Skocz do zawartości
trutututu

Zkaszaniony Dysk / Uwalony Kontroler ? Kto Mi Pomoze W Diagnozie :(

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pare dni temu kupilem nowy procesor i plyte glowna - dwa dni potem zauwazylem niepokojace sygnaly dotyczace dysku.

Pliki sciagane z sieci mialy zle sumy kontrolne archiwa nie chcialy sie wypakowywac itp. Mysle - mam zkaszaniony kontroler. Czym predzej nagralem Hirens CD z programami diagnostycznymi. Sprawdzam plyte - przechodzi wszystkie testy. Sprawdzam Smart dysku - C8H - wszystko jasne.... Ale nie do konca. Dzisiaj znowu wrzucilem plyte z testami i postanowilem bardziej pomeczyc dysk.

Przechodzi wszystkie testy. Literalne wszystkie. Nawet smart nic nie zwraca....Tasma siedzi dobrze. Kanaly zamienialem juz z nagrywarka. Proby instalacji systemu (Ubuntu,Puppy) zawiodly wiec cos jest nie teges :) pytanie tylko co. I tak mialem kupic nowy dysk na Sata wiec to nie jest wielki problem... ale chcialbym miec pewnosc ze po zmianie dysku bede mial sw spokoj.

Pytania:

1 Wtf ?

2 Czy kontrolery IDE i Sata sa od siebie niezalezne ?

Btw - sprzet nie krecony wszystko idzie na auto. Plyta to ASROCK 4CoreDual-VSTA

Z gory dzieki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maxtor diamondmax9 :) memtest bez zarzutu 11h

rozumiem ze twoim zdaniem mobo/kontroler odpada ?

Tak plyta odpada, Maxtor? to na 99,99% to dysk! Maxtor miał tylko kilka udanych egzemplarzy dysków, między innymi 40GB produkowaną na bazie Quantuma, większośc Maxtorów właśnie teraz po kilku latach zaczyna padać... sam miałem kilka takich przypadków ostatnio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej znowu potrzebuje porady - nadal jestem bez dysku wiec zaczalem kombinowac i pomyslalem ze zamiast meczyc sie z plytami przegram Puppy linuxa na pendrive. Co sie okazalo ? Komputer wyrzuca ten sam komunikat co przy dysku... CRC Error -- system halted. Na forach ten blad zrzuca sie najczesciej wlasnie na uszkodzony dysk... ale pendrive mam juz raczej sprawny...

Jakies sugestie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi