Skocz do zawartości
mem

Komputer Do 1800 Pln, + Osobiste Wymagania.

Rekomendowane odpowiedzi

"Przy GF7900GS CM 600/1600 każdy bez wyjątku RX1950Pro wymięka, nie tyle w testach benchmarkowych, lecz przede wszystkim w grach."

forum idg.

"Według mnie obie karty są warte polecenia. Za cenę X1950Pro (a nawet niższą ) można mieć GSa już wstępnie podkręconego - wersje Gainward, Galaxy, Asus, Gigabyte czy Leadtek. Ponadto dodatkowy potencjał OC GSa pozwala wyprzedzić podkręconego x1950Pro w większości tytułów. Jednakże zestawiając ze sobą karty niepodkręcone (GS o taktowaniu 540/1320) i fabrycznie taktowanego X1950Pro to ten 2gi jest zdecydowanym zwycięzcą ;-) Wybór należy do Ciebie ;-)"

nvision.

Cholera no, mogłoby to być łatwiejsze. A ja chciałbym kupić najlepszą kartę możliwie do 500 pln. Pomoc, pomoc.

Co myślicie o tym ?

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=7...roducts_id=7755

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=7...roducts_id=7768

w porównaniu z:

http://proline.pl/shop.php?prodid=GALAXY+7900GS+256+CM

Jeśli każdy kto musi kupić nowy komputer przechodzi takie dylematy, to jeeeej... Co o tym sądzicie ?

Edytowane przez mem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem od Galaxy Gf79Gs jak była pierwsza obniżka cen. Potem ludzie zaczęli się skarżyć ,żę są problemy. Ja ze względu na to ,że dopiero składałem kompa to nie mogłem tego potwierdzić a zanim złożyłem to mineły 2 miesiące. Teraz wszystko chodzi i nie mam powodów do narzekań. Na razie sprawdzałem w grach Call of Duty 2 i Call of Juarez. 0 Problemów. Potem marki 01 i 03 i jest ok. Więc uważam ,że mi się udało trafić sprawną sztukę.

Ty bierz albo radeona xtx lub sonica + . Teraz tylko te karty się "opłaca brać" :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zajrzyj na http://pcprojekt.pl chociaz te wszystkie podzespoly powinienes dostac nawet ciut taniej w innym sklepie bo sa bardzo popularne.

Plyta MSI-P35 lub Abit P35 - 380zl

Proc E2140 lub E4400 - 230-410zl

Pamiec - 2x1GB 667 CL5 Kingston lub Patriot - 280-300zl

HDD - 320GB 16MB Cache Seagate - 270zl

Grafika - Palit 8600GT Sonic lub Radeon x1950Pro - 410-470zl

Twoj zasilacz powinien pociagnac ten config, skoro moj z sygnatury potrafi ciagnac podobny sprzet bez zadnych problemow.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Powiedzcie mi proszę, dlaczego wybieracie RAM'y taktowane 667mhz podczas kiedy płyta główna obsługuje 800mhz? (czy tylko ze względu na ekonomiczność zestawu? czy na niewielką różnicę w wydajności czy co?)

2) Jaki procesor najbardziej opłaca się kupić pod płytę Foxconna P35 ? bo E2140 to tanie rozwiązanie. a jakie było by optymalne? (płyta+proc do 1000zł)

3) Czy tylko w tańszych konfiguracjach opłaca się kupować GF7900?(do 1800zł-2000zł)?

update co z palitem 8600 sonic ?

Edytowane przez moto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Różnicy w wydajności między 800, a 667 nie uświadczysz w normalnym użytkowaniu komputera (ot - 1 FPS w grach), 800 MHz przydaje się przy kręceniu procków z niskim mnożnikiem i ekstremalnym kręceniu innych proców;

2) E4400 wydaje się rozsądnym wyjściem, w miarę wysoki mnożnik (*10) zapewnia bezstresowe podkręcanie (chyba, że padaka Ci się trafi), ma jeszcze dodatkowy 1 MB cache (trochę to daje wydajnosci to daje, ale nic porażającego)

3) GF 7900 opłaca się kupić jeśli wiesz, że nie będziesz grać w DX10 (albo planujesz późniejszą zmianę na inną kartę), 8600GT ma podobną wydajność w DX9 jak 7900 (w starszych lepszy jest lekko 7900, w nowszych 8600, ale różnice są małe), dlatego te karty są podawane zamiennie dla osób chcących grać w DX9.

Edytowane przez Thomas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, czyli właściwie można <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> duzo tańsze RAM'y 667mhz i nie będzie wielkiej różnicy? ok :) no to będzie stówka do przodu!

Co do procesora, czy warto by było dopłacić 200zł na E6750?

(2,66 ghz , 4mb cache , częstotliwość szyny 1333)

czy może ten E4400 można "kręcić" na takie parametry przy dobrej płycie głównej? (2.66 i 1333?)

//update moja pomyłka! , to jest 300zł różnicy a nie 200zł, a to ogromna różnica.

do ekonomicznego zestawu E4400 będzie lepszy.

Ale ja i tak czekam do końca września, mam nadzieję ze do wtedy cena E6750 spadnie, i że wyjaśni się sytuacja z GF7900 -vs- GF8600 (może wyjdzie więcej kart na dx10 i gf7900 nagle stracą na wartości :D to sobie kupię!)

Edytowane przez moto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, czyli właściwie można <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> duzo tańsze RAM'y 667mhz i nie będzie wielkiej różnicy? ok :) no to będzie stówka do przodu!

Co do procesora, czy warto by było dopłacić 200zł na E6750?

(2,66 ghz , 4mb cache , częstotliwość szyny 1333)

czy może ten E4400 można "kręcić" na takie parametry przy dobrej płycie głównej? (2.66 i 1333?)

//update moja pomyłka! , to jest 300zł różnicy a nie 200zł, a to ogromna różnica.

do ekonomicznego zestawu E4400 będzie lepszy.

Ale ja i tak czekam do końca września, mam nadzieję ze do wtedy cena E6750 spadnie, i że wyjaśni się sytuacja z GF7900 -vs- GF8600 (może wyjdzie więcej kart na dx10 i gf7900 nagle stracą na wartości :D to sobie kupię!)

Do końca września mogą być pewne zmiany. Np. Może być drożej :) Zaczyna się szkoła to rodzice kompy zaczynają swoim pociechom kupować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi