Songo Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Witam, niedawno kupiłem komputer, więc musze kupić do niego jakiś monitor. Za bardzo się na nich nie znam dlatego tutaj pisze. Najlepiej, aby miał 19-22 cale. Głównie będzie wykorzystywany do gier no i czasem do filmów. Wybrałem narazie takie monitory, które podobają mi się z wyglądu, bo na tyle wiem : Samsung 226BW 22'' Asus MW221U 22'' LG L226WA-WN 22'' Nie wiem czy do gier bardziej liczy się czas reakcji czy technologia wykonania. Z góry dzięki za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość xantype Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Witam, niedawno kupiłem komputer, więc musze kupić do niego jakiś monitor. Za bardzo się na nich nie znam dlatego tutaj pisze. Najlepiej, aby miał 19-22 cale. Głównie będzie wykorzystywany do gier no i czasem do filmów. Wybrałem narazie takie monitory, które podobają mi się z wyglądu, bo na tyle wiem : Samsung 226BW 22'' Asus MW221U 22'' LG L226WA-WN 22'' Nie wiem czy do gier bardziej liczy się czas reakcji czy technologia wykonania. Z góry dzięki za odpowiedzi. Moze jeszcze zobacz IIyama ProLite E2200WS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Songo Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Troche brzydki, ale znośny. Ale czy jest lepszy od tych trzech co podałem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Songo Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 A nie lepiej wziaść coś na takiej matrycy - Gateway Fpd 2185w ? Czy w grach bardziej liczy się czas reakcji ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Farid Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 bramka nr 3 btw najlepsza do gier jest powloka TN bo jest najszybsza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 bramka nr 3 btw najlepsza do gier jest powloka TN bo jest najszybsza Powłoka powiadasz ? :wink: Pewny jesteś ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Songo Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 To to jest prawda czy nie ? A co do mojego pytania, to co się bardziej liczy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 To to jest prawda czy nie ? A co do mojego pytania, to co się bardziej liczy ?Nie do końca prawda. Po pierwsze rozmawiamy o matrycy [TN, A-MVA, P-MVA, S-PVA , S-IPS] a nie o powłoce ( powłoka to co innego - matowa daje "śnieg" [który nie każdy widzi - albo widzi ale akceptuje], a "gładka" eliminuje "śnieg" ale z kolei refleksy w pewnych warunkach oświetleniowych mogą być nieznośne ). Po drugie ja bardziej skłaniał bym się w kierunku S-IPS mającego lepsze kąty a który szybkością nie ustępuje najszybszym TN a "lagowanie" ma b. małe ( mniejsze niż S-PVA , A-MVA ). Można zapytać : " po co mi lepsze kąty skoro patrzę na wprost " .... odpowiedź: po to że kiedy patrzysz na wprost monitora TN to i tak widzisz gradient na skutek słabych kątów góra dół a nie "jednorodny" obraz [dobrze widoczne na jednolitym tle]. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Songo Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 (edytowane) W takim razie jaki monitor mógłbyś polecić na tej matrycy ? Oczywiście najlepiej, aby byla to panorama i coś między 20-22'' i nie przekraczała moje fundusze. Z tego co zauważyłem to monitory z tą matrycą S-IPS mają zazwyczaj długi czas reakcji od +8ms. Nie wpłynie to w żaden sposób na smużenie ? Edytowane 14 Sierpnia 2007 przez Songo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 W takim razie jaki monitor mógłbyś polecić na tej matrycy ? Oczywiście najlepiej, aby byla to panorama i coś między 20-22'' i nie przekraczała moje fundusze. Z tego co zauważyłem to monitory z tą matrycą S-IPS mają zazwyczaj długi czas reakcji od +8ms. Nie wpłynie to w żaden sposób na smużenie ? kup neca 20" 20wgx2Pro jesli chcesz miec lepszy ale mniejszy obraz 22" będzie tańsze i większe ale jakosc obrazu i kąty gorsza szybkość sips 6ms , 8ms jest wystarczająca wybór należy do Ciebie :) porównanie kątów widzenia matrycy TN (22") kontra MVA 19" http://forum.hardware.fr/hfr/HardwarePerip...5_2.htm#t347356 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...