Skocz do zawartości
ath

Core 2 Duo E8000 - E8190 / E8200 / E8300 / E8400 / E8500 / E8600

Rekomendowane odpowiedzi

Szalom - i ja dołączam do posiadaczy E8400, ale na n680i nie jest tak łatwo z OC jak sadzilem :) Zanim w ogole jaśnie pan 45nm ruszyl mialem sporo kombinacji. Udalo, sie wsio dziala - chociaz pierwsze proby OC byly mocno zenujace 3385 max ... kwestia ustawien jak zwykle. Ale mniejsza o to, mam kilka pewnie tendencyjnych pytan jakoze jestem w szale OC to prosilbym o wyrozumialosc i w miare konkretne odpowiedzi.

Płyta taka jak w podpisie DFI n680i T2R-S i teraz leci 3825MHz czyli 425x9 przy napięciach w bios:

Cpu vcore: 1.3250v (zapobiegawczo - moze zejde na mniej)

CPU VTT Link - 1.32v

1 - Pytanie czy CPU VTT nie jest za duzo i jakie sa przyzwoite wartosci tego parametru?

2 - Ile maks 24/7 napiecie dla 8400 do 4Ghz? Obstawiam tak 1.35v ale moge sie zdziwic.

3- Czy tylko te dwa czynniki maja wplyw na OC (poza NB ofc)

4 - Temperatura w stresie wg CoreTemp 59C - wg ITE Smart Guardian 65C - jakiej nie przekraczać?

5 - Moge domniemac ze czujnik temp jest OK?

Prosilbym takze osoby z e8400 i n680i (@Blue pzdr) zeby napisaly jakie dali napiecia na wszelkie poszczegolne parametry. Z gory dzieki - bo dawno juz nie krecilem i teraz musze nadrobic straty ;]

Poza tym same zalety - NB przy E6750 @3600 grzalo sie czasami do 68C, teraz na E8400 jest przy @3825 o 10 C mniej (57C max). Milo bo zawsze mnie to irytowalo. Ninja ledwo sie grzeje - temperatury w miare w normie - AS5 sie chyba jeszcze nie wygrzala, wiec nie wiem czy czujnik jest ok czy lekko skopany? Wieczorem albo jutro zapodam wyniki mam nadzieje z 4Ghz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VTT u mnie na DFI minimum to 1.21v i jak na razie nie widze zeby CPU na napiecie bardziej pazerny byl - powiedz mi tylko jaka max wartosc VTT jest dopuszczalna na 24/7 - albo kto przy jakich wartosciach zjaral proca :D

@Blue jaka wartosc CPU VTT masz ustawiona w bios? PZdr

EDIT: 4005 Mhz

Dołączona grafika

Na szybko, bo muszę wychodzić - temperaturki troche wysokie ... ?

Vcore - 1.325v (Bios) (Cpu-Z 1.28v)

VTT - 1.21v

tydzien Q805A

PS: Czy temperatury w IDLE na poziomie 50C to norma na tych CPU? Niby z 08 procek ale dioda takze moze byc zwalona?

Edytowane przez Caleb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyznaję się jestem leń .... Ale pewnie sporo z Was już to przetestowało, więc może ktoś mi zaoszczędzi testów.

Na egiełdzie sugerują, że najlepiej pamięci ustawić synchronicznie (coś na ten kształt), czyli dla fsb 333 pamięci DDR2 na 666. Wtedy osiąga się największą wydajność. Idąc dalej to fsb 400 DDR2 800 .... fsb 500 DDR2 1000 ...

No dobrze, ale jeśli ktoś miał okazję przetestować w grach itp (syntetyki są fajne, ale...)

np. fsb 333 i ddr2 666 vs fsb 333 i ddr2 1066

Po prostu nie wiem jak na codzień ustawić, w tej chwili mam 333 / 1066.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Caleb

cpu vcore przy 4050mhz mam ustawione na 1.35v (na poprzedniej mobo evga a1 proc potrzebowal 1.26v aby działał poprawnie) neiwiem czy to wina mobo bo teraz mam AR czy po prostu cos proc sie pogorszył.

CPU VTT ustawione na 1.2 tyle moge u siebie dac najnizej (everest pokazuje 1,18v) reszta napiec to po kolei ram (default 2.35v) nb 1.55v (ustawione najwyzsze poniewaz gdy dam nizsze powiedzmy 1.4v -wszystko chodzi stabilnie ale odczyt/zapis/czas oczekiwania pamieci gwałtownie się pogarsza ,pomaga tutaj podwyzszenie V) na 1.45v jest wzrost, na 1.5v jest wzrost , na 1.55 kolejny wzrost ,odczyt mam na poziomie 10400) a gdy ustawie 1.4v na nb todczyt spada ponizej 9000). na mobo A1 mialem to samo. HT cos tam mam ustawione 1.25v (standardowo 1.2v) i dla mostka poludniowego 1.525v (stand. 1.5v) tyle mam napiec w biosie.

Moze bede miał okazje wymienic płyte za niewielka doplata na evga 780i to wtedy okaze sie czy proc sie troszke popsuł czy po prostu mobo gorsze do OC od wersji A1.

pozdRo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedz - a jakie masz temperatury na tym E8400? I jaka seria proca?

NB core mam na 1.51v, o dziwo powyżej tej wartości nie bootuje na nowym biosie pod 45nm, a wcześniej na E6750 było około 1.64v i śmigało - nie wnikam będę jeszcze stabilność sprawdzał. Ogólnie 4Ghz styka i syci - szczególnie ze "wspaniałe" DFI i "genialne" pamięci OCZ Platinium 4x1Gb ograniczały mnie wcześniej do 3.2 na E6750 ... SLI dostanie tez pewnie kopa w zad :)

PS: Który WEDŁUG WAS program do pomiaru temperatur jest najbardziej wiarygodny Real Temp, Core Temp czy Everest albo ITE Smart Gurdian? Kazdy pokazuje inaczej ... ITE 76C, Real 61C, CT 71C i Everest też coś kolo 70C - zajoba idzie dostac o_O Dotykałem rurek heat pipe Ninji pod obciazeniem i sa cieple, ale na pewno nie gorace ...

Edytowane przez Caleb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Zakupiłem E8400 w spoczynku mam 45" z core tempa, w biosie 35" po lekkim oc na 3,7 mam 47" w idle w ortosie prio 9 mam 65 napiecie procka 1.28 narazie nie mam odpowiednich pamieci do krecenia bo moje G.Skille sie spaliły i walcze na kingstonach :P

Jak myslicie jest szansa na dobre OC ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 71proste

Dzięki za odpowiedz - a jakie masz temperatury na tym E8400? I jaka seria proca?

NB core mam na 1.51v, o dziwo powyżej tej wartości nie bootuje na nowym biosie pod 45nm, a wcześniej na E6750 było około 1.64v i śmigało - nie wnikam będę jeszcze stabilność sprawdzał. Ogólnie 4Ghz styka i syci - szczególnie ze "wspaniałe" DFI i "genialne" pamięci OCZ Platinium 4x1Gb ograniczały mnie wcześniej do 3.2 na E6750 ... SLI dostanie tez pewnie kopa w zad :)

PS: Który WEDŁUG WAS program do pomiaru temperatur jest najbardziej wiarygodny Real Temp, Core Temp czy Everest albo ITE Smart Gurdian? Kazdy pokazuje inaczej ... ITE 76C, Real 61C, CT 71C i Everest też coś kolo 70C - zajoba idzie dostac o_O Dotykałem rurek heat pipe Ninji pod obciazeniem i sa cieple, ale na pewno nie gorace ...

bios i core temp

smart quardian pokazuje u mnie bzdury a z everestem roznie bywa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka dni temu wpadł mi w łapki E8500 Q746 VID 1,1125 , bez zbędnych ceregieli dałem mu FSB 400 (9,5*400=3800 ) do tego 1,25v i Orthos śmiga, wczoraj chciałem sprawdzić jak lata powyżej 4GHz i tu zonk, podnosiłem Vcore nawet do 1,4, VTT do 1,2 CPU PLL do 1,6 różne mnożniki od 8 do 9,5, zabawa GTL też nie przynosiła skutku, za nic w świecie nie chce być stabilny choćby na 4GHz mimo że wstaje i bez problemu wchodzi do windy nawet na 4,3GHz przy Vcore 1,3v Co mu jest?!

Dzisiaj jeszcze wieczorkiem gada pomęczę:) Regulacja GTL CPU i NB w tym Asusie jest jakaś biedna..... ale czy przy takim niskim FSB trzeba się tym bawić ? Płyta kończy się gdzieś w okolicach 520~530 FSB, pamięci też nie stanowią tutaj problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za cieplo mu,moze za malo v na NB dales

Temperaturka nie przekracza 70 w stresie, vnb podnosiłem i nie dawało to żadnego rezultatu, zresztą do takiego fsb (450) nigdy nie potrzebne było wieksze niż def;)

Wrzucę na rusz dzisiaj E7200 i zobaczę jak będzie się zachowywał, wkońcu ten sam mnożnik, tyle że 1/2 cache.

Jak Twoje E8500 lata?

Edytowane przez Witto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 71proste

Max na LC 4.7Ghz 1.63v :(,do 4.5Ghz potrzebuje 1.5v,ale ja zadnej rewelki nie mam niestety,FC bede sprawdzal po weekendzie albo na weekend,bo czasu narazie brak na mocniejsze o/c

Do 4.6 potrzebuje vtt 1.275v,NB 1.57v

pobaw sie gtl'em

Edytowane przez 71proste

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdzam w everescie, temperatura 60C max w orthosie smallftt prio 9 ,przy 4050mhz 1.35v.

mysle ze do 75C w orthosie smiało może być, w czasie normalnego uzytkowania mało kiedy zblizy sie do tej temperatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Kupowałem swojego procka jak i płyte głowną z myślą, że po pewnym czasie przesiade sie na penryna, tudziez cos mocniejszego niz e2160. Teraz pytanko. Czy poczuje przesiadke, bede widzial duza roznice w grach jak i windzie po przesiadce z mojego procka (o/c tak jak w podpisie) na powiedzmy E8200?

Moim zywiolem nie jest 3dmark, ale postanowilem ze bede w miare systematycznie modernizowac mojego blaszaka. Warto zainwestowac te 400zl?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 71proste

To,zelezy jak lata Ci ten e2160,jezeli masz cos ok 3.3Ghz to raczej nie odczujesz roznicy duzej w grach,napewno nie w korzystaniu z neta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno zlozylem kompa na E8400 i plycie Asus p5k-ws wgralem najnowszy bios jaki byl na stronie producenta

Dzisaj odpalilem cpu-z i core temp i widze ze chyba plyta niepoprawnie daje ustawienia dla procesora

niby w BIOSIe i Windowsie(wlasciwosci systemu) pokazuje 3GHz ze to E8400 ale w tych programach widze ze nie jest ok

Dołączona grafika

Napiecie Vcore wydaje mi sie duzo za wysokie(jeszce sie proc wykonczy) chciaz ten programik core temp pokazuje jakies nizsze, do tego temp wysoka(cooler Noctua 12cm wentylator 1100obr - moze za malo) i wogole on jakos chodzi na 2Gz zamiast 3 ??

RAM Mushkin 4GB 800Mhz

Niech ktos poda jakie ustawieni w biosie wybrac na manualu zeby procesor chodzil tak jak go fabryka zrobila narazie nie chce krecic powyzej

Ok zmienilem ystawienia na vcore 1.1 (Bios niezej nie ma) i ustawielm na manual mnoznik(?) na 9

Tempertuta spadla, tylko czemu te 2 program pokazuja tak rozne dane co do czestotliwosci

Dołączona grafika

Edytowane przez gofeer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Kupowałem swojego procka jak i płyte głowną z myślą, że po pewnym czasie przesiade sie na penryna, tudziez cos mocniejszego niz e2160. Teraz pytanko. Czy poczuje przesiadke, bede widzial duza roznice w grach jak i windzie po przesiadce z mojego procka (o/c tak jak w podpisie) na powiedzmy E8200?

Moim zywiolem nie jest 3dmark, ale postanowilem ze bede w miare systematycznie modernizowac mojego blaszaka. Warto zainwestowac te 400zl?

Na 75 stronie Crysis'a masz ostatnią rozmowę na temat procka. M.in. E2140 vs E8200 na tych samych taktach (pod kątem porównania, a nie bezwzględnych osiągów).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok rzeczywiscie to oszczedzanei energi jest wlaczone, fajan opcja to niech zostanie

A co z tym vcore, czemu takie rozbieznsoci

w trybie auto coreTemp 0.96 cpu-z 1,4

w manual(1,1 w biosie) coreTemp 1,1 cpu-z 1,2

po ustawieniu w biosie 1,1 temp spadly czyli raczej bylo wiecej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powinna.... ale przykładowo mój Asus z najnowszym biosem, który wyszedł kilkanaście dni temu, ustawia mi napięcie Auto 1,2250v mimo że VID mojego proca to 1,1125v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po krótkiej walce z procesorem 4,1GHz 1,368v zaliczone, Orthos Stable ale 3,8GHz zrobił przy 1,256v więc 300MHz wyżej i już o tyle wyższe napięcie zaskoczyło mnie negatywnie..... chyba zaraz rozpakuję E7200 i zobaczę co on potrafi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To,zelezy jak lata Ci ten e2160,jezeli masz cos ok 3.3Ghz to raczej nie odczujesz roznicy duzej w grach,napewno nie w korzystaniu z neta

Nie zgodze sie, t5450 znacznie wolniej taktowany, w porownaniu do e2160 @ 3,4ghz radzi sobie znacznie lepiej z wczytywaniem stron www, ktore zawieraja duza ilosc tresci. O porownaniu e6600 do e2160 nie wspomne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi