Skocz do zawartości
Payti

Dfi Lanparty X38-t3r/x38-t2r - Intel X38, Socket 775

Rekomendowane odpowiedzi

Ustawienia tak jak podał Dimek z tym że zmieniałem mapiecie DDR , CPU, NB, SB, VTT ustawic moge na 1,21 anie na 1,16, próbowałem ustawienia GTL na wartości takie jak Dimek i na standardowe, co do mnożników to uzywałem 333/667 , 400/800 i wiele innych nic to nie dało ram powyżej 800MHz nie chce działać. Może musze jakies zworki poprzestawiać , płyta była używana może cos namieszał koles . W jakiej pozycji powinny byc te trzy zworki po lewej stronie chipsetu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@HeretyK

Jako, ze masz E6300, ustaw strap tak, by pamieci smigaly 1:1 z procem

Pamieciom daj timini 5-5-5-15 (reszta na auto) i daj im 2,1-2,2V dla pewnosci.

Napiecie Vcore 1,4, napiecie NB tez 1,4, ale VTT zmien na 1,4 dla pewnosci.

Wartosci GTL dla CPU VTT i NB VTT musisz ustawiac na wyzsze niz dla procow 45nm - bezpiecznie daj 67% zgodnie chocby z tymi tablekami

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Wiadomo, ze w wiekszosci to zawyzone napiecia do przebicia FSB=400 ale chodzi o sprawdzenie w czym rzecz, ze to jakas magiczna granica jak na razie... pozniej obnizac bedzie trzeba napiecia :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem jak pisałem jednak nic to nie dało. Ustawiałem GTL róniez na Defaul czyli 110. Nie chciało zabotowac nafsb 430 , mam jakąś dziwna bariere na p5w64ws pro botowało na 440 ale to był max płyty. Ram to standardowo 800 w biosie ustawia na 667?? Jakie ustawienie powinny miec zworki po lewej stronie chipsetu?

według instrukcji wszystkie zworki mam na standard , te po lewej w pozycji 1-2

To będzie chyba wina pamięci próbowałem ustawic FSB333 i na pamięc 835 i nie wstał. Musze pożyczyć od kogoś i sie upewnić

Edytowane przez HeretyK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktoś wie konkretnie czym różni się X38 od X48?

na Xtreme wgrywają bios z X48 na X38

X48 ma oficjalna (od razu) obsluge FSB=400, ma nieco inne chlodzenie niz X38... czyli to zadne roznice...

Na XS powgrywali biosy z X48 do X38 i na poczatku uwazano, ze jest lepsze OC... ktore jak sie powenij okazalo wynikalo z wyzszego napiecia na NB...

Podobne zabawy z zamiana biosow z X48 na X38 robia na plytach Asusa - nie wiem na ile tam to cos daje realnego zysku...

EDIT:

Dołączona grafika

Edytowane przez Dimek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 71proste

A ja dzisiaj wysylam swoja na rma :),w koncu

Ktos sie pytal o wymiary otworow na nb,podaje:6cm i sa tylko dwa,sorry,ze tak pozno :)

Myslalem,ze uwalilem e6300,ale dzisiaj prezylecial e8500 i mobo sie nie wlacza,wiec to chyba sprawca ostatnich 2tygodni zastoju :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje wrazenia po flaszu na bios z marca.

- malo nie dostalem zawalu jak komp nie chcial wstac po flaszu. C1 i restart i tak do usrania. zrobilem clear cmosa zworka i wstal.

- nie chce w ogole wstać na ustawieniach poprzednich biosow(C1). mam nadzieje, ze to tylko kwestia drobnych regulacji

- wzrosla mi w smartguardianie temperatura CPU. do 6*C (to chyba to poprawne wykrywanie:)

- osobiscie mam wiecej C1 niz na biosie z grudnia. w styczniowym w ogole ich nie bylo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ustawiales to metoda prob i bledow. czy jakos wyliczales?

"Wyliczalem" z wykorzystaniem tych tabelek i wyszly mi mniej wiecej takie ustawienia GTLi jak podalem... choc bezposrednio z tabel to nie wynika, bo to ustawienia z 65nm prockow a tam wystepowala regula ~67%

Mam od niedawna miernik ale jeszcze go nie "rozdziewiczylem" - mysle, ze z pewnoscia daloby sie zoptymalizowac jeszcze napiecia - ale w sumie po co ruszac ustawienia mobo jak dziala stabilnie :)

Edytowane przez Dimek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie ustawienia gtl nic nie daly,bez roznicy czy z tabelki czy dwa dni samemu-zero postepu,powyzej 520-530Mhz plyta jest nie do okielznania w polaczeniu z e8xxx a z QX i E6300 nie bylo zadnych problemow,wogole nie uzywalem GTL

Edytowane przez 71proste

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie komp bez problemów odpala się na biosie z listopada. Styczniowy i marcowy nie pracuje dobrze z kręconym Q6600 - komunikat: "proc przekręcony".

Wróciła z gwarancji moja LP UT P35 i chyba się na nią przesiądę.

Edytowane przez atomel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to znaczy nie jest tak zle?Z tego co pisales miales juz chyba wszystkie biosy,wiec jak oceniasz ten ktory posiadasz do pozostalych,chyba masz jakies odczucia poza tym,ze nie jest tak zle ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisalem, ze nie jest tak zle biorac pod uwage wczesniejsze doznania

moje wrazenia po flaszu na bios z marca.

- malo nie dostalem zawalu jak komp nie chcial wstac po flaszu. C1 i restart i tak do usrania. zrobilem clear cmosa zworka i wstal.

- nie chce w ogole wstać na ustawieniach poprzednich biosow(C1). mam nadzieje, ze to tylko kwestia drobnych regulacji

- wzrosla mi w smartguardianie temperatura CPU. do 6*C (to chyba to poprawne wykrywanie:)

- osobiscie mam wiecej C1 niz na biosie z grudnia. w styczniowym w ogole ich nie bylo

C1 nie wystepuje. jedynie po przesadzeniu z o/c.

komp nie wstaje po zaladowaniu profili poprzednich biosow. nadal :) ale ustawiam od zera i jst ok.

temp proca wzrosla bo podobno bios poprawia wykrywanie temp w serii 8XXX.

ciezko powiedziec cos nad to. nie wiem jak z o/c. bo wiecej juz nie cisne. nie ma z czego :( napewno jest to najlepszy bios na ten rok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm ,czyli ten "najnowszy" z 2007 wypada gorzej?no to niech tylko wroci mobas z rma,to wybrobuje na bank:),rozumiem,ze problemy z vnb to juz przeszlosc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisalem, ze nie jest tak zle biorac pod uwage wczesniejsze doznania

C1 nie wystepuje. jedynie po przesadzeniu z o/c.

komp nie wstaje po zaladowaniu profili poprzednich biosow. nadal :) ale ustawiam od zera i jst ok.

temp proca wzrosla bo podobno bios poprawia wykrywanie temp w serii 8XXX.

ciezko powiedziec cos nad to. nie wiem jak z o/c. bo wiecej juz nie cisne. nie ma z czego :( napewno jest to najlepszy bios na ten rok

co to znaczy ustawiam od zera ??

mam podobne myki Na P35 LP UT ale cierpliwosci braklo i lece na listopadowym choc to niby nie ta sama mobo ale patrze ze problemy podobne ;/

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ech... a ja musze napisac, że takich myków nie mam i moim zdaniem to najlepszy BIOS jaki wyszedł do tej pory... u mnie jak i znajomego, któremu kupiłem tę płytę OC jakby się poprawiło i jest o wiele stabilniej... martwi mnie tylko wzrost pokazywanej temp. u kumpla który ma w dfi e6750 :/ nie wiem za bardzo co jest grane... za to u mnie rewelacja

ps. najgorszy jest ten ze stycznia też dodam tak od siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie z 65nm nie ma zadnych problemow,z quadami rowniez,ale z e8xxx sa i to spore,u mnie zaczynaja sie po przekroczeniu 520Mhz innych problemow nie ma

Racuch na X38 jest wiecej problemow niz na P35

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi