Skocz do zawartości
ath

Core 2 Duo E8000 - E8190 / E8200 / E8300 / E8400 / E8500 / E8600

Rekomendowane odpowiedzi

Stwierdzilem, ze 1156 to komp bez duszy i wrocilem do 775 ( FTW ;) )

Nowy nabytek, aktualnie na IP35, docelowo na X48. Batch jakis dziwny Q846B... nic o nim nie znalazlem, ale jakos daje rade. 4 fazowe zasilanie made by ABIT nie pozwala na wiele, wiec nie szalalem, ale 4200 smiga cacy :)

Dołączona grafika

Juz sobie odpuscilem, bo i tak nie gram w takie gry :D

btw @ max temp.

Edytowane przez DEVILEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W porównaniu z tym wcześniejszym E8400 wygląda blado :D chyba że dalej się ładnie skaluje.

Sie zobaczy co z niego bedzie, to bylo takie zapoznanie, pierwsze spojrzenie ;) Raczej nie sadze, ze drugi raz trafie na takiego samego, czy chocby podobnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś czas temu miałem problem z wyłączaniem się kompa podczas gier.

Wyglądało to tak: gram, gram (czasem 3y minuty, czasem godzinę, czasem 5ć minut i nagle komp się wyłącza (nie resetuje ale wyłącza zupełnie) i po chwili włącza znowu.

Okazało się że po przesmarowaniu procka jeszcze raz pastą wszystko było ok.

Wczoraj i dziś grałem z kumplem w Supreme Commandera Forged Alliance, i wczoraj miałem to samo, dziś również.

Jak zmieniłem ustawienia procka na default problem ustał.

W żadnej innej grze tego nie było od czasu przesmarowania procka pastą (Arctic Ceramique) nawet w StarCrafcie II (jestem beta testerem) który mocno procka obciąża zero problemów.

Temperatury nie przekraczają 61 stopni, zazwyczaj jak gram to jakieś max 55-58 stopni.

Wyłączenie w biosie CPU TM Function tez nic nie dało.

Jakieś pomysły?

Objawy są jak przy przegrzewaniu.

Ewentualnie może być to wina innego przegrzewającego się podzespołu?

Chipset płyty głównej?

Na napięciu 1.32 temp. dochodziły do 51-52 stopni ale to nie dużo przecież.

Proszę o sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

więc tak:

memory 2.15

cpu 1.4625Vw biosie, mierzone miernikiem 1.415(masa molexa i nóżka cewki , wskazanie takie jak w cpuz)

fsb 1.4

nb 1.45

sb 1.60

ich 1.215

ramy na 780MHz, pci clock synch 33.33, pci express 100, c1e i tym podobne na disable

napięcia dałem wysokie i miałem zamiar zchodzić na jak najniższe po podkeceniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

buda otwarta, na procku scythe mugen, włączyłem wentylator na bude(taki na lato), zobaczę czy cos pomógł.

A może ten chipset(p965)za stary?

edit: nic nie pomogło, 390 fsb robi i jest stabilny na orthosie(przynajmniej przez 2 godz nie wywalił się).

A przy 400 fsb nie wstaje nawet.

Edytowane przez carflex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

vFSB obniż lepiej do 1.3-1.35V

Może procek mocno zdegradowany? Skąd go masz?

Gosu- Jakie FSB, jakie napięcia pozostałe? Ja stawiam na przegrzewające się NB. Daj choćby chwilowo nawiew i zobacz czy problem zniknie.

Edytowane przez ROBAK13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No FSB jak w podpisie 535.

Wszystko masz w mojej sygnaturce, napięcie na NB było 1.32v

Teraz jest 1.3v

Musiałem zwiększyć Pl z 11 do 14 (obecnie testuje) i zmienić v na nb z 1.26 na 1.30/1.32.

Żeby ustabilizować te pamiątki, wcześniejsze a-daty latały na pl 11 przy 2.3 v na FSB 535 a te sypią się (blue screen resety itp) przy takim napięciu jak i już powyżej 2.14v

Sprawdzałem je osobno bez wcześniejszych pamiątek i tak samo.

Opchne to chyba i zostanę przy 4 gb ramu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jakieś jaja są...

Odpalam Supreme Commandera i od razu komp się wyłączył, włączam jeszcze raz menu się tylko odpaliło i to samo!

Zwiększyłem napięcie na nb do 1.34 i tuż po załadowaniu windy od razu komp się wyłączył!

Temperatura na Mb to 42 stopnie.

Ustawiłem napięcie na nb 1.26 i jak na razie jest ok...

Potestuje stabilność przy pl 14 może nie będzie problemów.

Płyta pada czy co się dzieje?

EDYCJA

Jednak to nie wina napięć na NB, zmniejszyłem taktowanie procka z 4012 mhz na 3210 mhz i napięcie zmniejszyłem z 1.264 v na 1.17 i nie było problemów, kikedy testowałem na starych ustawieniach nawet z napięciem na nb 1.26 to też mi się komp wyłączył.

Odpaliłem teraz z ustawieniami na 4012 mhz proc(1.264v) nb 1.3v i VTT podnisołem z 1.24 na 1.26 zobacze co to da.

Dziwne do tej pory nie miałem takich problemów, wie ktoś co to może być?

Edytowane przez Gosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gosu ja miałem podobne problemy z wyłączaniem się kompa podczas gry i u mnie to było spowodowane zbyt dużym OC ramu. Zmniejszyłem o kila MHz takty pamiątek i problem ustał. Spróbuj i u siebie zmnienić takty i sprawdz.

Tak na szybko robione OC mojego cepa:

Dołączona grafika

Edytowane przez Kicha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało się osiągnąć 4 GHz :) czyżby trafiła mi się nawet niezła sztuka ?

Dołączona grafika

PS. Co myslicie o napięciach bo są ustawione na AUTO w Biosie i widze ,że VTT jest niższe od nap na procku ?, a ostatnio tutaj często piszą o tym VTT.

Gosu a jeśli to nie tajemnica to za ile będziesz puszczać te pamiątki bo szukam 2x2GB w rozsądnej cenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A do czego chcesz go używać? W grach będziesz miał spadek wydajności, bo tam liczy się głównie 1/2 rdzenie i jak najwięcej mhz. W pracy już o wiele lepiej spisze się quad, a w boinc to tylko quad. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kicha "niestety" :) Już sprzedałem pamiątki.

Zastanawiam się nad kupnem innych egzemplarzy (te nie chciały chodzić na napięciu powyżej 2.14 v)

Z tym że nie zauważyłem różnicy pomiędzy 4gb a 8gb.

Jest w ogóle sens ładowania się w 8gb ?

Na kompie głównie gram, oglądam filmy itp. -multimedialne zastosowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Dawno nie pisałem, gdyż nie miałem czasu się bawić w oc :). A teraz gdy mam nowy system,(seven) chciałem sprawdzić ile mój Intel E8400 pociągnie. Oto wyniki(słabe ale jeszcze popracuje obiecam):

E8400 @ 3700 @ 1.4V

SuperPi 2MB: 31.540s

http://img89.imageshack.us/i/spi2.jpg/

http://img440.imageshack.us/i/realtemp.jpg/

Edytowane przez dbexxi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na boxowym chlodzeniu? nawet fpyte, ja na swoim boxie przy napieciu 1.3v ponad 3.6 nie wychodze a 3.7 na 1.4 stabilnie bierze, wkurza mnie to cpu :/ a może to wina rewizji? C0 a E0 różni się chyba właśnie możliwościami oc z tego co pamiętam?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na boxowym chlodzeniu? nawet fpyte, ja na swoim boxie przy napieciu 1.3v ponad 3.6 nie wychodze a 3.7 na 1.4 stabilnie bierze, wkurza mnie to cpu :/ a może to wina rewizji? C0 a E0 różni się chyba właśnie możliwościami oc z tego co pamiętam?

TR 120 Extreme.

4 GHz przy 1,3V przechodzi wsio.

Ot taki średniaczek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi