Skocz do zawartości
Bolo8888

Msi P35 Neo2-fr/fir

Rekomendowane odpowiedzi

Jak dla mnie mobo super stabilne.Ccmosa nie robiłem ani razu - nawet gdy przesadziłem z oc płyta zawsze po kilku restartach wstawała z czerwonym komunikatem.Wchodzilem do biosu i szukałem innych ustawień.

Max 1:1 fsb/ram doszedłem 490/980 4 4 4 8(z biosu). Wyżej problemy. Set fsb sie nie bawiłem. Nowy bloczek na cpu -tempy spadły dość znacznie, weekend idzie wiec potestuje inne ustawienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Max 1:1 fsb/ram doszedłem 490/980 4 4 4 8(z biosu). Wyżej problemy. Set fsb sie nie bawiłem. Nowy bloczek na cpu -tempy spadły dość znacznie, weekend idzie wiec potestuje inne ustawienia.

Może procek już nie wyrabia :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co z tego ze jest spadek wydajnosci jesli ustawi sie z biosu fsb powyzej jakiejstam wartosci... a od czego jest FSBSET??...

Ludzie, czy wy na prawdę macie problemy z czytaniem ze zrozumieniem? Przecież już na 27 stronie pisałem o tym, że można z setFSB lecieć spokojnie do 550 MHz! Do tego dałem ładne screeny z odczytami pamięci w evereście. Wcale nie było 31xx MB/s. :lol:

Nie byłbym sobą gdybym nie popróbował FSB 550 przy ładnych odczytach. Jak się okazało było to możliwe (tyle że bez VNB 1.6v to się nie ma co pokazywać icon_razz.gif).

Boot: pierwszy screen 499, drugi 492

Mnie nadal martwi to, że płyta nie chce wstać... :mur: Dzisiaj z nią jadę do sklepu gdzie ją kupowałem przetestować na innych ramach...

Co do kolejnych moich spostrzeżeń... Pamięciom dawałem nawet 2.9v na tej płycie i hulały, natomiast zwiększanie na 3.1v już nic nie dawało - widocznie lepiej na tej płycie nie przekraczać 2.9v. Co jeszcze... procek dostawał ponad 2.0v na tej płycie (oczywiście przy rozsądnym chłodzeniu) ale o dziwo w zakładce odczytu napięć w biosie nadal pokazywało okolice 1.9v czyli płyta też nie wyrabia z tak wysokim Vcore. Ogólnie płyta byłaby super dla takich procków jak ja mam gdyby nie te jaja które mam z nią ostatnio. :mur: (Jakoś nie chce mi się wierzyć, że to ram)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fulgor - ja sprawdzałem pojedyncze NCQ i smiga.

Jesli chodzi o Patrioty i BIOS 1.2 to jak Ci smigaja to na 1.3 tez beda smigac (ale nie obiecuje).

Trafiles pewnie na Patrioty z innymi kosciami niz wiekszosc ktore nie smigaja.

Z tego co wiem nikt nie radzil instalowania BIOSu 1.2, tylko 1.3 ktory mial poprawione bledy w 1.2.

Jesli chodzi o pisanie do MSI o Patriotach to wystarczy wejsc na PL lub Głowne forum MSI i te tematy sa podobne ;P

W takim tempie to dociagniemy do 100 stron bez problemu :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lyzkov: chesz uwalić proca i pamięci?

2,0 na proca bez DI lub ln2 może się tragicznie skonćzyć dla proca... to samo z DDR2 do tego trzeba miec naprawde mocne pamięci... a balistixy nie lubia sie z wysokim voltarzem.

2,4V na codzien to juz jest duzo dla ddr2

pozatym napiecia mierzy sie MIERNIKIEM a nie programami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lyzkov wczoraj przypadkiem wpadłem na Twój temat z 2005 roku o uwalonym procu i gwarancji której nie było... podobno wtedy padł bez powodu :lol2:

Ja boję się dawać 2,3V w biosie na ramy, a tu 2,9V. Jak dobry nawiew i temperatury pod kontrolą i tylko po to by złapać 1M SuperPi to rozumiem, ale 3.1V na ramy i na proca 2,0V... trochę "ryzykowne".

Edytowane przez m40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2v na procka to było na FC i to nie na moim procku bo mój coś nie chciał śmigać ponad 1.7v przy wysokim fsb na tej płycie. :D

2.9v na ram to było do testów przy nadmuchu i 23*C w pokoju... na takich ustawieniach sumując to może 12h chodziły. Na co dzień daję 2.2-2.3v.

No mam nadzieję, że ram mi nie padł ale jakoś mi na to nie wygląda. Bo problemy z zawieszaniem się płyty przy bootowaniu już mam od 3 dni. W międzyczasie memki spokojnie latały na 600 4-4-4-4 przy 2.6v. Teraz już nie chce mi w ogóle zbootować. :mur: Jak by mi ramy padały to by to chyba inaczej wyglądało... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lyzkov - ja stawiam na RAM. Jeśli diody masz według kodu informującego o problemach z RAMem to raczej można temu wierzyć. Jeśli dobrze pamiętam to ten kod wygląda tak: czerwona, czerwona, zielona, czerwona...

Ja się tu boję napięć 2.20v a ty walisz prawie 3.00v :D

Co do NCQ - pytałem już kiedyś jak to aktywować i jak sprawdzić czy na pewno działa? Spróbowałbym czy u mnie jest ok.

U mnie HD Tune pokazuje że NCQ jest, ale to raczej informacja o możliwościach twardziela, a nie informacja o prawdziwym działaniu.

Edytowane przez surekot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie nie... teraz mi się świecą dwie zielone - wg instrukcji - decompressing BIOS image to RAM for fast booting. Po za tym ram jak się sypie to się sypie i jest martwy a nie umiera przez 3 dni i to w takim stylu, żeby robić czwarty wynik do low clocka. :) W czasie tych 3 dni jak zmieniałem zworki fsb, resetowałem cmos, wkładałem jedną kość to bootowało i udawało mi się potem zbootować dwie kości i to na wysokich ustawieniach. :P Nie pachnie mi to śmiercią ramu. Jutro sprawdzę. :P Tymczasem siedzę na starej dobrej dfi lp nf4 ultra-d. Klasie samej w sobie. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy dodatkowe zasialanie w postaci molex'a jest wymagane jeśli mam zajęte jedno pci-ex16? Bo w instrukcji nie ma sprecyzowane że molex zasila drugi solt na grafe, tylko że zasila pci-ex16

"JPWR1 12V power connector is used to provide power to the PCIEX16 graphics card."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie nie... teraz mi się świecą dwie zielone - wg instrukcji - decompressing BIOS image to RAM for fast booting. Po za tym ram jak się sypie to się sypie i jest martwy a nie umiera przez 3 dni i to w takim stylu, żeby robić czwarty wynik do low clocka. icon_smile3.gif W czasie tych 3 dni jak zmieniałem zworki fsb, resetowałem cmos, wkładałem jedną kość to bootowało i udawało mi się potem zbootować dwie kości i to na wysokich ustawieniach. icon_razz.gif Nie pachnie mi to śmiercią ramu. Jutro sprawdzę. icon_razz.gif Tymczasem siedzę na starej dobrej dfi lp nf4 ultra-d. Klasie samej w sobie. icon_razz.gif

No nie wiem czy te 3v im nie zaszkodziły :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno jakoś tam zaszkodzily ;)

do wysokich napiec to sa cellshocki i team'y

btw: 2,2V to spoko luz mozna pamieciom dawac, ja bym powiedzial ze 2,3-2,35 na codzien mozna miec, byle jakas wentylacja byla w budzie lub nawiew

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanko co do wentyla. Otóż mam obecnie obudowę Antek NSK6000 z fabrycznym wentylem 120mm na tył. DO tego na procesorze Thermalright 01 i wkrótce FanDuct. Chciałbym wymienić wentyl z tyłu, żeby mieć automatyczne sterowanie obrotami z poziomu biosu. Na próbę podłączyłem stary wentyl ThermalTake z wtyczką regulacji 3pin i nie działa (podłączyłem oczywiście do CPU FAN 4pin). Czy to oznacza, że potrzebuję wentyla z wtyczką 4pin? A może jakaś przejściówka?

Na marginesie dodam, że wentyl od karty graficznej (obecnie 7900GS) mam również na płycie podłączony do SYS FAN 1 i regulacja (nie automatyczna oczywiście) działa, tylko że tam jest gniazdko 3pin...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na próbę podłączyłem stary wentyl ThermalTake z wtyczką regulacji 3pin i nie działa (podłączyłem oczywiście do CPU FAN 4pin). Czy to oznacza, że potrzebuję wentyla z wtyczką 4pin? A może jakaś przejściówka?

Jak chcesz regulować z poziomu biosu czy coś to musisz mieć 4 pin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jeśli w zestawie z wentylatorem (na przykład Scythe S-FLEX) jest przejściówka na 4pin to i tak płyta MSI nie będzie w stanie regulować obrotów?

Była już o tym mowa

Działa SysFan 1 i 4 na 3pin i cpuFan na 4pin. Czyli to co pokazuje bios.

Edytowane przez VICTORious

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodać do FAQ, bo okazuje się że budzi to dużo wątpliwości.

Bolo8888 - dałeś w FAQ link do testu na Egiełdzie.... Daj tez link do testu na frazPC....

Edytowane przez surekot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pewien problem. Nie dziala mi mikron ktory dzialac powinien - sprawdzalem na innym komputerze. W Realtek HD Audio mikrofon w panelu tylnim jest podswietlony wiec mozna uznac ze zostal podlaczony poprawnie. W Regulacji nagrywania box o nazwie "regulacja nagrywania" jest nastawony maksymalnie w gore, a wszsytkie inne sa szare (czyli nie da sie ich regulowac ani w gore ani w dol!).

I jeszcze jedno: podlaczylem w JAUD1 audio fron panel, a panel nie dziala (na poprzendiej plycie glownej dzialal doskonale).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeci raz daje to w tym temacie, do FAQ z tym B-)

W audio input wycisz sobie wszystko poza mikrofonem - czyli ustawisz tam to co chcesz żeby było nagrywane. Co do regulacji (suwaki) masz w audio output. Np mikrofon masz podłączony do różowego tylniego (tak powinno przynajmniej być) to szukasz suwaka do rear pink Jeszcze można wzmocnić wydajność mikrofonu naciskając ".." ( musisz mieć włączone "Zaawansowane elementy sterowania").

Jeśli używasz panelu przedniego bez HD, to musisz wyłączyć (zakładka wyj/wej audio-> ustawienia złącza) wykrywanie gniazda panela przedniego.

Edytowane przez VICTORious

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja działanie NCQ sprawdziłem tak.

Zainstalowałem Viste (bez wlaczonego AHCI).

Włączyłem AHCI no i Vista nie wstała.

Wyłączyłem AHCI. Wszedłem do Visty, zmieniłem jedna rzecz w rejestrze.

Włączyłem AHCI. System wstał, zainstalował sterowniki i smiga ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Była już o tym mowa

To jak już chcecie dawać do FAQ, to dopisze swoje doświadczenia... :-)

Wentyl karty graficznej mam podłączony przez 3pin do SysFan1 i faktycznie zarówno z BIOS jak i ze SpeedFana 4.32 mogę go regulować w dowolnym zakresie. Oczywiście SysFan nie jest sterowany automatycznie przez BIOS - nie można uzależnić obrotów od temperatury jakiegokolwiek elementu (przynajmniej nie w BIOSie, może SpeedFan coś takiego potrafi?).

Co do CPUFan to na płycie jest pod taką kontrolę "gniazdko" 4pin. Oczywiście, że podłączyłem wentyl z wtyczką 3pin (jak pisałem, był to ThermalTake) i ani w BIOS ani w SpeedFan regulacja nie działa - zmiany wartości nie mają wpływu na obroty wentyla. Niestety nie mam możliwości sprawdzenia tego na innych wentylach. Może ktoś będzie mógł to sprawdzić? Ewentualnie posiadacze Scythe Infinity - chyba dostajecie wentyl w zestawie? Czy on jest regulowany z poziomu płyty?

EDIT:

Arctic Cooling robi odpowiednie wentyle:

http://www.cooling.pl/arctic-cooling-af120...odukt,2133.html

http://www.cooling.pl/arctic-cooling-fan-1...odukt,1955.html

Na pewno jeden z nich wypróbuję i dam znać jak współpracuje z płytą.

Edytowane przez SilentManiac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...