Skocz do zawartości
berdej

Który lepszy: Titan czy Spire?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar kupić coolera z miedzianą wkładką. W grę wchodzą dwa:

Titan TTC-D5T (CU35) 3000 obr/min.

Spire 5F271B1M3 - FalconRock 2700 obr/min.

Spire ma trochę wyższy radiator i na giełdzie mówią, że jest zrobiony z lepszej jakości aluminium. Ale za to wiatrak się kręci o 300 obr mniej.

Coolera kupuję z zamiarem kręcenia Athlona XP 1700+ (0,13) na 2200+ lub więcej jak pójdzie. Kilka dB różnicy głośności nie gra tak dużej roli, bo i tak będe go spowalniał programowo SpeedFanem (MSI KT3V, raczej działa na niej ten program).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spire ma miedziany rdzeń, czy może tylko warstwe na spodzie? To dwie różne rzeczy. O ile rdzeń sprawuje się dobrze, to ta mała podkładka raczej nie pomoże za dużo.

Dla porównania: Titany też mają taką warstwe miedzi na spodzie radiatorów teraz, a taki np Dragon Orb ma kilku centymetrowy miedziany rdzeń, do ktorego są dołączone alu finy. Różnica jest znaczna....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mam tego FalckonRoka 2 i na poczatku mialem obawy. Ale teraz sie wszystko rozjasnilo.

Komp pracuje bardzo cichutko a maksymalna temperatura jaka osiongnolem to 38 stopni przy procku puszczonym na 1800MHz z napieciem 1,7V. Polecam. Samo wykonanie wentyla jest wzorowe. Pieknie sie trzyma plyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co jak co ale agregat spawalniczy grzeje sie jak dwa ch*** :lol: wiec o chlodzeniu troche wiem ;). A opinia o Titanie "piramidce" nie jest z palca wyssana - mialem z nim przykre przejscia i bez zalu z mojej strony sie z nim rozstalem. Moze ten spire jest godny uwagi, ale Titan napewno nie.

Pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi