Skocz do zawartości
YogiCK

Foxconn P35a / P35a-s

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Nie wiem czy zauważyliście u siebie taką zależność... Generalnie wiadomo, że standardowe FSB dla e2160 = 200MHz, w BIOSie mamy 800MHz bo mnożymy *4. Dla FSB 266MHz w takim razie trzeba ustawić wartość na 1064, bo 266*4=1064. Jak ustawię na 1066 to FSB=266.5MHz no i komp nie wstaje... tak samo z FSB 333MHz... 333MHz*4=1332 i przy takim ustawieniu wszystko śmiga bez zarzutu ale jak dam 1333 to jest kicha (wtedy FSB=333.25MHz). Sprawdziłem to dla przypadkowych wartości. Mobo wstaje zawsze gdy ustawimy taką wartość w BIOSie, żeby była ona podzielna przez 4 bez reszty. U Was zdaje się jest to samo, tak?

ogólnie nie od dziś wiadomo, że mając procek na FSB 200(800) wartości rzędu 266(1066) lub 333(1333) omijać szerokim łukiem bo komp uruchamia się z połową wartości taktowania. Tak przynajmniej ja mam na E4300. Nie wiem jak wygląda sprawa z E2160 może reaguje na to właśnie nie uruchamianiem się :blink: Nie miałem takiego przypadku aby ustawiając np. całkowite FSB na 1335 komp mi nie wstawał, ponieważ liczba ta dzielona przez 4 da 333,75. A jaki bios masz? Bo jeśli nie masz któregoś z ostatnich np. P28 (późniejszych nie polecamy) to zmień jak najszybciej :lol:

Edytowane przez Marcinas83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko odnośnie Foxa i pamięci OCZ Special Ops 900Mhz.gdy komp startuje słyszę dwa krótkie piski (błąd parzystosci pamięci)zamiast jednego.Dzieje się tak gdy widać ekran POST,natomiast gdy jest szybki boot z logiem Foxa wtedy słyszę jeden pisk.Pamięci nowe ,ustawione na 900Mhz w biosie na napięciu2.1V.Na ustawieniach 666 również piszczy dwa razy.Macie jakieś sugestie lub doświadczenia co do tego błędu,czy nie należałoby się tym przejmować ?

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko czy komp się uruchamia normalnie i winda sie ładuje? Czy zatrzymuje się i nic więcej nie można zrobić prócz wejścia do biosu? Ja mogę dodać od siebie tylko tyle, że puszczając moje kingi na 900mhz nie miałem żadnych pisków prócz tego co kończy post i komp się uruchamiał bez problemu, ale niestety do stabilnych moje pamięci nie należały dlatego jadę na 840 :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej chwili mam P26... wiem, że p28 itd to lipa, dlatego czekam na coś "normalnego" w końcu. Jeśli chodzi o to FSB to dziwna sprawa... no ale może mój egzemplarz CPU jest wyjątkowy

P28 jest zaliczany do dobrych, późniejsze to lipa szczególnie z napisem Y/N :mur: Spróbuj wgrać P28 i zobacz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Winda uruchamia się bez problemu,na 900Mhz orthos-blend przechodzi,pamięci są widoczne w systemie tylko te dwa piski mnie wkurzają.Nie sprawdzałem Memtestem ale mają 2 tygodnie więc nie sądze aby były walnięte.Generalnie jest tak że jakbym ich w biosie nie ustawił to i tak są 2 piski.Chyba że włącze logo foxa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Winda uruchamia się bez problemu,na 900Mhz orthos-blend przechodzi,pamięci są widoczne w systemie tylko te dwa piski mnie wkurzają.Nie sprawdzałem Memtestem ale mają 2 tygodnie więc nie sądze aby były walnięte.Generalnie jest tak że jakbym ich w biosie nie ustawił to i tak są 2 piski.Chyba że włącze logo foxa.

A co ma za znaczenie że mają 2 tygodnie?

Ja swoje poprzednie memki przeorałem Memtestem86 i wywalało błędy po kilku godzinach na standardowych ustawieniach. Można trafić na walnięte pamięci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Nie wiem czy zauważyliście u siebie taką zależność... Generalnie wiadomo, że standardowe FSB dla e2160 = 200MHz, w BIOSie mamy 800MHz bo mnożymy *4. Dla FSB 266MHz w takim razie trzeba ustawić wartość na 1064, bo 266*4=1064. Jak ustawię na 1066 to FSB=266.5MHz no i komp nie wstaje... tak samo z FSB 333MHz... 333MHz*4=1332 i przy takim ustawieniu wszystko śmiga bez zarzutu ale jak dam 1333 to jest kicha (wtedy FSB=333.25MHz). Sprawdziłem to dla przypadkowych wartości. Mobo wstaje zawsze gdy ustawimy taką wartość w BIOSie, żeby była ona podzielna przez 4 bez reszty. U Was zdaje się jest to samo, tak?

@Magyk: jesli mozesz, to napisz o tym do Foxa tutaj:

http://www.foxconnchannel.com/support/online.aspx

(nie wiem, jak u ciebie z angielskim - jakby co, to moge pomoc w zredagowaniu - PM).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co ma za znaczenie że mają 2 tygodnie?

Ja swoje poprzednie memki przeorałem Memtestem86 i wywalało błędy po kilku godzinach na standardowych ustawieniach. Można trafić na walnięte pamięci

Pamięci sprawdzone Memtestem86+ 1.70 Test 9 godzin wynik zero błędów.A może FOX poprostu nie lubi się z OCZ ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź je jeszcze goldmemory, ten test jest chyba najbardziej wiarygodny trwa znacznie krócej niż memtest puszczony na 9h. W teście na jakimś portalu był motyw, że ta płyta nie lubiła jakiś pamięci tylko teraz nie wiem jakie to były :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawiam sie, czy napisac do foxa zeby dali mozliwosc zmniejszenia w BIOSie Vcore ponizej auto/default. Jak myslicie, jest to mozliwe sprzetowo na tej plycie i tylko zostalo zablokowane w BIOSie czy raczej nic z tego ze wzgledu na sama konstrukcje?

Poki nie krece proca, chcialbym sprawdzic na ile min Vcore idzie na def. zegarze, a tu lipa, bo nie idzie tego zmniejszyc ponizej auto :(.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siema

mam pytanie ktore z pewnoscia wynika z mojej niewiedzy - dlaczego jak podkrecam szyne na 1334 po ustawieniu dzielnika bodajze na 1:1.2 gdzie frequency ram wynosi w biosie 801, w programie foxone po zaladowaniu systemu pokazuje mi DRAM 1334 ? czy to jest taktowanie pamieci? prosze sie nie smiac :) jestem poczatkujacy. bo jak przegladam wasze screeny to w nich macie inne wartosci a nizeli predkosc szyny. czy moze to byc spowodowane biosem? mam 22, a i jeszcze jedno, system sam mi zwalnia procka podczas bezczynnosci zmiejszajac mnoznik, to dobrze czy zle? z gory dzwieki

bez__tytu__u.bmp

w cpu-z pokazyje mi ze ram jest taktowany tam 400 mhz, troche tego nie ogarniam, prosze o jakies wyjasnienie

Edytowane przez przybylak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siema

mam pytanie ktore z pewnoscia wynika z mojej niewiedzy - dlaczego jak podkrecam szyne na 1334 po ustawieniu dzielnika bodajze na 1:1.2 gdzie frequency ram wynosi w biosie 801, w programie foxone po zaladowaniu systemu pokazuje mi DRAM 1334 ? czy to jest taktowanie pamieci? prosze sie nie smiac :) jestem poczatkujacy. bo jak przegladam wasze screeny to w nich macie inne wartosci a nizeli predkosc szyny. czy moze to byc spowodowane biosem? mam 22, a i jeszcze jedno, system sam mi zwalnia procka podczas bezczynnosci zmiejszajac mnoznik, to dobrze czy zle? z gory dzwieki

bez__tytu__u.bmp

w cpu-z pokazyje mi ze ram jest taktowany tam 400 mhz, troche tego nie ogarniam, prosze o jakies wyjasnienie

Za zmniejszający się mnożnik odpowiada funkcja EIST w biosie,jeśli jest włączona to tak się dzieje.Cpu-z nie kłamie ,efektywna częstotliwość pamięci w twoim przypadku to 800,mnożysz 400x2.Na Foxone nie patrz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy na nasze mobo mogę wsadzić kartę "S3 VISION 968" - jest na złączu PCI (wiem że nasze mobo ma to złącze), pomijam kwestię driverów, bo najwyżej będę używać tych z WIN XP, ale boję się troszkę o kwestię prądową (może karta chce za dużo, a mobo nie może tyle dostarczyć, a może jest jakiś tam inny problem - w końcu to kilka lat różnicy prawda???). Jak ktoś się dziwi dlaczego te kartę, to odpowiem, że szkoda mi wydać nawet 100 złotych na coś przejściowego, a tego s3 miałem pod ręką.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy na nasze mobo mogę wsadzić kartę "S3 VISION 968" - jest na złączu PCI (wiem że nasze mobo ma to złącze), pomijam kwestię driverów, bo najwyżej będę używać tych z WIN XP, ale boję się troszkę o kwestię prądową (może karta chce za dużo, a mobo nie może tyle dostarczyć, a może jest jakiś tam inny problem - w końcu to kilka lat różnicy prawda???). Jak ktoś się dziwi dlaczego te kartę, to odpowiem, że szkoda mi wydać nawet 100 złotych na coś przejściowego, a tego s3 miałem pod ręką.

Pozdrawiam

Ja od 2 dni siedzę na S3 Virge DX. Śmiga w 1280x1024 16bit 75Hz niestety chyba ustawiła się na jednym IRQ z X-Fi bo były trzaski np. podczas przesuwania stron www i słuchania muzy. Włączyłem dźwiękówkę onboard i chodzi jak trzeba. Obraz trochę mydlany ale ponieważ mam szeroki zakres regulacji w LCD to udało mi się uzyskać zaskakująco dobry rezultat :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak jest na tej mobo z temperaturą NB ? wacham się między Msi p35 neo2-fr i foxonnem, msi ma bardzoej robudowane chłodzenie NB (z heatpipeami) a foxconna ma zwykly mały radiator w dodatku motnowanyn a haczyki więc nie zmienie go na TR HR-05 (z tego co wiem to z chłodzen na NB to tylko NP-40 ma możliwość montażu na haczyki

Czy ten radiator starcza (bez dodatkowego wentyla) ? jak jest z temperaturami przy oc ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak jest na tej mobo z temperaturą NB ? wacham się między Msi p35 neo2-fr i foxonnem, msi ma bardzoej robudowane chłodzenie NB (z heatpipeami) a foxconna ma zwykly mały radiator w dodatku motnowanyn a haczyki więc nie zmienie go na TR HR-05 (z tego co wiem to z chłodzen na NB to tylko NP-40 ma możliwość montażu na haczyki

Czy ten radiator starcza (bez dodatkowego wentyla) ? jak jest z temperaturami przy oc ?

Jeżeli Sys. Temp to to samo co temp. NB to u mnie jeszcze chyba nigdy nie podskoczyła do 45st. C. Ten aluminiowy radiatorek potrafi być gorący, ale nie parzący. O ile mi wiadomo MSI tez ma aluminium pomalowane na kolor miedziany. Zresztą chyba nikt z posiadaczy nie zmieniał chłodzenia na NB i niektórzy jadą na FSB 500 i się trzyma dzielnie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli Sys. Temp to to samo co temp. NB to u mnie jeszcze chyba nigdy nie podskoczyła do 45st. C. Ten aluminiowy radiatorek potrafi być gorący, ale nie parzący. O ile mi wiadomo MSI tez ma aluminium pomalowane na kolor miedziany. Zresztą chyba nikt z posiadaczy nie zmieniał chłodzenia na NB i niektórzy jadą na FSB 500 i się trzyma dzielnie :D

Ja zmieniałem :-P Płyta od razu na pierwsze odpalenie poszła z Thermaright HR-05 SLI :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostalem juz nowy dual pack A-data 800 + takze, jakby kogos interesowalo :wink: to 4x1gb A-dat chodzi bez problemu na tej plycie, goldmemory 2 razy przeszedl bez bledow na 900-4-4-4-12 2.150V... wiecej narazie nie testowalem, stay tuned :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego BIOS pokazuje predkosc procesora 3,0 GHZ a CPU-Z tylko 2,0 GHZ i mnoznik x6, kiedy to w biosie mam ustawione x9?

odpowiada za to funkcja oszczędzania energii... trzeba sobie poczytać o technologi procesora Core 2 Duo

Dostalem juz nowy dual pack A-data 800 + takze, jakby kogos interesowalo :wink: to 4x1gb A-dat chodzi bez problemu na tej plycie, goldmemory 2 razy przeszedl bez bledow na 900-4-4-4-12 2.150V... wiecej narazie nie testowalem, stay tuned :wink:

też tak przypuszczałem po naszych PW, że ten ram musi być jakiś lewy. Jaką masz winde?? Bo na XP to trochę bieda, że nie widzi całego ramu <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jednak się skusiłem na Mushkiny SP2-6400+, jak na razie tylko czytam sobie ten wątek, jestem w trakcie składania gratów, na 2 tydzień będe miał mobo i cpu, nie wiem kiedy kupie 8800GT :D , na razie ceny szalone i nie wiadomo jaki model karty wziaść, ale myśłe, że do 2 tygodni będe siedział na nowej platformie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to już chyba po o/c jestem i zostanę na tych ustawieniach jak w sygnaturce.

Jeden problem pozostał: po wyłączeniu zasilania z sieci, kiedy uruchamiam komputer, albo słychać ciągłe beepy z płyty (tak jak przy przekręconych memkach), albo jest podwójny start. Zazwyczaj muszę dwukrotnie uruchamiać go poprzez power on. <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to już chyba po o/c jestem i zostanę na tych ustawieniach jak w sygnaturce.

Jeden problem pozostał: po wyłączeniu zasilania z sieci, kiedy uruchamiam komputer, albo słychać ciągłe beepy z płyty (tak jak przy przekręconych memkach), albo jest podwójny start. Zazwyczaj muszę dwukrotnie uruchamiać go poprzez power on. <_<

Gdyby tak kolega zechciał zajrzeć do FAQ na 1wszej stronie ....

Q: Czy to normalne że przy próbie uruchomienia komputera z tą płytą po odłączeniu zasilania za pierwszym razem nie startuje?? Trzeby wyłączyć komputer i jeszcze raz go włączyć...

A: Tak, jest to normalne. Nie ma się czym przejmować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi