siebek Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Prosze Was o małą pomoc. Bezwzględnie potrzebny mi jest dwurdzeniowy procesor. Co prawda komputer służy mi głównie do internetu i rzadkiego grania w gry pokroju GTR2 czy Toca Race Driver 3 ale oprócz tego dość często używam programów typu 3ds max, Autocad czy Solidworks. Przy dużych projektach po prostu dobija mnie czekanie na koniec renderowania :razz: Czytałem ostatnio sporo tematów na forum, poprzeglądałem internet i mam taki mętlik w głowie, że nie mogę się na nic konkretnie zdecydować. Obecnie mam kompa takiego jak w sigu. Wybrałem 3 warianty: WARIANT A: AMD ATHLON 64 X2 3800+ AM2 (tu mógłbym poczekać na F3) FOXCONN N570SM2AA-8EKRS2H nForce 570-SLI GOODRAM DDR2 1GB 800MHz WARIANT B: Intel Pentium DualCore E2140 ABIT IB9 I965 lub ABIT IP35-E GOODRAM DDR2 1GB 800MHz WARIANT C: AMD ATHLON 64 X2 3800+ s.939 TOLEDO (zmiana tylko procesora) Wyliczyłem, że po sprzedaniu obecnych części poszczególne warianty wyniosą mnie: WARIANT A - koło 200zł WARIANT B - koło 270zł WARIANT C - koło 190zł Także jak widać różnica naprawdę niewielka. Oczywiście chciałbym z tych zestawów wycisnąć jak najwięcej, bo podkręcanie obce mi nie jest ;) . No i ostatnie pytanie - mój poczciwy Chieftec z sigu pociągnie bez problemu taki sprzęt i podkręcanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość xantype Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 moim zdaniem wariant C jest najtanszy, wiele elementów juz masz... jesli natomiast chcesz sie bawic w DDR2 to taki Athlon 64 x2 4000+ powinien Ci wystarczyc, a moze niewiele dodac i wziazc juz Athlon 64 x2 4200+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Intela bierz. Sam widzisz, ze roznica w cenie nie duza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Driden Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 (edytowane) intela ale zmien mobo na foxconn'a p35a albo msi p35 neo2-fr. :) Edytowane 20 Sierpnia 2007 przez Driden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Ja brałbym Intela, tylko jak pisali koledzy wcześniej wziął inną płytę główną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siebek Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 intela ale zmien mobo na foxconn'a p35a albo msi p35 neo2-fr. :) Myślałem o tych płytach ale musiałbym do nich dorzucić kolejne 50-70zł. I pytanie brzmi czy jest sens dopłacać do tego intela te 150zł? Chyba aż takiej różnicy wydajności w stosunku do AMD nie będzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 poczytaj testy na necie, ten 2140 jak na 2,8 poleci to wciagnie jedna dziurka tego amd...a wypusci druga;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Myślałem o tych płytach ale musiałbym do nich dorzucić kolejne 50-70zł. I pytanie brzmi czy jest sens dopłacać do tego intela te 150zł? Chyba aż takiej różnicy wydajności w stosunku do AMD nie będzie?jest sens, warto - Intel po prostu jest lepszy na dzisiaj (to mówiłem ja , zagorzały fan AMD i właściciel procków AMD od ponad 7 lat :unsure: ) poczytaj testy na necie, ten 2140 jak na 2,8 poleci to wciagnie jedna dziurka tego amd...a wypusci druga;] a kręcą się nawet na 3GHz , co czyni je jednymi z wydajniejszych , a na pewno najopłacalniejszymi procami na rynku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siebek Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 No to powoli mnie przekonujecie. Za intelem przemawia dodatkowy fakt - zawsze później będę mógł kupić jakiegoś lepszego procka, bo chyba na zmianę socket'a się nie zanosi póki co ;) Przy AM2 już chyba nic lepszego bym nie wsadził za kilka miesięcy. Jeszcze muszę się zastanowić nad płytą główną. Póki co tego foxconna nie ma w hurtowni, w której się zaopatruję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 a mają może msi neo-2 fir ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siebek Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Właśnie zapomniałem napisać ze mi nie podchodzi. Ma tylko 3 gniazda SATA a już w tej chwili miałbym 2 zajęte. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 a po co Ci więcej ? Inna mobo ... Abit IP35 ? Asus P5K-E ? co do tego, że w AM2 nie włożysz nowego procka - kupujesz Biostara tForce 560+ na AM2+ i włożysz :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siebek Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2007 W końcu zakupiłem Athlona x2 Toledo 3800+ na s. 939 na allegro. Na razie jestem w fazie testów, ale już w tej chwili jest 2700MHz na std vcore (Orthos zapuszczony od ponad godziny póki co). Także jak ktoś ma niezłą płytę pod s. 939 i zastanawia się czy zmieniać platformę na nowsza polecam zakup Toledo :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...