welyk Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 zły jestem niemiłosiernie bo... miałem wcześniej Tagana TG430-U22 i był wręcz niesłyszalny. Zachciało mi sie zmienić go na Tagana TG500-U25 i o dziwo zrobiło sie głosno. Po drodze do obudowy wlazł GF 7900, zasilaqcz ma mnóstwo grubych kabli, są trzy dyski wiec w obudowie ciasno. Zmieniłem bude ze standard ATX na midi tower chiefteca, jak w podtytule, zeby było luzniej, myslałem ze zasilacz zwolni i uciszy sie, a tu nic z tego! Sprawa wyglada tak, ze jak włacze kompa to jest idealnie cicho ale po ok. minucie wentyle w zasilaczu dają czadu i słychac jeden szum... szlag mnie trafia bo filmu wieczorem nie da sie obejrzec w ciszy :/ mozna jakoś regulować prędkość obrotów wentyli w tych zasilaczach? co można zrobić zeby wyciszyć ten zasilacz? zmieniac bym juz go nie chciał... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paolo Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Jak ci nie szkoda gwarancji to zmien wentyl na fandera i po klopocie, najlepiej jeszcze zamontuj go na gomowych kolkach. W fenderze masz potencjometr do regulacji obrotow [tylko nie przesadzaj ze zmniejszaniem bo mozesz spalic zasilacz] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 (edytowane) Po prostu wybrałeś zły zasilacz i trzeba było najpierw poczytać, później wybierać... Bynajmniej w skrócie Obecne Tagany ciche nie są, za to potwornie mocne ( dual engine ). Osobiście odradzam grzebanie, bo uważam, że mija sie to z celem, gdyż spokojnie idzie kupić zasilacze które zaspokoja maniaków ciszy bez ingerencji w ich wnętrza. Zależnie od czasu mozna wymieć nowy zasilacz lub zwyczajnie go zwrócić. Jesli juz za późno to go sprzedaj i kup cichy. Wystarczy Tobie spokojnie o wiele słabszy zasilacz, chyba że masz bóg wie jakie procesor, ale wątpię. Więc jakieś dobre 400 W albo 450W max Ci starczy. Ogólnie z cichych: Be Quiet Stright power 400W - 450W starczy spokojnie, Corsair HX 520W, Nowe Corsair VX450W ( testy z zagranicy wskazują, że to dobry zasilacz, ale potwierdzenia u forumowiczów jeszcze próźno szukać bo to całkowita nowość. ), Większości ludzi poleci dwie pierwsze pozycje. Ostatnia jest jeszcze mało znana. Edytowane 15 Sierpnia 2007 przez Jarek_135 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Jeśli chodzi o b. ciche zasilacze to polecam Seasonic S12II - praktycznie niesłyszalny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 (edytowane) Jeśli chce Ci się kombinować to możesz tak zorganizować wentylację, żeby zacilacz ciągnął chłodne powietrze z zewnątrz obudowy a nie ciepłe z obudowy. Wentylację obudowy zapewnić oddzielnym wentylatorem. Zwolnij dwie zatoki na cdromy w obudowie i wstaw tam rurę która będzie celowała w wewnętrzny wentylator zasilacza. Rozwiązanie to może pomóc ale nie musi. Nie wiem czy bardziej dokuczliwe jest ciepło samego zasilacza czy ciepło pozostałych komponentów w obudowie. Na próbę ten tunel możesz zrobić np z kartonu, docelowo można zastosować jakieś rury pcw. Edytowane 16 Sierpnia 2007 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...