Skocz do zawartości
welyk

Zbyt Głośny Zasilacz, Jak Go U C I S Z Y Ć ?

Rekomendowane odpowiedzi

zły jestem niemiłosiernie bo... miałem wcześniej Tagana TG430-U22 i był wręcz niesłyszalny.

Zachciało mi sie zmienić go na Tagana TG500-U25 i o dziwo zrobiło sie głosno.

Po drodze do obudowy wlazł GF 7900, zasilaqcz ma mnóstwo grubych kabli, są trzy dyski wiec w obudowie ciasno.

Zmieniłem bude ze standard ATX na midi tower chiefteca, jak w podtytule, zeby było luzniej, myslałem ze zasilacz zwolni i uciszy sie, a tu nic z tego!

Sprawa wyglada tak, ze jak włacze kompa to jest idealnie cicho ale po ok. minucie wentyle w zasilaczu dają czadu i słychac jeden szum... szlag mnie trafia bo filmu wieczorem nie da sie obejrzec w ciszy :/

mozna jakoś regulować prędkość obrotów wentyli w tych zasilaczach?

co można zrobić zeby wyciszyć ten zasilacz? zmieniac bym juz go nie chciał...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu wybrałeś zły zasilacz i trzeba było najpierw poczytać, później wybierać... Bynajmniej w skrócie Obecne Tagany ciche nie są, za to potwornie mocne ( dual engine ).

Osobiście odradzam grzebanie, bo uważam, że mija sie to z celem, gdyż spokojnie idzie kupić zasilacze które zaspokoja maniaków ciszy bez ingerencji w ich wnętrza. Zależnie od czasu mozna wymieć nowy zasilacz lub zwyczajnie go zwrócić. Jesli juz za późno to go sprzedaj i kup cichy.

Wystarczy Tobie spokojnie o wiele słabszy zasilacz, chyba że masz bóg wie jakie procesor, ale wątpię. Więc jakieś dobre 400 W albo 450W max Ci starczy. Ogólnie z cichych:

Be Quiet Stright power 400W - 450W starczy spokojnie,

Corsair HX 520W,

Nowe Corsair VX450W ( testy z zagranicy wskazują, że to dobry zasilacz, ale potwierdzenia u forumowiczów jeszcze próźno szukać bo to całkowita nowość. ),

Większości ludzi poleci dwie pierwsze pozycje. Ostatnia jest jeszcze mało znana.

Edytowane przez Jarek_135

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chce Ci się kombinować to możesz tak zorganizować wentylację, żeby zacilacz ciągnął chłodne powietrze z zewnątrz obudowy a nie ciepłe z obudowy. Wentylację obudowy zapewnić oddzielnym wentylatorem.

Zwolnij dwie zatoki na cdromy w obudowie i wstaw tam rurę która będzie celowała w wewnętrzny wentylator zasilacza.

Rozwiązanie to może pomóc ale nie musi. Nie wiem czy bardziej dokuczliwe jest ciepło samego zasilacza czy ciepło pozostałych komponentów w obudowie.

Na próbę ten tunel możesz zrobić np z kartonu, docelowo można zastosować jakieś rury pcw.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi