Skocz do zawartości
N1CO

Głośny Zasilacz - Jak Wyciszyć?

Rekomendowane odpowiedzi

Zasilacz z siga na starej konfiguracji chodził praktycznie niesłyszalnie. Jednak po zamontowaniu GF8800 wkręcił się na max obroty :/ No i praktycznie wszystko mam kompletnie ciche poza tą zasiłką :/ Zastanawiałem się nad http://www.4max.pl/default.asp?g=43&gg...mp;produkt=2025 ale przypuszczam, że większego efektu to nie da. Z drugiej strony zasiłka na gwarancji i nie chciałbym jej rozbierać, żeby np. zmniejszyć obroty na 7V (chociaż na max obrotów wydmuchiwane powietrze jest dość ciepłe, i na 7V może się przegrzewać (?)). Jak macie jakiś pomysł to podrzućcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz z siga na starej konfiguracji chodził praktycznie niesłyszalnie. Jednak po zamontowaniu GF8800 wkręcił się na max obroty :/ No i praktycznie wszystko mam kompletnie ciche poza tą zasiłką :/ Zastanawiałem się nad http://www.4max.pl/default.asp?g=43&gg...mp;produkt=2025 ale przypuszczam, że większego efektu to nie da. Z drugiej strony zasiłka na gwarancji i nie chciałbym jej rozbierać, żeby np. zmniejszyć obroty na 7V (chociaż na max obrotów wydmuchiwane powietrze jest dość ciepłe, i na 7V może się przegrzewać (?)). Jak macie jakiś pomysł to podrzućcie.

fanswap a jeżeli nie to corsair 520W - do 300W tylko 22db

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie tylko czy zwiazane to jest tylko z obciazeniem przez grafike czy rowniez wyzsza temperatura wnetrza budy. Bo jak to 1 to 120mm@7V zabije PSU... IMHO. A drugie da jeszcze czas na przeciag w skrzynce.

Nie, nie zabije. Ja mam ją na 5V i nic nie ma prawa się stać bo ten topek ma wysoką sprawność i niewiele się grzeje. Zresztą można znaleźć na forum kolesia, który na Chiefie 400W ma wentyl @ 500 Rpm i zasiłka ciągnie mu mocniejszy niż tu config bez zająknięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie zabije. Ja mam ją na 5V i nic nie ma prawa się stać bo ten topek ma wysoką sprawność i niewiele się grzeje. Zresztą można znaleźć na forum kolesia, który na Chiefie 400W ma wentyl @ 500 Rpm i zasiłka ciągnie mu mocniejszy niż tu config bez zająknięcia.

To by była dla mnie świetna wiadomość. Jednak mam obawy, bo powietrze wydmuchiwane z zasiłki jest dosyć ciepłe, a w obudowie jest chłodniej :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SzperSon

Tylko chcialbym zobaczyc porownanie bebechow tego szefa do p3. Bo wydaje mi sie ze topek ma troche za malo radiatorow by mogl sobie radzic przy slabszym wietrze. Chyba ze sie myle...

BTW. RPS-450V2 to blizniak p3 z tego co pamietam. U mnie jest cieplo i cicho przy wentylowanej budzie. Boje sie pomyslec jaki to wydaje z siebie halas przy gornych RPM...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napchanie radiatorow.... Kiedys dawno temu za czasow T byl watek z bogata fotorelacja jak ktos wylutowal polowe zasilacza z diodami mocy ( czy jak to sie nazyw ) i przykrecil je do ~3x wiekszych aluminiowych radiatorow. Efekt byl porzadany. Wyglad piorunujacy. Ale to chyba bylo pod 2xAthlonMP czyli okolice 2002 roku [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No obadałem dziś jak to w środku wygląda. Radiatory jakieś są, ale wentyl chwile zastopowany to robią się gorące, że dotknąć nie idzie. Z tyłu za to jest miejsce, że można by wcisnąć wentyl 8cm na 5V, co by wspierał 12-centymetrowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Villentretenmerth

Sam wentylator okazuje się cichy - to powietrze tak szumi głośno :/

może masz "przeciąg" w pokoju ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zresztą można znaleźć na forum kolesia, który na Chiefie 400W ma wentyl @ 500 Rpm i zasiłka ciągnie mu mocniejszy niż tu config bez zająknięcia.

Do tego, KOLES ;) ma w budzie tylko 2 wiatraki, jeden w zasilaczu, drugi na 8800gtx, oba 'kreca' sie z predkoscia 500rpm, dochodzi do tego troche mat wyciszajacych BeQuiet, procesor @3GHz karta 600/2000 i.. jakos to smiga mimo upalow i kalkulatorowego niedoboru mocy ;)

Radiatory a wlasciwie radiatorki w chifie wygladaja tak:

post-106822-1184529940_thumb.jpg

zdjecie zapozyczone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tego, KOLES ;) ma w budzie tylko 2 wiatraki, jeden w zasilaczu, drugi na 8800gtx, oba 'kreca' sie z predkoscia 500rpm, dochodzi do tego troche mat wyciszajacych BeQuiet, procesor @3GHz karta 600/2000 i.. jakos to smiga mimo upalow i kalkulatorowego niedoboru mocy ;)

Hehe, nie chciało mi się szukać który to KOLEŚ :) W każdym bądź razie, jeśli koledze Slow'owi zasilator z tak niewielkimi radiatorami ciągnie taki config, to topek rownież powinien poradzić sobie bez pierdnięcia, bez żadnego modowania. Nie dajmy się zwariować :wink:

wnętrze topka:

post-20213-1184614411_thumb.jpg

Edytowane przez SzperSon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi