Skocz do zawartości
Gość Talen

To Kupcie!

Rekomendowane odpowiedzi

Skład zestawu komputerowego

1.Procesor: AMD Athlon 64 X2 3600+ BOX (AM2) 0.065u 65W Brisbane 219 zl

2.Wentylator: Arctic Cooling Freezer 64 PRO 59zl

3.Płyta główna: DFi Infinity NF ULTRAII-M2/G, nForce 4 Ultra, DualDDR2-667, SATA2, RAID, FW, SLI, GBLAN, ATX 300zl

4.Napęd FDD: Mam ok 35zl

5.Pamięci: DDR2 2048MB 800MHz OCZ Platinum rev 2.0 (2x1024MB, DualDDR2, CL4) 375zl

6.Dysk twardy: Seagate Barracuda 7200.10 320GB, SATA/300, 16MB cache, NCQ (zapis prostopadły) 280zl

7.Nagrywarka: Mam LG 100zl

8.Karta dźwięk.:ALC850 8-channel High Definition Audio CODEC (zintegrowany/a)

9.Karta sieciowa:Dual Gigabit LAN nVidia (zintegrowany/a)

10.Karta graficzna:GeForce 7900GS Galaxy 256MB, DDR3, HDTV, 2xDVI, PCI-E (475/1400) 475 zloty

lub jakas inna GeForca 7900GS 256 MB do 500zl

11.Obudowa: Posiadam NZXT Guardian 150zl

12.Monitor: Posiadam LG flatron F700P (teraz kosztuje grosze a jest swietny...)

13.Klawiatura:Logitech Classic Keyboard 44zl (moze byc jakas inna Logitecha do 50zl, najlepiej szara lub srebna

14.Mysz:A4Tech Navigator Opto 325 29zl

15.Głosniki.: Posiadam Creativ...

16.Zasilacz do obudowy: Amacrox Warrior 450 PNF 160 zl

Cena dla mnie (bez posiadanych przeze mnie podzespolow): 1941 zloty...

cena bez monitora i glosnikow calego nowego komputera: 2226 zloty

Na poczatku podkrece tylko procesor do 2800-3000 MHz.

Ten zestaw z podkreconym prockiem i systemem Windows XP Professional (z Service Pack 2)

jest optymalnym wedlug mnie zestawieniem do wszystkiego, takze i gier...!

Jezeli ktos ma inne zdanie lub ciekawe pomysly lub wolalby cos zmienic prosze o wskazowki i argumenty.

Z gory dziekuje...

Zestaw ten mam zamiar kupic 9 lipca 2007 roku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nomen omen, o zestawie do wszystkiego można napisać mgr ... Wszystko jest kwestią kasy jaką możesz przeznaczyć na ten cel. Zestawik spoko, ale o najnowszych grach w pełni detali można zapomnieć. Chyba że wymenimy gpu na coś lepszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nomen omen, o zestawie do wszystkiego można napisać mgr ... Wszystko jest kwestią kasy jaką możesz przeznaczyć na ten cel. Zestawik spoko, ale o najnowszych grach w pełni detali można zapomnieć. Chyba że wymenimy gpu na coś lepszego.

chyba chodzilo ci o cpu? :)

co do procka pisalem ze go podkrece 2800-3000 czestotliwosc,

i jakich on gierek nie obsluzy?

moze wymien mi?

gothic 3 full detale...

moze ktos ma inne zdanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GPU - karta graficzna, CPU jest ok - szczególnie po oc do 3GHz

i jakich on gierek nie obsluzy?

moze wymien mi?

gothic 3 full detale...

moze ktos ma inne zdanie?

Proszę bardzo - ofc zakładam że gramy w 1280x1024 z AAx4 ANx4 - Mam niezłe 19' CRT więc o 1024 nawet nie chcę słyszeć. No chyba że zakładasz redukcje detali etc. to w takim razie ta rozmowa powinna się rychło zakończyć :>

Overlord

TES IV: Oblivion

Colin Dirt

Gothic 3

Neverwiner 2

STALKER Dx9

Two Worlds

Lost Planet (Demo)

To tylko ostatnie w które grałem, więc osobiście sprawdziłem jak działają - a sprzęt mam podobny chyba ;] Pamiętaj że niektóre gry mają miejsca (czasami całe lokacje) w których fps leci na ryj, nie można uznać ze na początku mam 30 to już jest super płynnie. Komfort gry ma być niezmienny przez cały czas :>

Po wakacjach i do końca roku pojawi się masa gier na Unreal Engine 3 i 7900GS juz nie zapewni sensownej płynności przy pięknych detalach, a nie lubie obchodzić się smakiem :wink:

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafa srednia mowiac krotko. Lepeij juz dolozyc troche i kupic X1950XT albo cos w tym stylu. 1950GT/PRO to wogole omijac wielkim lukiem (prawie wogole sie nie kreci).

Reszta zestawu moze byc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw według mnie fajnie złożyłeś. A co do grafiki nie będę się sprzeczał czy lepsza jest 7900GS czy 8600GT czy X1950GT czy jakieś tam inne. Zależy w jakie grasz gry i czy chcesz mieć trochę bardziej przyszłościową grafikę... wybór nie jest prosty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Damikor

12.Monitor: Posiadam LG flatron F700P (teraz kosztuje grosze a jest swietny...)

żartujesz chyba? :lol: Tego monitora nie można zmusić do pracy w wyższych częstotliwościach niż 60Hz i ma tragiczną geometrię, jest bardzo awaryjny

To mój Philips 17" 107B1 z 99 roku z wypukłym ekranem jest dużo lepszym monitorem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żartujesz chyba? :lol: Tego monitora nie można zmusić do pracy w wyższych częstotliwościach niż 60Hz i ma tragiczną geometrię, jest bardzo awaryjny

To mój Philips 17" 107B1 z 99 roku z wypukłym ekranem jest dużo lepszym monitorem

Ale glupoty opowiadasz.

Stosuje go na 1024x768 przy 100Hz i nie narzekam!

Osluguje wyzsze rozdzielczosci tylko przy 80(1280x1024), do 1600x1200!

bezawaryjny, ladna paleta kolorow...

Co do twojego, to do mojego nie ma co porownywac..

Swego czasu lepsza tylko byla Iiyjama..

A twoj jest kiepski po prostu...

GPU - karta graficzna, CPU jest ok - szczególnie po oc do 3GHz

Proszę bardzo - ofc zakładam że gramy w 1280x1024 z AAx4 ANx4 - Mam niezłe 19' CRT więc o 1024 nawet nie chcę słyszeć. No chyba że zakładasz redukcje detali etc. to w takim razie ta rozmowa powinna się rychło zakończyć :>

Overlord

TES IV: Oblivion

Colin Dirt

Gothic 3

Neverwiner 2

STALKER Dx9

Two Worlds

Lost Planet (Demo)

To tylko ostatnie w które grałem, więc osobiście sprawdziłem jak działają - a sprzęt mam podobny chyba ;] Pamiętaj że niektóre gry mają miejsca (czasami całe lokacje) w których fps leci na ryj, nie można uznać ze na początku mam 30 to już jest super płynnie. Komfort gry ma być niezmienny przez cały czas :>

Po wakacjach i do końca roku pojawi się masa gier na Unreal Engine 3 i 7900GS juz nie zapewni sensownej płynności przy pięknych detalach, a nie lubie obchodzić się smakiem :wink:

Sorki, moje niedopatrzenie.

Zle zinterpretowalem, oczywiscie GPU

Co do wyboru karty to dla mnie sprawa otwarta...

nie dam wiecej jak 400,500zl maks zreszta bede gral w rozdzielczosci 1024x768(nie tylko na kurniku w szachy :) dopoki nie wymienie monitora. Lubie Gothica (fajnie mi 3 ciela na GeForce 5200)

Nie kupie lepszej karty choc nie brak mi funduszy, poniewaz wole za 6 miesiecy do roku ja po prostu wymienic...

I tak wyjdzie mi to taniej niz wyrzucanie kasy w bloto ktora jest kupowanie karty na przyszlosc, skoro to jest najszybciej taniejacy podzespol komputera! Wiec prosze o propozycje kart do kwoty 500 zl pod katem Gothica 3.

Na niektorych testach pokazuja przewage Radeona nad GeForcem co do Gothica 3 ale zalezy to tylko i wylacznie od konfiguracji peceta... To jaka karte mam kupic, i dlaczego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do monitora LG flatron F700P... przyjrzyj jak się prezentuje na tle chociażby starego płaskiego CTX. A potem zobacz te "herce" na swoim monitorku. Nawet geometrię ma gorszą. Co do zestawu, ja wziąłbym 8600gt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do monitora LG flatron F700P... przyjrzyj jak się prezentuje na tle chociażby starego płaskiego CTX. A potem zobacz te "herce" na swoim monitorku. Nawet geometrię ma gorszą. Co do zestawu, ja wziąłbym 8600gt.

8600gt?? :lol2:

79oogs jest znacznie lepszy B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale jak 7900 kosztuje 10zl mniej niz 8600 to chyba lepiej 8600 kupic... np taka 8600GE ktora jest 10zl tansza od mocniejszego 7900GS Galaxy

nawet pomijajac DX10 imo bardziej oplaca sie brac 8600GE

Edytowane przez leiber

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem jak sie prezentuje, i wypada o wiele lepiej wiec nie rozumiem skad ten smieszny tekst..

Ty wzialbys 8600gt a ja nie....

I nie doradzaj jak nie masz o tym pojecia...

pchanie się w 8600 nie ma sensu... nie zawsze wyższy numerek znaczy lepiej. weź 7900gs podkręć ją a po czasie jak stanieją 8800 to wymień - proste.

Dokladnie tak samo mysle...

Tylko ze wacham sie miedzy GeForcem a Radeonem ,z tego wzgledu ze Radeon jest lepszy dla gry Gothic 3 w ktora napewno bede gral... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Damikor

Nie porównuj CTXa do Philipsa

A pozatym mam porównanie monitorów LG Flatron 795 FT Plus i LG F700P. Obydwa mają płaski ekran i 17" i te same parametry odświeżania. 795 jest 2 lata starsza i dużo lepsza

Ten LG jest strasznie [ciach!]iany. Mój monitor ma identyczne parametry odświeżania jak wyżej wspomniane monitory... tylko, że na LG F700P poprostu >60Hz działa nieprawidłowo (i to nie ja tylko jeden user, wiele userów tak miało)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro wiesz lepiej to czemu pytasz? Teraz zwrócę waszą uwagę na inny fakt, mianowicie stery do serii 7 będą się rozwijały dużo wolniej niż do 8. 7900gs jest droższy niż 8600gt i oferuje podobną wydajność. Poza tym ostatnie serie 7900gs nie podkręcają się już tak dobrze. Zapraszam do forum na temat kart graficznych NV. Nie pytaj skoro i tak wiesz lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pozatym mam porównanie monitorów LG Flatron 795 FT Plus i LG F700P. Obydwa mają płaski ekran i 17" i te same parametry odświeżania. 795 jest 2 lata starsza i dużo lepsza

Ten LG jest strasznie [ciach!]iany. Mój monitor ma identyczne parametry odświeżania jak wyżej wspomniane monitory... tylko, że na LG F700P poprostu >60Hz działa nieprawidłowo (i to nie ja tylko jeden user, wiele userów tak miało)

Nie myl P z B...

Te dwa monitory maja takie same parametry?

nie opowiadaj glupot tylko poczytaj sobie moze na necie...

A kto korzysta z niego na 60 i rozdzielczosci 1600x1200?

Ja korzytam z 1024 x 768 przy 100...

a wyzsze oprocz najwyzszej dzialaja na 80, wiec nie pisz glupot...

A u mnie 60 dziala prawidlowo.. co zaskoczony?

tylko z niej nie korzystam jak moge z setki...

Skoro wiesz lepiej to czemu pytasz? Teraz zwrócę waszą uwagę na inny fakt, mianowicie stery do serii 7 będą się rozwijały dużo wolniej niż do 8. 7900gs jest droższy niż 8600gt i oferuje podobną wydajność. Poza tym ostatnie serie 7900gs nie podkręcają się już tak dobrze. Zapraszam do forum na temat kart graficznych NV. Nie pytaj skoro i tak wiesz lepiej.

Zapraszam do dyskusji na temat karty graficznej i oeny mojego zestawu...

Tylko nie lubie jak ktos glupoty pisze...

Obecnie widzialem na allegro za 550 zeta radeona 1.1 ns z 512 cache ktory spokojnie uciagnie wszystkie najnowsze gry na max dtalach i sie zastanawiam nad kupnem tego...

7900 niektore sie swietnie podkrecaja, a niektore nie...

forum sluzy do dyskusji i wypowiadania swoich pogladow, jest masa forum i masa roznych zdan na kazdy temat

Co do steow , stery nie musza byc najnowsze aby karta najlepiej dzialala...

duzo nowych sterow jest zrabanych i co ty na to?

a na przyszlosc jak nie masz pojecia o czym piszesz to nie wypowiadaj sie...

bo twoj post nic kompletnie nie wnosi i nie ma zadnych argumentow w nim...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie widzialem na allegro za 550 zeta radeona 1.1 ns z 512 cache ktory spokojnie uciagnie wszystkie najnowsze gry na max dtalach i sie zastanawiam nad kupnem tego...

Podaj linki tego radka. Wtedy zobaczymy co dalej.

Ja bym obstawial przy kupnie Radeona X1950XT/XTX.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj linki tego radka. Wtedy zobaczymy co dalej.

Ja bym obstawial przy kupnie Radeona X1950XT/XTX.

http://www.allegro.pl/item208798141_pci_e_...2mb_gddr3_.html

tu masz link, ta aukcja sie skonczyla ale wystawil nowa i juz cena poszla do gory...

Co sadzicie o tej karcie?

To bedzie dobry zakup za ta cene?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapraszam do dyskusji na temat karty graficznej i oeny mojego zestawu...

Tylko nie lubie jak ktos glupoty pisze...

forum sluzy do dyskusji i wypowiadania swoich pogladow, jest masa forum i masa roznych zdan na kazdy temat

Co do steow , stery nie musza byc najnowsze aby karta najlepiej dzialala...

duzo nowych sterow jest zrabanych i co ty na to?

Kolego nie czytasz dokładnie. Ostatnia seria 7900gs to padaka, w dodatku droższa.

W nowych grach 7900 będzie gorszy od 8600gt. To już jest niemal pewne.

7900gs jest słabszy od 8600gt. A i ten fragment jest dobry

"Obecnie widzialem na allegro za 550 zeta radeona 1.1 ns z 512 cache ktory spokojnie uciagnie wszystkie najnowsze gry na max "

taaa jasne. Wszystkie na max'a. Odpal chociażby Gothic III. Zresztą twoja kasa , rób z nią co chcesz. Ja zastosuję metodę:

"Nie spieraj się z głupcem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem

Edytowane przez kojeczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego nie czytasz dokładnie. Ostatnia seria 7900gs to padaka, w dodatku droższa.

W nowych grach 7900 będzie gorszy od 8600gt. To już jest niemal pewne.

7900gs jest słabszy od 8600gt. A i ten fragment jest dobry

"Obecnie widzialem na allegro za 550 zeta radeona 1.1 ns z 512 cache ktory spokojnie uciagnie wszystkie najnowsze gry na max "

taaa jasne. Wszystkie na max'a. Odpal chociażby Gothic III. Zresztą twoja kasa , rób z nią co chcesz. Ja zastosuję metodę:

"Nie spieraj się z głupcem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem

Oj ale bredzisz...

Wize ze nie masz pojcia o tym co piszesz...

Ja sie tym zajmuje a ty o tym nie masz zielonego pojecia...

W nowych grach bedzie gorszy od...

7900 jest slabszy od 8600, tylko osoba majaca male pojecie moze tak napisac...

Testowales te nowe gry czy tylko popierasz opinie innych zoltodziobow co powtarzaja bzdety?

Ten radeonik jest dobry i bije 8600 na glowe...

Co do gothica3 do pelnych full dtali wystarczy juz 7800 gt.

Na przyszlosc nie pisz bredni jak nie masz o tym pojecia........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak naprawdę? LINK

Życzę miłego odpalania :D .

7900gs (ostatnia seria) = padaka link

i 8600gt http://www.frazpc.pl/artykuly/536/GALAXY/8.../nie/ma/mocnych

+ Fora, opinie i CENA

Pisałem raz, powtarzał się nie będę.

Edytowane przez kojeczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przestańcie się kłócić o głupie monitory, bo LG taki, siaki, sraki. Wielu ma słynnego LG 700P/B i sobie chwali, swoją drogą to chyba najpopularniejsze monitory kiedyś były w kraju, tzn niemalże każdy kto kupował niegdyś sprzęt brał CRT od LG. I nie ma się co kłócić, że ten ma złą geometrię, Philips fe. Jeden pies, że tak powiem, każdy ma to co kupił i już, a jak chcecie się pobluzgać to na gg ;).

A wracając do zestawu, to wszystko ładnie, pięknie, 7900GS bierz tego z CM, droższą wersję, bo ta słabsza to padło jakieś. A i mychę zmień na A4 Tech'a X718 BF/F, w sumie 1 pies, ale ta BF jest matowa, więc łapa się nie poci. Na allegro masz tu: http://www.allegro.pl/search.php?string=X-...0&country=1

W sumie zestaw może być ;).

BTW tu masz jeszcze zasiłkę od Delty, chwalona jest... i niedroga http://www.allegro.pl/item212789475_nowy_z..._power_ok_.html

Edytowane przez Spylon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak naprawdę? LINK

Życzę miłego odpalania :D .

7900gs (ostatnia seria) = padaka link

i 8600gt http://www.frazpc.pl/artykuly/536/GALAXY/8.../nie/ma/mocnych

+ Fora, opinie i CENA

Widze ze jestes strasznie ciemny i teraz widze skad twoja wiedza wyplywa...

Pisalem na jakiej rozdzielczosi bede gral...

nie wiesz co piszesz, a testy te ktore podales mijaja sie calkowicie z tematem

odpal gothica 3 na tych 3 kartach i jestem ciekawy co ci wyjdzie...

Radek akurat w tej grze ma wiecej fpsow co nie znaczy ze jest lepszy...

a seria 8600 absolutnie nie jest lepsza od 7900....

Galaxy ma swietne karty...

jedna podstawowa sprawa co do testow

test testowi nierowny i jet mase naciaganych testow

popatrz na inne testy wtedy porozmawiamy...

katastrofa kolego...:)

moze niech sie inni wypowiedza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi