Skocz do zawartości
Gość Kaaban

Wielki Problem Z Dyskiem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam taki problem: w lapku kiedy chcę uruchomić windows wszystko przechodzi normalnie, pokazuje się ten ekran z paskiem ładującym i jak kończy się ładować wyskakuje bluescren:

[...]STOP: 0x00000050 (0xFFFF014, 0x00000001, 0xF71EBBEF, 0x00000000)[...]
Na necie wyczytałem, że to może być wirus jakiś tam-ale jak ma mgo do cholery usunąć, skoro windows nie działa w żadnym trybie (zawsze to samo), a jak bootuję z cd to dochodzi do menu napraw/instaluj nowy/wyjdź instalacji i co bym nie wybrał to ten sam blue screnn... W akcie desperacji wyciągnąłem dysk i podpiąłem do kompa siostry, bootuję z jej dysku i to samo, ten sam blue screnn <_< nie mam zielonego pojęcia o co chodzi, jak do jutra tego nie naprawię to zostaje chyba tylko gwara? :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jak rozumiem nie da rady nawet w Awaryjnym :rolleyes: Generalnie ten błąd wg. bazy ze stron MS wyskakiwał przy niezgodnościach: stery od jakiegos urządzenia vs. nowy ServicePack.

Jak chcesz wykluczyć wirusa, a nie możesz zbotowac kompa do którego podłączysz ten HDD, to IMO zostaje skołowanie od kogos obudowy/przejściówki IDE/SATA (bo nie napisałeś jaki ten dysk) <-> USB i wtedy walczysz z dyskiem na juz uruchomionym kompie (a przynajmniej masz szanse żeby zgrać wazne dane i cyknąc format, a potem wrzucić preinstalkę z płytek dołączonych do lapciaka).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niewiem czy jeszcze aktualne ale...

1.Wloz plyte z XP za bootuj

2.Zlokalizuj instalacje XP (zwykle c:)

3.nie instaluj systemu od nowa a jedynie wybiez naprawe ale nie NAciskaj R w pierwszym pytaniu (na pierwszym ekranie) Gdyz przejdziesz nie do naprawy a do recovery console.

4.Odpal naprawe - system podmieni wszytkie pliki systemowe na te z plyty zachowujac bierzace dokumenty oraz sterowniki

5.Powinien odplaic sie System

Sposob 2.

Znajdz na necie jakis Program z Boot Cd (gazety chipa,Bart PE,Hirens) i przezkanuj z poza systemu.Prawda jest taka ze jak virus kladzie powaznie system ,nawet jak ten sie uruchamia, to jedynym sposobem jest walka poza granica windows gdyz wtedy czesc mechanizmow obronnych(lub 100%) virusa,trojana itp jest nieaktywna np autokopiowanie i masz duze szanse pozbycia sie szkodnika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niewiem czy jeszcze aktualne ale...

Sposob 2.

Znajdz na necie jakis Program z Boot Cd (gazety chipa,Bart PE,Hirens) i przezkanuj z poza systemu.Prawda jest taka ze jak virus kladzie powaznie system ,nawet jak ten sie uruchamia, to jedynym sposobem jest walka poza granica windows gdyz wtedy czesc mechanizmow obronnych(lub 100%) virusa,trojana itp jest nieaktywna np autokopiowanie i masz duze szanse pozbycia sie szkodnika.

Wpadłem do kaabana, wgrałem ubuntu. System znalazł jakieś błędy na dysku, naprawił i wszystko śmiga :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi