kelcior Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2007 (edytowane) przy restarcie komp notorycznie sie "wiesza" nie wlazi nawet do okienka biosu, restart kompa i koniec = miga ekran (tak jakby tracil sygnal z karty graficznej) i nic nie odpowiada/nie dziala, dyski nie pracuja, ratuje tylko reset kompa czyli restart ze "startu" czy tam po instalacji jakiegos softu ktory tego wymaga - zwiecha co moze to powodowac? sam znalazlem to: http://support.microsoft.com/kb/927334 tylko nie jestem pewien czy to jest ten problem, po 2 zeby dostac tego hotfixa trzeba dzwonic do majkrosoftu :< xp pro x64 sp2 asus a8n-e sandiego 3700+ 2gb dual patriot 400mhz dualchannel 2x samsungi 160gb (raid0) huntkey 400W wydaje mi ze to cos z jakimis sterami/windowsem (wczesniej na x86 nie mialem tego problemu) w kazdym razie napewno nic sie nie przegrzewa i zasilacz tez jest git wie ktos co to moze byc? strasznie irytujace... *edit* dodam jeszcze ze z dosa restartuje sie bez problemowo (ostatnio korzystalem bodajze z partition magic i po skonczeniu swojego zadania zrestartowal sie bez zwiechy) Edytowane 21 Sierpnia 2007 przez kelcior Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2007 win xp 64bit nigdy mnie nie przekonywal. Dzialal wolno, wieszal sie, sterowniki pod niego byly niedopracowane albo wcale ich nie bylo. po tygodniu zabawy z nim dalem sobie spokoj i Tobie tez radze. wzrostu wydajnosci nie ma zadnego (bo i tak wiekszosc uzywanego przez nas oprogramowania jest 32bitowa) a muli ten system strasznie i same problemy z nim sa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kelcior Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2007 no zdaje sobie z tego sprawe tylko mam ten system ok roku a zmiana go wiazala by sie z formatem czego chcialbym uniknac dlatego poszukuje jakiegos rozwiazania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2007 no zdaje sobie z tego sprawe tylko mam ten system ok roku a zmiana go wiazala by sie z formatem czego chcialbym uniknac dlatego poszukuje jakiegos rozwiazaniaHmm.. Niekoniecznie. Jeżeli chodzi o to, że masz dane na dysku C:, to możesz kazać instalatorowi po prostu usunąć folder Windows. Jeżeli natomiast chodzi o ustawienia itp. - cóż, jeżeli rok pracujesz bez wymiany systemu to ja się nie dziwię, że występują takie problemy. Po prostu jest zaśmiecony. System powinno się wymieniać przy intensywnym użytkowaniu max. co pół roku - inaczej będzie mulił. Możesz użyć różnych aplikacji do oczyszczania systemu - jednak nie daję gwarancji, że to cokolwiek da. Jeżeli chcesz żeby komputer nie zamulał, musisz wymienić system - jeżeli nie chcesz, cóż - musisz się liczyć z tym, że będzie zamulał. To tak jakbyś narzekał, że silnik w samochodzie wiecznie Ci się przegrzewa i wiedział, że jest to spowodowane tym, że trzeba wymienić olej silnikowy, a nie chciał go wymienić. Pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kelcior Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2007 ty chyba nie zrozumiales albo nie doczytales.. ja nie narzekam ze jest zasmiecony i ze zamula, wszystko jest OK i chodzi jak pierwszego dnia poza problemem ktory opisalem w 1 poscie (z tego co pamietam tak bylo od 1 uruchomienia tego systemu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2007 "tak bylo od 1 uruchomienia tego systemu" Czy system ma wszystkie poprawki a przynajmniej sp2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kelcior Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2007 oczywiscie ma sp2 + wszystkie dostepne poprawki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2007 (edytowane) Aha, faktycznie, nie doczytałem dokładnie. Myślałem że chodzi o to, że system nie chce się wyłączyć. Tobie natomiast chodzi o to, że nie chce się uruchomić po restarcie (black screen i nic dalej) ;) Po prostu źle Cię zrozumiałem. Nie będzie to zapewne wina softu. Poczytaj ten wątek, najprawdopodobniej któryś z zabiegów tam opisanych Ci pomoże: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...p;#entry2704278 (choć tu opisane są metody działania, gdy komputer wogóle nie chce się uruchomić, to w Twoim przypadku (gdy komputer nie uruchamia się po restarcie) będą identyczne. Edytowane 21 Sierpnia 2007 przez obiboqs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kelcior Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 czytalem ten temat ale to niestety dotyczy z lekka innego problemu a mianowicie sameg startu komputera ktory faktycznie jest zalezny od samego sprzetu, natomiast restart to juz calkiem inna para kaloszy.. to bardziej problem z jakims softem/driverami tak mi sie wydaje niz z hardware'em... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 czytalem ten temat ale to niestety dotyczy z lekka innego problemu a mianowicie sameg startu komputera ktory faktycznie jest zalezny od samego sprzetu, natomiast restart to juz calkiem inna para kaloszy.. to bardziej problem z jakims softem/driverami tak mi sie wydaje niz z hardware'em...No, ja będę utrzymywał że jednak rozwiązanie tego problemu leży w hardware. Miałem tak wiele razy, że np. restartowałem kompa (poprzez start>uruchom ponownie), po ponownym uruchomieniu black screen i trzeba było wyłączyć i włączyć jeszcze raz kompa. Poza tym gdy np. nacisnęło się ALT+CTRL+DEL lub przycisk resetu przed bootowaniem systemu, komputer ponownie uruchamiał się normalnie, ale po naciśnięciu przycisku reset już po rozpoczęciu bootowania (lub później) juz ponownie normalnie się nie uruchamiał. U mnie zawsze skutkowały metody opisane w w/w artykule. Spróbuj - nie zaszkodzi ;) Pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chlebu Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Kolega miał bardzo podobny problem, tyle że miał postawionego xp 32 bit. Pomogła aktualizacja bios'u :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...