Skocz do zawartości
Gość Aaronik

Rada Odnośnie Monitora

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Prosiłbym Was o radę dotyczącą wyboru monitora. Zakładałem już podobny temat na pclabie ale niestety tam zadnej konkretnej odpowiedzi nie otrzymałem. Najchętniej zakupiłbym monitor panoramiczny na matrycy mva. No ale tu zostaje do wyboru 20 calowy Asus pw201 (jesli nie wale nazwy:) ) (mva i gwarancja zero bright dot) i belinea 102035w. Niestety belinea najtaniej jak widze chodzi po 1450 a Asus 1650 a to jednak baaaardzo dużo jak na moją kieszeń. Polecano mi w komputrooniku też zwykła 19 lg...ale mimo iż to ma miesięczną gwarke na pixele ale to jest to na tn...a to mnie nie bawi. Widziałem fajne opisy 206bw samsunga ale to choć jest panorama to na tn a że ja oglądam tv leżąc w łóżeczku to oczywiście kiepskie kąty pionowe psują całą radość z obrazu;/. Tą drogą idąc pomyślałem o hp 1965 na mva i belinea 1980 no ale to są 5:4 hmm więc nie panorama. Hmmm i normalnie;] mam dylemat :) a tylko nie proponujcie mi Gatewaya:)-nie mam do tej firmy zaufania. za HP prócz mva przemawia jednak regulacja pionowa, no ale jednak to nie panorama:(. Poradźcie mi coś proszę. Najchętniej wydałbym do 1200zł. A i to jest sporo jak na moja kieszeń :( ale cóż trzeba się poświęcić. Monitor służyłby głównie do oglądania filmów(dvd,divx,z tunera tv), pracy w wordzie, excelu i sporadycznego pogrywania głównie w nfs mw. Jeśli będziecie doradzać to powiedzcie proszę również z jaką częstością pojawiają się obecnie kopsnięte pixele. dzięki za wszelkie rady, pomoc i będę bacznie się przyglądal Waszym komentarzom:)! oczywiście będę reagowal na wszelkie propozycje:)!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najtańszy dobry 20" mva , lepszy od Belinea i tego badziewnego ASUS ( w tej cenie są już o niebo lepsze S-IPS ) to Philips 200WP7ES na A-MVA kosztujący 1380 PLN

Coś mi się wydaje ze będziesz musiał pomyśleć o 20" 16:10 TN ... na 19" 5:4 źle mi się oglądało filmy ( panoramiczne )

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najtańszy dobry 20" mva , lepszy od Belinea i tego badziewnego ASUS ( w tej cenie są już o niebo lepsze S-IPS ) to Philips 200WP7ES na A-MVA kosztujący 1380 PLN

Coś mi się wydaje ze będziesz musiał pomyśleć o 20" 16:10 TN ... na 19" 5:4 źle mi się oglądało filmy ( panoramiczne )

Ale z tego co widze to tego Philipsa nigdzie nie można dostać;/

a jeśli masz info gdzie za 1380 można go dostać to proszę uprzejmie o linka:)!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) heh zanim odpisałeś:))) sam na to wpadłem:))) ale nie zdążyłem zrobić editu:) ale dziękuję! hmm a który z tych sklepów byś polecił? I jak to jest z pixelami w tych monitorach? często się pojawiają kopsniete pixele subpixele??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) heh zanim odpisałeś:))) sam na to wpadłem:))) ale nie zdążyłem zrobić editu:) ale dziękuję! hmm a który z tych sklepów byś polecił? I jak to jest z pixelami w tych monitorach? często się pojawiają kopsniete pixele subpixele??

Ja go miałem 3 dni ( i odesłałem ) trafił mi się w 100% sprawny monitor z idealną matrycą - philips robi dobrze wykonane i dobre LCD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja go miałem 3 dni ( i odesłałem ) trafił mi się w 100% sprawny monitor z idealną matrycą - philips robi dobrze wykonane i dobre LCD.

a czemu miałeś go tylko 3 dni i odesłałeś?Co Ci się w nim nie podobało ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czemu miałeś go tylko 3 dni i odesłałeś?Co Ci się w nim nie podobało ?

Nie spełniał moich wymagań - jak to na mva występuje srebrzenie/jaśnienie czerni pod kątem co powoduje spadek kontrastu. Pod kątem perfekcyjnie prostym jest wspaniale ( czerń lepsza niż na CRT :lol: a kontrast , soczystość kolorów idealna ).

Oczywiście i tak jest znacznie lepiej niż na TN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie spełniał moich wymagań - jak to na mva występuje srebrzenie/jaśnienie czerni pod kątem co powoduje spadek kontrastu. Pod kątem perfekcyjnie prostym jest wspaniale ( czerń lepsza niż na CRT :lol: a kontrast , soczystość kolorów idealna ).

Oczywiście i tak jest znacznie lepiej niż na TN.

Kurcze:) nie widziałem nigdy nigdzie matrycy na mva...owszem na pva widziałem np w samsungu 971p/970p. a czy jest to uciążliwe przy oglądaniu np na leżąco po ciemku filmów? czy np przeszkadzało Ci to bo obrabiasz zdjęcia itd? jak ma sie to np do matryc w popularnych teraz telewizorach lcd/plazmach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze:) nie widziałem nigdy nigdzie matrycy na mva...owszem na pva widziałem np w samsungu 971p/970p. a czy jest to uciążliwe przy oglądaniu np na leżąco po ciemku filmów? czy np przeszkadzało Ci to bo obrabiasz zdjęcia itd? jak ma sie to np do matryc w popularnych teraz telewizorach lcd/plazmach ?

Przy obróbce foto przeszkadzał mi efekt śniegu ( na S-PVA też jest ) i efekt różowienia ( na S-PVA nie ma ) - oczywiście rozmawiamy o subtelnościach. To srebrzenie pod kątem też jest irytujące ale jak napisałem wcześniej .... kuzynka mająca monitor P-MVA ( Benq 91GP ) nie wie o czym mówię a to wszystko u niej też widzę :P

Nie wiem czy leżąc będziesz odczuwał jakiś dyskomfort ... tak czy inaczej będzie on mniejszy od tego jaki uświadczysz na TN gdzie cały ekran to jeden wielki gradient :lol: ( też subtelny oczywiście )

ps. TV plazmowe mrugają i są niedokładne ( mówię o modelach za ~10 kpln więc nie tych tandetnych - tego mrugania też wiele osób nie widzi )

TV LCD Sony Bravia V2500 są świetne ... ( S-PVA ) .... prawie ... bo "przebajerowali" kolory ( albo po prostu nie były wyregulowane w salonie [Katowice Cubus])

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy obróbce foto przeszkadzał mi efekt śniegu ( na S-PVA też jest ) i efekt różowienia ( na S-PVA nie ma ) - oczywiście rozmawiamy o subtelnościach. To srebrzenie pod kątem też jest irytujące ale jak napisałem wcześniej .... kuzynka mająca monitor P-MVA ( Benq 91GP ) nie wie o czym mówię a to wszystko u niej też widzę :P

Nie wiem czy leżąc będziesz odczuwał jakiś dyskomfort ... tak czy inaczej będzie on mniejszy od tego jaki uświadczysz na TN gdzie cały ekran to jeden wielki gradient :lol: ( też subtelny oczywiście )

ps. TV plazmowe mrugają i są niedokładne ( mówię o modelach za ~10 kpln więc nie tych tandetnych - tego mrugania też wiele osób nie widzi )

TV LCD Sony Bravia V2500 są świetne ... ( S-PVA ) .... prawie ... bo "przebajerowali" kolory ( albo po prostu nie były wyregulowane w salonie [Katowice Cubus])

Jednym słowem muszę gdzieś na wystawie zobaczyć ten panel :) czytałem że w mva coś zrebrza rogi :) ale na moim crt czerń też nie jest idealna:) albo mi się tylko tak zdaje:)! czytałem zaś o tym, że jeśli chodzi właśnie o kolory a zwłaszcza kąty w mva to biją na głowę TN...a akurat z tn mam do czynienia na codzień i baaaaardzo te kąty mi przeszkadzają :) ! Lukałem też na 20 calowego samsunga 206bw i niestety o ile w poziomie nie miałbym większych zastrzeżeń o tyle w pionie bym nie wytrzymał:)!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytałem że w mva coś zrebrza rogi :)

W Benq było to spowodowane chyba częściowo przez naprężenia w matrycy + srebrzenie. W Philips pozostało tylko srebrzenie pod kątem więc efekt jest mały - jak przesuniesz głowę tak by patrzyć prostopadle na róg w Philips to srebrzenie w tym punkcie z oczywistych wzgl. znika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Benq było to spowodowane chyba częściowo przez naprężenia w matrycy + srebrzenie. W Philips pozostało tylko srebrzenie pod kątem więc efekt jest mały - jak przesuniesz głowę tak by patrzyć prostopadle na róg w Philips to srebrzenie w tym punkcie z oczywistych wzgl. znika.

Sorrka Kyle;] że wcześniej nie zadałem pytania ale niestety wg mnie niesłusznie ( ale co tam) zostałem zbannowany przez Orgiusza ;]

a pytanie miało się odnosić, co rozumiesz przez naprężenie matrycy :) ? Bo widzę że się na tym znasz:) a ja jednak jestem osobą żadna wiedzy i szukam wszelkich uwag, które będę mógł wykorzystać przy podejmowaniu decyzji w sprawie zakupu monitora:) właśnie... co właściwie wywołuje to srebrzenie :) i czy ono jest ogólnie widoczne czy też występuje tylko w konkretnych warunkach wyświetlanego obrazu? Chodzi mi np czy pojawia się np na ciemnym otoczeniu czy też zauważalne jest że tak to ujmę bez problemu na jasnych kolorach itp. Mówiłeś też że widać srebrzenie pod kątem...to musi być duży kąt czy wystarczy niewielkie odchylenie głowy by się ono stawało widoczne wyraźnie :)?!

A może ma ktoś ten monitor Philipsa o którym z Kyle'm rozmawiam i mógłby zarzucić zdjęcia matrycy, kąty itd:)!? Ewentualnie linkusa gdzie można zobaczyć owe zdjęcia (jeśli z polskiego serwisu to proszę na priva)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Srebrzenie występuje pod stosunkowo niewielkim kątem i dotyczy ono ciemnych odcieni. Zresztą jak napisałem - nawet jak siedzisz idealnie na wprost i patrzysz na środek ekranu ( głowa na środku prostopadle do środka - nooo rozumiesz ) to w rogach można dostrzec już minimalne srebrzenie [ekran czarny] ( kąt jest tam największy kiedy głowę masz w centrum ). Odległość od ekranu jakieś 60 cm - standard.

Co do naprężeń - nierównomierności podświetlenia biorą się z minimalnych niedoskonałości między warstwami matrycy. Eizo np. ma selekcjonowane najprecyzyjniej poskładane matryce i tam zwykle "podświetlenie" jest równomierne.

( napisałem podśw. w cudzysłowiu bo chodzi o warstwy odbijające i rozpraszające ... świetlówki są zawsze na obrzeżach - no może inaczej jest przy podświetleniu LED ).

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Srebrzenie występuje pod stosunkowo niewielkim kątem i dotyczy ono ciemnych odcieni. Zresztą jak napisałem - nawet jak siedzisz idealnie na wprost i patrzysz na środek ekranu ( głowa na środku prostopadle do środka - nooo rozumiesz ) to w rogach można dostrzec już minimalne srebrzenie [ekran czarny] ( kąt jest tam największy kiedy głowę masz w centrum ). Odległość od ekranu jakieś 60 cm - standard.

Co do naprężeń - nierównomierności podświetlenia biorą się z minimalnych niedoskonałości między warstwami matrycy. Eizo np. ma selekcjonowane najprecyzyjniej poskładane matryce i tam zwykle "podświetlenie" jest równomierne.

( napisałem podśw. w cudzysłowiu bo chodzi o warstwy odbijające i rozpraszające ... świetlówki są zawsze na obrzeżach - no może inaczej jest przy podświetleniu LED ).

Hm...ale na coś się muszę zdecydować:)!a na matrycę sips w panoramie mnie nie stać...tzn może i stać ale bez przesady :) bo w tym momencie wolałbym kupić telewizor już 32 cale a monitor zostawić taki jaki mam :)

Widziałem sporą ilość zdjęć tego philipsa na jakimś japońskim/chińskim czy Bóg wie jakim forum i wg mnie naprawdę znakomicie to wygląda:) o ile ze zdjęć można cokolwiek wywnioskować:)!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super...dodzwonic sie do Philipsa nie mozna ;] a jak juz odbiera to jakis pierdzacy po angielsku koles od ktorego nie mozna sie dowiedziec jaka ma matryce Philips 200wp07es...to samo w ZNAK-u....tyle ze Ci twierdza ze to tylko tn... to samo w inttel.com.pl ;] jedynie w Siriusie powiedzieli ze to jest mva na 100% ale znow widzialem Wasze negatywne opinie o tym sklepie;// ech...i co ja mam do cholerci zrobic:) ? hahah chociaz Kyle twierdzi ze to mva ;] sam juz nie wiem ;] moze Philips tez wsadzal tu z poczatku mva a pozniej tn...HEEELLPPP:) ahaha chcialoby sie wrzasnac:)

Edit: sorrka za posta pod postem;/

Edytowane przez Woda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super...dodzwonic sie do Philipsa nie mozna ;] a jak juz odbiera to jakis pierdzacy po angielsku koles od ktorego nie mozna sie dowiedziec jaka ma matryce Philips 200wp07es...to samo w ZNAK-u....tyle ze Ci twierdza ze to tylko tn... to samo w inttel.com.pl ;] jedynie w Siriusie powiedzieli ze to jest mva na 100% ale znow widzialem Wasze negatywne opinie o tym sklepie;// ech...i co ja mam do cholerci zrobic:) ? hahah chociaz Kyle twierdzi ze to mva ;] sam juz nie wiem ;] moze Philips tez wsadzal tu z poczatku mva a pozniej tn...HEEELLPPP:) ahaha chcialoby sie wrzasnac:)

Mogę powiedzieć że już mam na biurku to co polecił mi Kyle. Coż...matryca mva co poznaję po rozświetlonych kątach ale nie przeszkadza to zupełnie...fimy oglada się rewelacyjnie :) ale powiem szczerze że musze pobawić się z ustawieniami obrazu :) ale kolory są naprawdę imponujące :) a i miejsca na biurku się wiecej zrobiło :) naprawdę POLECam mam ten monitor...mimo iż nie chwali się dnia przed zachodem to naprawdę dla mnie wrażenie jest KOLOSALNE! aż chce sie na nim pracować:)!! pozdrawiam i jeśli będę miał czas zdam relację z użytkowania. Kupiłem w sklepie noteo.pl -> bardzo fajna obsługa szybko dostarczony monitor dobrze zapakowany :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TN ma model Philips 200WB7ES

VA ma model Philips 200WP7ES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TN ma model Philips 200WB7ES

VA ma model Philips 200WP7ES

Kyle:) zerknij na opisy na stronach sklepów internetowych...ja tylko na stronie siriusa widziałem że to mva ale wolałem się dowiedzieć u źródła czyli w Philipsie. Kazdy sklep łacznie ze ZNAKiem na czele w rozmowach podawali że to TN a nie MVA..chociaz w Philipsie jak wyżej pisałem ;] byly montowane matryce i sips i mva :) heh ...o sips pomarzyc:) ale ja nie narzekam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi