Skocz do zawartości
da hool

Aktualizacja biosu i grzejacy sie procek :(

Rekomendowane odpowiedzi

Zaktualizowalem biosa w k7vza ver. 3.0 z 3.2b na 3.6a i mi sie strasznie procek zaczał grzać...nawet nie wiem czemu...mam windowsa XP prof. i mi nie schodzi ponizej 40 stopni...a wczesniej miałem 30-35 .....moze mi ktos powie co mam zrobic...moze winde od nowa instalować?? :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na mój gust to raczej nie może być wina biosu, chyba ze jakoś magicznie po aktualizacji podniosło ci się napięcie! A tak dla pewności sprawdź czy twój cooler nie nawala (na wszelki wypadek).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zainstaluj najpierw starego biosa i zobacz czt wroci do normy. moze poprzednie wskazniki byly zbyt optymistyczne i ecs poprawil to nowym biosem i pokazuje teraz bardziej realistycznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy to nie plyta na kt133(a) ?

podobnie jak w abitach kt7(a) swego czasu, w biose zablokowali automagiczne wykonywanie instrukcji HLT przez procka aby podniesc stabilnosc (tak tlumaczyli to panowie z abita), przez co temperatura skoczyla w gore.

nie ma to nic wspolnego z napieciami, nie jest tez to zadne przeklamanie biosu panowie fachowcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam:

Mam ten sam problem z grzejacym się procesorem na ECSie K7VZA ver.3.0. Po aktualizcji Biosu z wersji 3.2b dp 3.7 temperatura procesora wzrosła z 35 do 44C podczas normalnej pracy (nie jest to przekłamanie Biosu bo wentylator na procesorze ma termoregulację i kręci się naprawdę szybko a procesor to tylko Duron 800).

Wszystko wskazuje na to że zablokowano instrukcję HTL procesora (po aktualizacji i właczeniu Win pojawił się komunikat że system wykrył nowy sprzęt - chłodzenie ACPI i instaluje dla niego oprogramowanie - w menedżerze urżadzeń nie zauwazyłem żadnego nowego sprzętu...)

W jaki sposób właczyć instrukcje HTL dla procesora???

Pozdrawiam:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...