Skocz do zawartości
D154573R

Ostateczny Wybór C2d

Rekomendowane odpowiedzi

Po kilku tygodniach rozmyslan i przeszukiwan forów wybor padl na MSI P35 Neo2 FIR.

Pamięci bede brał Goodram PRO 900 (jak sie uda dostac - moze wiecie gdzie maja tanio?).

Lecz co z procesorem?

Jak wiadomo mozna na tej plycie glownej uzyskac wysokie FSB.

Na procesor moge przeznaczyc okolo 550zl.

Do wyboru jest wiele C2D. E4300 - ciezko dostac i wole chyba cos nowszego. E6320 jest ciekawa propozycja jednak ma niski mnoznik (przy tej plycie nie powinno miec to jednak wiekszego znaczenia, ale jednak pamieci nie sa z najwyzszej pólki). Myslałem nad E6550. Hmm, tylko, ze ten procesor to tak jakby podkrecony E6320.

Wg mnie najodpowiedniejszy pod ta plytę bedzie E6420.

Pytanie tylko czy mam racje? Czytam ostatnio i czytam, błądze po forach, odkrywam nowe (dla mnie) takie jak Wasze, ale pewnosci nie mam czy podejmuje dobry wybor.

Odpowiedzcie w miare szybko bo chce zlozyc kompa przed nauka do sesji poprawkowej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak te 4 mega daje nie samowietego kopa...

Mam tego E6420 i nie wiem czy to on,czy mobo sie konczy (raczej to drugie) 3,4Ghz max stabilne i tu sie zgodze-gdybym mial procka z wyższym mnożnikiem to by było więcej.

Edytowane przez jurek911

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak te 4 mega daje nie samowietego kopa...

Mam tego E6420 i nie wiem czy to on,czy mobo sie konczy (raczej to drugie) 3,4Ghz max stabilne i tu sie zgodze-gdybym mial procka z wyższym mnożnikiem to by było więcej.

Raczej nie mobo, najpewniej procesor. Moja AB9 robi FSB ponad 470. Na defaultowym VMCH oraz VICHIO z luzem 410 i nie jest to pojedynczy egzemplarz. 425 to byl max Abitow przy biosie ID14.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i pojawil sie dodatkowy problem.

Goodramy PRO 900 sa dostepne ale nie w dualu i dostane 2 kosci osobno. Pytanie tylko czy nie bedzie to ogromny blad?

Lepiej wziac za ta sama cene PRO 800? Moze jakies inne pamieci? A-Daty sa fajne ale plyta z nowym biosem ich nie pociagnie :/

A co do procka to z tego co piszecie brac cos z wiekszym mnoznikiem, ale napisalem ile moge przeznaczyc wiec nie moge brac drozszego a nie chce nic z E4*** bo teraz sie slabo kreca a E4300 nie ma juz prawie.

Edytowane przez D154573R

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i pojawil sie dodatkowy problem.

Goodramy PRO 900 sa dostepne ale nie w dualu i dostane 2 kosci osobno. Pytanie tylko czy nie bedzie to ogromny blad?

Lepiej wziac za ta sama cene PRO 800? Moze jakies inne pamieci? A-Daty sa fajne ale plyta z nowym biosem ich nie pociagnie :/

A co do procka to z tego co piszecie brac cos z wiekszym mnoznikiem, ale napisalem ile moge przeznaczyc wiec nie moge brac drozszego a nie chce nic z E4*** bo teraz sie slabo kreca a E4300 nie ma juz prawie.

A OCZ Platinum rev.2 ? E4500 dobrze się kręci z tego co czytałem... ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze co do procesora,

Czy jest sens brać pod uwagę Core2 Quad? np. Q6600, w końcu to około 200 zł więcej niż za takiego E6750, a oto różnice:

E6750 - - Q6600

CTP: 2 666 MHz - - 2 400 MHz, czyli E6750 wygrywa

CTM: 1 333 MHz - - 1 066 MHz, czyli E6750 wygrywa

Mnożnik: 8x - - 9x, czyli Q6600 wygrywa

L2: 4 096 kb- - 8 192 kb, czyli Q6600 wygrywa

Czy różnica będzie wyraźnie odczówalna? (ale to 2 vs 4 rdzenie).

Jak to jest? pomocy!

Edytowane przez moto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi