Sanjuro Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 Tak jak w temacie. Za ok 2tyg chcę zmienić kompa wydając przytym ok 3000zł +/-10%. Jak narazie przewiduję: Procesor: Core 2 Duo E6550 Płyta gł: Gigabyte GS-P35-DS4/DQ6 Pamięć: 2x1GB Kingston HyperX PC7200 Grafika: Galaxy GeForce 7900GS 256MB 1.2ns Dysk: Seagate 320GB Barracuda ES (ew 2x250GB i RAID) Obudowa: Chieftec LCX-01B-B-SL - 400W Cooler: Thermalright Ultra-120 eXtreme Wiatraki: coś z ArticCooling (120mm i 5x92mm) i mam następujące dylematy: 1) Płyta główna DS4 czy DQ6? A może Asus P5K-E lub Deluxe? Co prawda z asusami u kumpli miałem niedawno mniejsze lub większe kłopoty :/, ale może się coś u nich poprawiło :P 2) RAM... no właśnie myślałem 900MHz, ale z tego co widzę większość to jest podkręcona 800MHz. Więc jaki najlepszy DDR2 do OC w sensownej cenie (dla proca 1333MHz)? 3) Grafa czy jest coś innego, bardziej sensownego w tej cenie? 4) Obudowa, a raczej zasilacz... 400W chyba wystarczy ? ;) 5) Cooler - zastanawiam się nad lżejszym o podobnych chyba możliwościach Scythe Ninja PLUS Rev. B 6) Wiatraki narazie ArticCooling ze względow finansowych jak i tego że są całkiem dobre, może kiedyś wymienię na coś co ma jeszcze mniej dB :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 1) jak już to Deluxe, ale rozpatrz jeszcze Abita IP35 / MSI P35 Neo-F (ew. Combo neo f czy jakoś tak) 2. 900 to Goodram PRO, spróbuj szukać. Na allegro masz też dobre A-Data Vitesta, Patriot LLK i OCZ :) 3) tak, za 400 zł jest Palit 8600GT, którego podkręcisz i w nowych grach będzie lepszy 4) no Chief głośny i 400W się może pocić. Celuj w jakiegoś BQ 5) tu Ci nie pomogę, bo się nie orientuję ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sanjuro Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 (edytowane) No to dobra konfiguracja się trochę zmieniła :P Procesor: Core 2 Duo E6750 Płyta gł: Asus (E lub Deluxe) vs Abit IP35 Pamięć: 2x1GB PC6400 800MHz Patriot LLK vs GoodRam Pro PC7200 900MHz Grafika: Palit GeForce 8600GT (Sonic) Dysk: Seagate 320GB Barracuda ES (ew 2x250GB i RAID) Obudowa: Chieftec LCX-01B-B-SL - 400W (jeszcze się nie zastanawiałem nad zmianą zasiłki) Cooler: Thermalright Ultra-120 eXtreme Wiatraki: coś z ArticCooling (120mm i 5x92mm) I teraz dalsze pytania... 1) Tak czytam i czytam te tematy o abitach i asusach i dalej buca z tego wiem :/ Na czym się lepiej kręci? I działa stabilniej? I jest chłodniejsze? 2) Pamiątka - co się będzie lepiej kręciło? GoodRam Pro 900MHz czy Patriot LLK 800MHz? 3) Grafika czy się różni czymś (poza podkręceniem przez producenta) wersja Sonic od zwykłej? 4) obudowa i cooler - pytania dalej aktualne z 1 postu :) Edytowane 19 Lipca 2007 przez Sanjuro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hihot Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 dysk zamieni na wd3200aaks bo jest szybszy ;) a te swiergotanie przy rozpedzaniu ustaje po jakims czasie jak czesci sie dotra ;) jezeli chcesz kupic bude to jest duzo tanich dobrze wentylowanych np sunbeam posukaj w zenfisie tam maja duzo zdjec ;) zasialcz 400wystraczy dopuki nie bedziesz krecic procesora ;-) goodramy to loteria mozesz trafic na dobre albo kiebskie ale ja na twoim miejscu bral bym g.skill moze je kupic w warszawie w cooling.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Missile Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 (edytowane) WD są gorsze od seagate >>> http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2643-16 (stary test ale jary) 1. IP35-E - podkręcisz na nim lepiej, będzie działało stabilniej niż na Asusie no i Abity są mniej awaryjne od Asusów. 2. Podobno różnie bywa z tymi GoodRamami, słyszałem trochę o padniętych sztukach i dlatego wydaje mi się, że tu lepszym wyborem byłyby Patrioty. Rozważ jeszcze kupno nieco tańszych OCZ Special Ops/Platinium, sam mam te pierwsze i nie narzekam. Nie wiem tylko jak u nich jest z podkręcaniem, bo jeszcze nie próbowałem 3. Różnią się chłodzeniem 4. Obudowa wedle gustu, przydałoby się żeby od razu miała wiele wiatraczków, chociaż możesz wziąć np. CM Elite 331 i dokupić dwa. 5. Pentagram HP 120AlCu - bo to dobra podróbka ;) Mój pierwszy post :D Edytowane 20 Lipca 2007 przez Missile Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 WD są gorsze od seagate >>> http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2643-16 (stary test ale jary)Ale ten test jest starszy, niż wspomniany dysk WD. W teście jest starszy dysk WD i w dodatku 250GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Missile Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 A to przepraszam, nie zwróciłem uwagi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...