Skocz do zawartości
kelcior

Problem Z Restartem Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

przy restarcie komp notorycznie sie "wiesza"

nie wlazi nawet do okienka biosu, restart kompa i koniec = miga ekran (tak jakby tracil sygnal z karty graficznej) i nic nie odpowiada/nie dziala, dyski nie pracuja, ratuje tylko reset kompa

czyli restart ze "startu" czy tam po instalacji jakiegos softu ktory tego wymaga - zwiecha

co moze to powodowac? sam znalazlem to:

http://support.microsoft.com/kb/927334

tylko nie jestem pewien czy to jest ten problem, po 2 zeby dostac tego hotfixa trzeba dzwonic do majkrosoftu :<

xp pro x64 sp2

asus a8n-e

sandiego 3700+

2gb dual patriot 400mhz dualchannel

2x samsungi 160gb (raid0)

huntkey 400W

wydaje mi ze to cos z jakimis sterami/windowsem (wczesniej na x86 nie mialem tego problemu) w kazdym razie napewno nic sie nie przegrzewa i zasilacz tez jest git

wie ktos co to moze byc? strasznie irytujace...

*edit*

dodam jeszcze ze z dosa restartuje sie bez problemowo (ostatnio korzystalem bodajze z partition magic i po skonczeniu swojego zadania zrestartowal sie bez zwiechy)

Edytowane przez kelcior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

win xp 64bit nigdy mnie nie przekonywal. Dzialal wolno, wieszal sie, sterowniki pod niego byly niedopracowane albo wcale ich nie bylo. po tygodniu zabawy z nim dalem sobie spokoj i Tobie tez radze. wzrostu wydajnosci nie ma zadnego (bo i tak wiekszosc uzywanego przez nas oprogramowania jest 32bitowa) a muli ten system strasznie i same problemy z nim sa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no zdaje sobie z tego sprawe tylko mam ten system ok roku a zmiana go wiazala by sie z formatem czego chcialbym uniknac dlatego poszukuje jakiegos rozwiazania

Hmm.. Niekoniecznie. Jeżeli chodzi o to, że masz dane na dysku C:, to możesz kazać instalatorowi po prostu usunąć folder Windows.

Jeżeli natomiast chodzi o ustawienia itp. - cóż, jeżeli rok pracujesz bez wymiany systemu to ja się nie dziwię, że występują takie problemy. Po prostu jest zaśmiecony. System powinno się wymieniać przy intensywnym użytkowaniu max. co pół roku - inaczej będzie mulił.

Możesz użyć różnych aplikacji do oczyszczania systemu - jednak nie daję gwarancji, że to cokolwiek da. Jeżeli chcesz żeby komputer nie zamulał, musisz wymienić system - jeżeli nie chcesz, cóż - musisz się liczyć z tym, że będzie zamulał. To tak jakbyś narzekał, że silnik w samochodzie wiecznie Ci się przegrzewa i wiedział, że jest to spowodowane tym, że trzeba wymienić olej silnikowy, a nie chciał go wymienić.

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ty chyba nie zrozumiales albo nie doczytales.. ja nie narzekam ze jest zasmiecony i ze zamula, wszystko jest OK i chodzi jak pierwszego dnia poza problemem ktory opisalem w 1 poscie (z tego co pamietam tak bylo od 1 uruchomienia tego systemu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, faktycznie, nie doczytałem dokładnie.

Myślałem że chodzi o to, że system nie chce się wyłączyć.

Tobie natomiast chodzi o to, że nie chce się uruchomić po restarcie (black screen i nic dalej) ;) Po prostu źle Cię zrozumiałem.

Nie będzie to zapewne wina softu. Poczytaj ten wątek, najprawdopodobniej któryś z zabiegów tam opisanych Ci pomoże:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...p;#entry2704278

(choć tu opisane są metody działania, gdy komputer wogóle nie chce się uruchomić, to w Twoim przypadku (gdy komputer nie uruchamia się po restarcie) będą identyczne.

Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytalem ten temat ale to niestety dotyczy z lekka innego problemu a mianowicie sameg startu komputera ktory faktycznie jest zalezny od samego sprzetu, natomiast restart to juz calkiem inna para kaloszy.. to bardziej problem z jakims softem/driverami tak mi sie wydaje niz z hardware'em...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytalem ten temat ale to niestety dotyczy z lekka innego problemu a mianowicie sameg startu komputera ktory faktycznie jest zalezny od samego sprzetu, natomiast restart to juz calkiem inna para kaloszy.. to bardziej problem z jakims softem/driverami tak mi sie wydaje niz z hardware'em...

No, ja będę utrzymywał że jednak rozwiązanie tego problemu leży w hardware. Miałem tak wiele razy, że np. restartowałem kompa (poprzez start>uruchom ponownie), po ponownym uruchomieniu black screen i trzeba było wyłączyć i włączyć jeszcze raz kompa. Poza tym gdy np. nacisnęło się ALT+CTRL+DEL lub przycisk resetu przed bootowaniem systemu, komputer ponownie uruchamiał się normalnie, ale po naciśnięciu przycisku reset już po rozpoczęciu bootowania (lub później) juz ponownie normalnie się nie uruchamiał. U mnie zawsze skutkowały metody opisane w w/w artykule. Spróbuj - nie zaszkodzi ;) Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi