Skocz do zawartości
vowthyn

Przesiadka Na Nowy Sprzęt - Pytanie O Zapinki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Po dłuższym czasie (jakieś 3 lata) przyszłą pora na upgrade mojego sprzętu. W tej chwili posiadam następujące bloki WC, wszystkie produkcji MCS:

- Crystal C3 na CPU (Barton 2500M, a więc Socket A)

- Abadon na chipsecie (płyta Epox 8rda 3i pro)

- Abadon GPU na Radeonie 9800 pro

Moje pytanie dotyczy zapinek, w jakie powinienem się zaopatrzyć (jeśli w ogóle powinienem), przy przesiadce na:

- C2D na MSI P35 Neo-F /intel P35/ (LGA775)

- Leadtek GeForce 8800GTS

Bloków oczywiście nie chcę wymieniać. Mile widziane linki do zapinek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co jest na rdzeniu w niektorych full coverach mogloby nasladowac abadona. Problem raczej polega na tym ze do takiej karty lepiej juz brac cos co pokrywa pamieci i uklady zasilajace, w przeciwnym razie i tak bedzie trzeba jakis duzy nawiew tam kierowac i calosc traci troche sens.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem raczej o podobnym rozwiązaniu, jakie stosowałem dotychczas, tzn blok na GPU (radeon 9800pro) a na pamięciach radiatory (chyba zalmana jak dobrze pamiętam co tam naklejałem, dawno to było. Bloki full cover są raczej nie dla mnie, jakbym miał tyle kasy, co kosztuje blok, zamiast GTS brałbym GTX. Robienie nowych topów też wydaje mi się na wyrost (co zyskuję tak naprawdę?) 3 lata przejechałem na WC praktycznie bezserwisowo, przywykłem, nabrałem zaufania do tego chłodzenia i chciałbym przy nim pozostać. Nie wydaje mi się aby frezowany kawałek miedzi z dodatkiem poliwęglanu mógł zestarzeć się na tyle, żeby "nie wydolić" na nowszym sprzęcie, skoro, jak to już ktoś słusznie zauważył daje radę kawałem metalu z wiatrakiem. Co do nawiewu to budę mam dużą (Chieftec Dragon) i dobrze przewietrzaną (120mm na wylocie, do tego dojdzie wentyl z Amacrox Frei Erde. Nie miałem żadnych problemów z temperaturami na mocno wykręconym Bartonie 2500M + radeon + chipset. Z tego co się orientuję (trochę zgaduję) to bloki na gpu i Nb powinny siąść bez problemów, bo chyba są tam dziury (są?). Moje pytanie dotyczyło głównie procesora i bloku na niego. Czy naprawdę Crystal C3 nie da rady C2D E7650? Zaznaczam że nie będę bił rekordów, kręcę do momentu, do którego widzę przyrost FPS, dalej to nie dla mnie i mija się z celem. Miejcie to na uwadze udzielając odpowiedzi :-) Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi