Skocz do zawartości
goldenSo

9800pro - Festyn Artefaktów

Rekomendowane odpowiedzi

Mój 3 letni Radeon 9800pro nabawił się jakiś czas temu artefaktów, wymieniłem chłodzenie - pomogło do teraz. Karta działa w dziwny sposób, raz przechodzi 3dmarka03 bez problemu, raz wykrzacza sie na Proxyconie, czasami na pierwszym teście. Po wyjściu do systemu pomaga poruszenie karty pion poziom (odziwo zakres ruchu jest ogromny), po czym arty ustępują, wystarczy odświeżyć pulpit.

Dołączona grafika - tak wygląda sytuacja w windowsie po pojawieniu się artów.

Chciałbym jeszcze dodać że w systemie artefakty pojawiają się takowoż samoistnie, podczas uruchamiania maszyny także, rozwiązanie problemu takie samo. Po włączeniu renderu w ATitraytools karta zaczyna syczeć takjakby. Czy problem rozwiąże zakup np. 7600GS (i tu pytanie, wypadłem trochę z obiegu, czy Chieftec 360W podoła?), czy może to być także wina wyjścia AGP na MOBO (ABIT NF7-S rev 2.0)

Dodam że na pamięciach zamontowane są radiatory dołączane do Pentagrama XC-70CU który chłodzi GPU, dobrze przylega, mocno przykręcony, ilość pasty odpowiednia (styk jest).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak juz jestes nastawiony na 7600 to mozesz sie pomeczyc z flashowaniem biosu radka dla nizszych taktowan pamieci....

Ale poruszanie karta brzmi bardziej jak rozwalone agp na tym NF7. Wtedy prawdopodobienstwo ze nowa karta tez padnie rosnie niebotycznie :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest tak że karta lata w slocie. Poruszam rogiem na którym jest przymocowany kabel zasilania. Ruchy w samym slocie jeśli jakieś to wyglądają na mikroskopijne wynikające z tego że karta musi wejść i wyjść przecież. Najgorsze jest to że nie mam karty do przetestowania mobo, niby jest stary GF2MX, ale tak troche nie do końca sam z siebie z AGP współpracuje.

Edytowane przez goldenSo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ATITool albo jakimś podobnym programiku spróbuj zmniejszyć taktowanka i będziesz widział może jakiś efekt da-to co u ciebie to zdaje mi sie częsta przypadłość starych poczciwych 9800 ;-) mój jeszcze jakoś hula ale nie wiadomo ile będzie jeszcze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmniejszanie taktowania nie bardzo mnie interesuje. Tak czy siak karta do wymiany. Bardziej zależy mi na tym czy obędzie się bez zmiany mobo, w takim wypadku musiałbym wyłożyć trzy razy więcej, bo i nowy procesor, pamięci, mobo, i dźwiękówka (soundstorma już nie montują chyba)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stary GF2MX, ale tak troche nie do końca sam z siebie z AGP współpracuje.

Mnie to raczej wygląda na padnięty slut AGP... test na innej jeszcze karcioszce i jak bedzie to samo albo podobnie to wymiana mobo.... w sumie jeszcze sięserwisy teraz bawią w poprawianie i wymianę AGP ale nie wiem czy nie za drogo wyjdzie.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi