Skocz do zawartości
Sanjuro

Wkońcu Czas Na Zmianę Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie. Za ok 2tyg chcę zmienić kompa wydając przytym ok 3000zł +/-10%. Jak narazie przewiduję:

Procesor: Core 2 Duo E6550

Płyta gł: Gigabyte GS-P35-DS4/DQ6

Pamięć: 2x1GB Kingston HyperX PC7200

Grafika: Galaxy GeForce 7900GS 256MB 1.2ns

Dysk: Seagate 320GB Barracuda ES (ew 2x250GB i RAID)

Obudowa: Chieftec LCX-01B-B-SL - 400W

Cooler: Thermalright Ultra-120 eXtreme

Wiatraki: coś z ArticCooling (120mm i 5x92mm)

i mam następujące dylematy:

1) Płyta główna DS4 czy DQ6? A może Asus P5K-E lub Deluxe? Co prawda z asusami u kumpli miałem niedawno mniejsze lub większe kłopoty :/, ale może się coś u nich poprawiło :P

2) RAM... no właśnie myślałem 900MHz, ale z tego co widzę większość to jest podkręcona 800MHz. Więc jaki najlepszy DDR2 do OC w sensownej cenie (dla proca 1333MHz)?

3) Grafa czy jest coś innego, bardziej sensownego w tej cenie?

4) Obudowa, a raczej zasilacz... 400W chyba wystarczy ? ;)

5) Cooler - zastanawiam się nad lżejszym o podobnych chyba możliwościach Scythe Ninja PLUS Rev. B

6) Wiatraki narazie ArticCooling ze względow finansowych jak i tego że są całkiem dobre, może kiedyś wymienię na coś co ma jeszcze mniej dB :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) jak już to Deluxe, ale rozpatrz jeszcze Abita IP35 / MSI P35 Neo-F (ew. Combo neo f czy jakoś tak)

2. 900 to Goodram PRO, spróbuj szukać. Na allegro masz też dobre A-Data Vitesta, Patriot LLK i OCZ :)

3) tak, za 400 zł jest Palit 8600GT, którego podkręcisz i w nowych grach będzie lepszy

4) no Chief głośny i 400W się może pocić. Celuj w jakiegoś BQ

5) tu Ci nie pomogę, bo się nie orientuję ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to dobra konfiguracja się trochę zmieniła :P

Procesor: Core 2 Duo E6750

Płyta gł: Asus (E lub Deluxe) vs Abit IP35

Pamięć: 2x1GB PC6400 800MHz Patriot LLK vs GoodRam Pro PC7200 900MHz

Grafika: Palit GeForce 8600GT (Sonic)

Dysk: Seagate 320GB Barracuda ES (ew 2x250GB i RAID)

Obudowa: Chieftec LCX-01B-B-SL - 400W (jeszcze się nie zastanawiałem nad zmianą zasiłki)

Cooler: Thermalright Ultra-120 eXtreme

Wiatraki: coś z ArticCooling (120mm i 5x92mm)

I teraz dalsze pytania...

1) Tak czytam i czytam te tematy o abitach i asusach i dalej buca z tego wiem :/ Na czym się lepiej kręci? I działa stabilniej? I jest chłodniejsze?

2) Pamiątka - co się będzie lepiej kręciło? GoodRam Pro 900MHz czy Patriot LLK 800MHz?

3) Grafika czy się różni czymś (poza podkręceniem przez producenta) wersja Sonic od zwykłej?

4) obudowa i cooler - pytania dalej aktualne z 1 postu :)

Edytowane przez Sanjuro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dysk zamieni na wd3200aaks bo jest szybszy ;) a te swiergotanie przy rozpedzaniu ustaje po jakims czasie jak czesci sie dotra ;)

jezeli chcesz kupic bude to jest duzo tanich dobrze wentylowanych np sunbeam posukaj w zenfisie tam maja duzo zdjec ;) zasialcz 400wystraczy dopuki nie bedziesz krecic procesora ;-)

goodramy to loteria mozesz trafic na dobre albo kiebskie ale ja na twoim miejscu bral bym g.skill moze je kupic w warszawie w cooling.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WD są gorsze od seagate >>> http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2643-16 (stary test ale jary)

1. IP35-E - podkręcisz na nim lepiej, będzie działało stabilniej niż na Asusie no i Abity są mniej awaryjne od Asusów.

2. Podobno różnie bywa z tymi GoodRamami, słyszałem trochę o padniętych sztukach i dlatego wydaje mi się, że tu lepszym wyborem byłyby Patrioty. Rozważ jeszcze kupno nieco tańszych OCZ Special Ops/Platinium, sam mam te pierwsze i nie narzekam. Nie wiem tylko jak u nich jest z podkręcaniem, bo jeszcze nie próbowałem

3. Różnią się chłodzeniem

4. Obudowa wedle gustu, przydałoby się żeby od razu miała wiele wiatraczków, chociaż możesz wziąć np. CM Elite 331 i dokupić dwa.

5. Pentagram HP 120AlCu - bo to dobra podróbka ;)

Mój pierwszy post :D

Edytowane przez Missile

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi