby sprzęt nawet na KDE 3.5.6 w linuxie w Kubuntu. Nie mam zamiaru zbytnio wydawać na komputer, więc myśle o zakupie następującej konfiguracji na allegro: [KONFIGURACJA Z AGP] Płyta główna: MSI PM8M3-V - 73zł Pamięci: 512MB Infileon CL 2,5 - 95zł Procesor: Intel celeronD 2,53 lub 2,66Ghz ok.100zł Myślałem też nad kupnem celerona 430 - ok.200zł (szybszy i pobiera mniej prądu niż celeronyD) W sumie koło 300zł Wiem, że pierwsza odpowiedź jaka może nadejśc na tę konfiguracje może być bezpośrednim najazdem na zasilacz(może wybuchnąć:D bo to FEEL) albo na płytę, bo nie obsługuje pamięci w trybie DUAL tylko SINGLE ale ja nie będę potrzebował tego kompa do grania(no może w Total overdose albo w GTA SA mi sie nieśni DOOM3 czy F.E.A.R) tylko do filmów, pracy. [KONFIGURACJA Z PCI EXPRESS] Płyta główna tu nie mogew się zdecydować: 1.MICROSTAR MS-7058(intel 915) - 59zł 2.ASUS P5GD1-FM/S(intel 915) - 69zł 3.GIGABYTE GA-8I915PM(intel 915) - 99zł Proc i pamięci bez zmian. Przy zakupie którejś z tych płyt bym musiał stanąć przed wyborem taniej karty graficznej (z allegro z gwarancją nie od "prywaciarza" tylko od serwisu sprzedającegop pare sztuk ) Na początku myslałem nad radkiem x550(są czasami za 49zł) ale stwierdziłem, że to może być liche. Potem zwróciłem uwagę na dwie karty: 1. (Sappire)Ati radeon x600 pro 128MB DDR 128bit- 99zł 2. Leadtek GeForce 6600 128MB DDR 64bit(to razi bardzo) Która z tych kart sprawdziła by się lepiej w grach i aplikacjach 3D? Jest ktoś na forum używający podobnego sprzętu?? Która konfiguracja wydaje się wam lepsza?? Dodam, że nie mam zamiaru niczego podkręcać. Jaki kupie taki mam. Liczę na fachowe recenzje. Dziękuję z góry za przeczytanie mojej widamości. Pozdrawiam Marzyciel Alan:) Edytowane 28 Czerwca 2007 przez superalan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryld Opublikowano 28 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2007 Skoro masz tak ograniczone fundusze to za 300zł super kompa się nie złoży i to z 2 jajkami. Skoro przypasuje ci ten Celek to bierz go. Co do Cielaka z serii 4xx to juz będziesz musiał wymienić płytę głowną bo ta nie da rady. Chyba nawet inny socket. Te nowe celki są juz na rdzeniu Conroe-L 0.045m LGA775. Feel - miałem feela i jakoś mi nie wybuchł :D ale racja: nie podkręcaj kompa bo moze się coś "przydarzyć". Powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość superalan Opublikowano 28 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2007 (edytowane) Skoro masz tak ograniczone fundusze to za 300zł super kompa się nie złoży i to z 2 jajkami. Skoro przypasuje ci ten Celek to bierz go. Co do Cielaka z serii 4xx to juz będziesz musiał wymienić płytę głowną bo ta nie da rady. Chyba nawet inny socket. Te nowe celki są juz na rdzeniu Conroe-L 0.045m LGA775. Feel - miałem feela i jakoś mi nie wybuchł :D ale racja: nie podkręcaj kompa bo moze się coś "przydarzyć". Powodzenia Na allegro sprzedają płytę MSI PM8M3-V (tę z AGP) z celeronem 330, czyli tamta płyta musi ciągnąć te nowe celki. Wiem, że te nowe celki maja nowszy proces technologiczny. Te proce perfekcyjnie się kręca z 1,8 na 3Ghz na pożądnych płytach i zasilaczach i są produkowane w technologii 0,65 mikrona nie na 45nm. Na 45nm maja być wyprodukowane najnowsze potwory AMD o nazwie kodowej BARCELONA(nie mylic z klubem piłkarskim:D). Wyjdą we wrześniu. Mam nadzieję:) Edytowane 28 Czerwca 2007 przez superalan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 28 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2007 Ja bym radzil sie zastanowić nad 754 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 (edytowane) Ja bym radzil sie zastanowić nad 754A ja bym celował w AM2. Najtańszy sempron to poniżej 80 zł, jakąś płyte za ok 200 zł + jakaś grafika lub za ok 270 z integrą (Biostar TA690G ) a 512MB DDR2 dostaniesz już poniżej 50 zł. Różnica wydajności względem tego balerona spora a cenowo mała. Na allegro sprzedają płytę MSI PM8M3-V (tę z AGP) z celeronem 330, czyli tamta płyta musi ciągnąć te nowe celki. Wiem, że te nowe celki maja nowszy proces technologiczny. Te proce perfekcyjnie się kręca z 1,8 na 3Ghz na pożądnych płytach i zasilaczach i są produkowane w technologii 0,65 mikrona nie na 45nm. Na 45nm maja być wyprodukowane najnowsze potwory AMD o nazwie kodowej BARCELONA(nie mylic z klubem piłkarskim:D). Wyjdą we wrześniu. Mam nadzieję:) Że co?? Nowe celki to C2D tylko z jednym rdzeniem. Nie włoży ich w płyte która nie obsłuży C2D to raz. Dwa Barcelona i inne procki które AMD ma wprowadzić w 3 lub 4tym kwartale bedą w procesie 65nm. W 45nm mają być kolejne procesory od Intela. Skąd brałeś tamte informacje?? Nie wprowadzaj ludzi w błąd :mur: Edytowane 29 Czerwca 2007 przez dzikidaniel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość superalan Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 A ja bym celował w AM2. Najtańszy sempron to poniżej 80 zł, jakąś płyte za ok 200 zł + jakaś grafika lub za ok 270 z integrą (Biostar TA690G ) a 512MB DDR2 dostaniesz już poniżej 50 zł. Różnica wydajności względem tego balerona spora a cenowo mała. Że co?? Nowe celki to C2D tylko z jednym rdzeniem. Nie włoży ich w płyte która nie obsłuży C2D to raz. Dwa Barcelona i inne procki które AMD ma wprowadzić w 3 lub 4tym kwartale bedą w procesie 65nm. W 45nm mają być kolejne procesory od Intela. Skąd brałeś tamte informacje?? Nie wprowadzaj ludzi w błąd :mur: faktycznie nie sprawdziłem tej informacji. Czytających przepraszam. Moja wina... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 Am2 sempron i integra to jedyne wyjście. A pozniej dorzucić giga ramu i jakąś normalna grafe [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryld Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 Wiem, że te nowe celki maja nowszy proces technologiczny. Te proce perfekcyjnie się kręca z 1,8 na 3Ghz na pożądnych płytach i zasilaczach i są produkowane w technologii 0,65 mikrona nie na 45nm. Na 45nm maja być wyprodukowane najnowsze potwory AMD o nazwie kodowej BARCELONA Chyba nie masz racji: Technologia [µ] 0.045 http://www.agito.pl/product/41591?cid=81 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 Chyba nie masz racji: Technologia [µ] 0.045 http://www.agito.pl/product/41591?cid=81 Tak wierz sklepom: http://www.wiadomosci.tuning-pc.pl/proceso...wych-celeronow/ http://www.intel.com/products/processor_nu...t/celeron_m.htm Czyżby Intel na swojej stronie kłamał?? A może nie wiedzą co mają?? Jednak pamiętać trzeba że w skłepach 90% opisów jest robionych przez laików Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JohnySiwus Opublikowano 29 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2007 Gigabyte M61SME-S2 /nForce 6100/ 190zł AMD Sempron 3000+ 64bit Manila BOX /AM2/ 109zł GoodRam 512MB PC667 CL5 69zł źródło: ESC sklep masz płyte na AM2 razem z PCIex więc z czasem sobie wymienisz sprzęt, tylko 2 sloty pamięci... zintegrowana grafa... ale za 368 masz coś... i tyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość superalan Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2007 Z wielu testów zrozumiałem, że bardzo dobrym wyborem na start byłby celeron 420. Płyty pod niego nie są już tak drogie (za 200zł dostanę jakiegoś asusa lub gigabyte z intelem 945gz), a cena procesora sprawia, że nie mam obaw, że sie nie wypłacę. Korzyści płynące z zakupu najnowszego celerona moim zdaniem są duże m.in. duża wydajność (jak na tę cenę 420 jest za 137zł) i bardzo niski pobór mocy - tylko 35W. Integra intela powinna wystarczyć do pracy i oglądania filmów. Jak kupię podam recenzję wszystkim co i za ile kupiłem oraz jak ten celeron spisuje sie w praktyce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryld Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2007 Hmmm.. nie zgodzę się. tanie płyty pod intela to ASRocki albo tanie gigabajty. do kitu.. jak masz bardzo mało kasy to tylko AM2. Kapitalny Foxconn A690G z grafiką, do tego Sempek za mniej niż 100zł. I ramki - nawet 512MB, na razie musi ci starczyć. Co do nowych Celków: sorki, pomyliłem się - faktycznie 0.065 mikrona a nie 0.045. Sprawdziłem w Agito i jeszcze mnie koleś zapewniał ze to na pewno 0.045. No ale nie ważne. Płyty pod nowe celki muszą obsługiwać te procki. I to są niestety te najnowsze bujające się w rytmie Conroe-L. Nie każda dostępna płyta pod LGA 775 to potrafi. Nie wiem dokładnie jak się przedstawiają ceny nowych mobasów pod 775 ale za 200zł to raczej tylko pomarzyć. Ja ci polecam AM2 mimo wszystko. Kupisz dobrą płytą obsługującą X2 i nawet FX'y i z czasem wymienisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...