Mroziu Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Powiedz mi czy w stresie twoj radiator od karakorum jest cieply??Spoko, ale to dopiero jak do domu wrócę - patrz wieczorem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 doprawdy panowie, jak pisał Meeeron rozbierzności są tak duże, że nie ma co porównywać, zakładać wielokrotnie pastę itp. Rozrzut temperatur przy OC i wyższych napięciach jest naprawdę spora. Działają wam procki ?? To się cieszcie :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Tu sie zgodze, ale wydaje mi sie ze nie moze byc az takiej rozbieznosci, chyba ze mam zle nalozona paste lub mam za maly docisk karakorum do procka.masz rację, wydaje ci się Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mroziu Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 (edytowane) A tak przy okazji to jest już nowy CoreTemp 0.99.3, który poprawnie ma podawać temperaturę dla serii E8xxx zgodnie z tym co zostało podane na wczoraj zakończonym Intel Developer Forum :) Edytowane 22 Sierpnia 2008 przez Mroziu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 (edytowane) A tak przy okazji to jest już nowy CoreTemp 0.99.3, który poprawnie ma podawać temperaturę dla serii E8xxx zgodnie z tym co zostało podane na wczoraj zakończonym Intel Developer Forum :)Tj Max 100*C :D CoreTemp.zip Edytowane 22 Sierpnia 2008 przez meeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proofit Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Tj Max 100*C :D CoreTemp.zip Czyli tym programem najlepiej sprawdzac temperature procesora?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Czyli tym programem najlepiej sprawdzac temperature procesora??teoretycznie tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proofit Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 teoretycznie takNo to wedlug niego teraz mam w idle 54* przy podkreconym procku do 4GHz @1.325V Czy to nie troche duzo?? Czy tak moze zostac?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neo2006a Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 (edytowane) I ja też stałem się posiadaczem procesora z tej serii (E8400 VID: 1,2250) - z jakiego miesiąca nie interesowałem się na razie. I w zasadzie chciałem się już zacząć żalić jaka padaka mi się trafiła ale przejrzałem posty z ostatnich 10 stron i: - na 3.6@Vdef niestety reboot w orthosie - na 3.6@Vdef+25mV (1,25V w BIOS, 1.216 Cpu-Z) jak na razie stable (orthos 30min na szybko). Czyli super nie jest, ale tragedii jak u niektórych też nie ma. Z tego co widzę, ale niech mnie ktoś poprawi, ale 48-50 stopni @3.6 w stresie na Real Temp (SpeedFan i CoreTemp - pokazują +10stopni) przy Karakorum, to też chyba przyzwoity wynik. A co do tych temperatur to prawda jak zwykle leży po środku i chyba prawdziwym wynikiem jest +5 stopni, bo wg artykułu od Ananda Tjmax dla E8xxxx to jest ani 95 (RealTemp), ani 105 (CoreTemp i reszta) ale 100 :) Oczywiście nie ma dymu bez ognia. Niestety trafiła mi się sztuka z zwalonym DTS bo w idle (z EIST) pokazuje 22 i 37 stopni (Real Temp). I teraz pytanie który odczyt jest prawdziwy? Hmm moj E8200 na 3600MHz potrzebuje tylko 1.14 (Cpu-z), 1.18 (Bios). Full stable 6h orthosa i inne benche. :rolleyes: Edytowane 22 Sierpnia 2008 przez neo2006a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Hmm moj E8200 na 3600MHz potrzebuje tylko 1.14 (Cpu-z), 1.18 (Bios). Full stable 6h orthosa i inne benche. :rolleyes:jaki tydzien tak z ciekawosci ? :) procek dosc przyjemny, sprawdz jak sie skaluje z napieciami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 71proste Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 teoretycznie tak a czy nie jest tak,ze on zawyza 10'C ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mroziu Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 a czy nie jest tak,ze on zawyza 10'C ;)Ale dzisiaj jest nowa wersja która pokazuje tak jak pobłogosławił Intel :) A odpowiadając na resztę tematów. U mnie Karakorum po 1h Orthosa jest delikatnie ciepłe na dole. W czasie tego testu procek miał 58 stopni (mierzone nowym CoreTemp). Mój procek jest z z Q815. Czyli potwierdzało by to teorię, że im późniejszy tydzień tym większa padaka. I chyba trzeba czekać na E8400 z stepingiem E0. A jak jest z tymi uszkodzonymi DTS? Patrzy się wtedy na ten rdzeń, który pokazuje większą zmienność. Bo wtedy wychodziło by mi że w idle z EIST (@2.4) mam 30 stopni a w stresie (@3.6) jak już wyżej pisałem 58. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonradGT Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 A idźta fpistu z tymi temperaturami, na E8400 miałem +/- 55 / 70 a na E8500 45 / 60 (idle / stress) :lol2: Te same ustawienia i vcore ofc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Taki E8600 wpadł mi w łapki. Szybki test na zastępczej płycie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Który tydzień? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Który tydzień? Q825A334 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2008 ładnie na LC powinien robic 5 GHz na 1.48V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G73 Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2008 (edytowane) panowie czym najlepiej testowac stabilnosc E8500, to sa jakies jaja z tym orthosem, wczesniej smigal ok 2 godz na 3.8GHz z napieciem 1.28V, teraz wykrzaczyl sie po 3 minutach, tez na 3.8GHz ale przy napieciu 1.325V, przeciez to nielogiczne jest, bo tak sobie mysle ze moze niepotrzebnie mu to napiecie podbijam jak ten orthos wali w @##$$ !! Edytowane 23 Sierpnia 2008 przez peve Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neo2006a Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Skad wiesz ze to procek? Moze ram sie wywalił albo NB niedomaga ? Jak z vdropem przy 100%? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mroziu Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 panowie czym najlepiej testowac stabilnosc E8500, to sa jakies jaja z tym orthosem, wczesniej smigal ok 2 godz na 3.8GHz z napieciem 1.28V, teraz wykrzaczyl sie po 3 minutach, tez na 3.8GHz ale przy napieciu 1.325V, przeciez to nielogiczne jest, bo tak sobie mysle ze moze niepotrzebnie mu to napiecie podbijam jak ten orthos wali w @##$$ !!Ogólnie, jeżeli zależy Ci na stabilnym kompie żaden program nie powinien się wykrzaczyć w tym Orthos też :) Mi się zachowywał podobnie PDC 7x400 były losowe zwiechy (właśnie raz chodził 2h a raz 5 minut) i to się zmieniło po ustawieniu 8x350 (być może byłem blisko walla). Warto też RAM sprawdzić. Ja RAM testuje MemTestem spod DOS'a. Bardzo ładnie sprawdza, czy RAM nie ma za mało papu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 (edytowane) e8600 bodajrze nie ma jeszcze w sprzedazy w polsce.Ale nie jestem pewien xD wyjć :mur: Edytowane 24 Sierpnia 2008 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AtriX Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 panowie czym najlepiej testowac stabilnosc E8500, to sa jakies jaja z tym orthosem, wczesniej smigal ok 2 godz na 3.8GHz z napieciem 1.28V, teraz wykrzaczyl sie po 3 minutach, tez na 3.8GHz ale przy napieciu 1.325V, przeciez to nielogiczne jest, bo tak sobie mysle ze moze niepotrzebnie mu to napiecie podbijam jak ten orthos wali w @##$$ !! Ja u siebie mam napiecie 1.25 i 3.8 GHz orthosa w 1h i 15 min zrobilo pi jeszcze dla pewnosci i wszystko(proc 26 tydzien taki wmiare|wiadiomo ze 20 lepszy).A jak testy robie to proca podkrecam do 4.3 GHz ale nie pamietam jakie napiecie daje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G73 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 (edytowane) ale testuje small ffts wiec ram tutaj ma chyba male znaczenie, druga sprawa ze wartosci zegarow ram nie podbijam, jest to rowne 400MHz przy 2.1V, to samo dotyczy NB, nic ponad norme oprocz procesora ktory jest ustawiony na 9.5x400 co daje rowne 3.8GHz, edt: wylaczylem zabezpieczenie przed wysoka temp w biosie, zmniejszylem napiecie na 1.281V i proc zaiwania juz 8 minut, a wczoraj bylo to tylko 3 minuty przy 1.325 V :lol: chyba mial za wysoka temp i dlatego sie wykrzaczal chociaz real temp pokazywal 67 max, a najnowszy core temp 70stopni wiec teraz to juz nie wiem ktoremu wierzyc ale dzisiaj jest co prawda chlodniej i teraz max 58 real temp, 64 core temp, z drugiej strony mam naklejona sonde bezposrednio na gorna czesc styku z procesorem (chlodzenie karakorum) i pokazuje mi w tej chwili 39stopni wiec albo cos nie tak z dociskiem karakorum do procesora albo te czujniki sa walniete bo przy takiej temp to powinno to juz byc gorace mimo wszystko, aha vid mojego procesora to 1.225 jezeli to ma jakies znaczenie Edytowane 24 Sierpnia 2008 przez peve Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D.rek Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Widzieliście gdzieś już E8400/E8500 na E0 ..? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sardyn Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 (edytowane) Q826 który ma AtriX jest E0. Proc kupiony u Milansa. Edytowane 24 Sierpnia 2008 przez Sardyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 wylaczylem zabezpieczenie przed wysoka temp w biosie, zmniejszylem napiecie na 1.281V i proc zaiwania juz 8 minut, a wczoraj bylo to tylko 3 minuty przy 1.325 V :lol: chyba mial za wysoka temp i dlatego sie wykrzaczal chociaz real temp pokazywal 67 max, a najnowszy core temp 70stopni wiec teraz to juz nie wiem ktoremu wierzyc ale dzisiaj jest co prawda chlodniej i teraz max 58 real temp, 64 core temp, z drugiej strony mam naklejona sonde bezposrednio na gorna czesc styku z procesorem (chlodzenie karakorum) i pokazuje mi w tej chwili 39stopni wiec albo cos nie tak z dociskiem karakorum do procesora albo te czujniki sa walniete bo przy takiej temp to powinno to juz byc gorace mimo wszystko, aha vid mojego procesora to 1.225 jezeli to ma jakies znaczenie ~70 stopni w stresie to początek problemów ze stabilnością procesowa spowodowanych za wysoką temp. Poza tym bardzo wysokie VID masz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jupik Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Tez mam VID 1.225. To, ze wysoko VID, rozumiem, ze to zle ?:D To teraz prosze rozwinac ...dlaczego :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NuKeR Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 co to jest to VID? =] ja z RealTempa odczytalem ze moje jest 1.1875 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Tego nie powiedziałem. W sumie skoro napięcia ustawiasz sobie sam, to nie ma to znaczenia. Poza tym niskie VID nie jest wcale wyznacznikiem dobrego OC. Kiedyś tak było, w przypadku nowych inteli nie jest to już zasadą. Natomiast, jak ktoś jest zupełnym laikiem i wszystko ma na AUTO, to takie niskie napięcie domyślne daje pewne oszczędności na prądzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Elviso26 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 co to jest to VID? =] ja z RealTempa odczytalem ze moje jest 1.1875 VID to jest takie default napiecie dla CPU przy którym CPU startuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...