Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czytając FAQ dotyczące SMART-u przeglądnąłem swoje. Oto co dostałem:

Dołączona grafika

Poza tym mój dysk strasznie się grzeje (nawet do 55* podczas grania, temperatura "internetu" to ok 51*). Co prawda bez problemu go urzymam po wyjeciu z kieszeni (dysk mam w kieszeni, pod dvd), ale ta temperatura mnie niepokoi.

A co do SMARTU - albo źle odczytuję wartości, albo mój dysk jest na wykończeniu <_<

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widze to nie ma powodu do niepokoju.

Najwazniejsze wartosci sa zerowe (Reallocated sector count).

Temperatura masakryczna. Dysk w takiej temperaturzez za dlugo nie pociagnie. Wyjmij go z tej kieszeni i daj nawiew. Optymalna temperatura to okolo 35-40 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mib - temperatura owszem, ale gdzieś czytałem że barakudy mają średio 6-8* wyższą temperaturę, ale za to większą żywotność. A spróbuję z tym nawiewem.

Kyle - chodzi o tą taśmę? wątpie. na tej samej taśmie na zmiane pracuje inny dysk (WD 80GB) i tam temperatura jest w normie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mib - temperatura owszem, ale gdzieś czytałem że barakudy mają średio 6-8* wyższą temperaturę, ale za to większą żywotność. A spróbuję z tym nawiewem.

Moje 2 barracudy maja do 38*C w zawiewem w postaci fandera na minimalnych obrotach i jest git.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyle - chodzi o tą taśmę? wątpie. na tej samej taśmie na zmiane pracuje inny dysk (WD 80GB) i tam temperatura jest w normie.

SMART Ci wywala błędy komunikacji dysku ! Nie piszę o żadnej temperaturze :twisted:

Moje 2 barracudy maja do 38*C w zawiewem w postaci fandera na minimalnych obrotach i jest git.

Moja barracuda 10 ma 43 st. ( w tej upalnej chwili - południe ) bez nawiewu - dziwne że masz z nawiewem tak wysoką temp. Jeszcze dodam że dysk mam w Scytche disk stabilizer co podnosi jego temp. Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mib - nie pomyliłeś się czasem? ;)

Kyle - hmm... czyli ze wymiana kabla jest konieczna? jakie sią konsekwencje niewymiany? ;)

Odwróciłem wiatrak. Na full jego obrotach (3000) dysk ma ~37, ale tłucze się jak samolot. skręciłem na 2000 i zobaczymy ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyle - hmm... czyli ze wymiana kabla jest konieczna? jakie sią konsekwencje niewymiany? ;)

Błędy podczas zapisu/odczytu, w ekstremalnym przypadku bad sectory ( oczywiście na prawdę są sprawne ale i tak będziemy tracić miejsce po wypełnieniu obszaru zarezerwowanego ). Słyszałem że jeden z moich kolegów ma/miał ( jeszcze jak używaliśmy EIDE/PATA ) taśmę bezbłędnie psującą dyski ( nie do zidentyfikowania przez serwis ) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi