Skocz do zawartości
rodzynek

Brak Obrazu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wczoraj przywieziono mi nowe części do kompa.

1. AMD Athlon X2 64 5000+ 65W

2. GIGABYTE GA-M55S-S3 AM2

3. 2x 1GB DDRII PC6400 800mhz Goodram

4. Palit GeForce 8500GT 512DDR PCI-E

5. Samsung 160GB 8MB

Podłączyłem wszystko ładnie, pięknie. Pierwsze odpalenie... nic. Komputer normalnie się włącza słychać jak dysk pracuje przez chwilę (w momencie bootowania) i tyle. Obrazu na monitorze nie ma, mryga tylo dioda na monitorze (ta jakby ów grafiki w ogóle nie było). Co ciekawe głośniczek nie reaguje (mimo że jest podłączony to i tak nie działa).

- Tak, resetowałe bios już niejedno krotnie

- Próbowałem odpalać kompa tylko na 1 kości ramu - bezskutecznie

- Procesor włożony dobrze.

Pytania:

- Możliwe, że przysłali mi płytę główną z jakimś defektem ?!

- A może grafika ?

Dzisiaj ma przyjśc do mnie kolega z grafiką i zobaczymy czy wyeliminuję z listy podejrzanych do uszkodzenia, karte graficzną.

Dzięki za pomoc z góry.

Edytowane przez rodzynek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klawo...

Nie, nie z supermarketu ;)

Zaraz zadzwonie do firmy w której kupowałem i zobaczymy co mi powiedzą...

edit:

uaktualnić bios przez pendrive, bo moze nie ogarniac plyta dual channel ?!

w ogóle to mozliwe ?! Jak mam uaktualnić bios jak na monitorze nic nie widze ?! :oO

Edytowane przez rodzynek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę udzielać lakonicznej odpowiedzi ,ale wczoraj przeżyłem taki sam problem z moim Asuskiem M2A-VM i zasilaczem Delta 350 DPS AB. Komp się uruchamiał niby wiatraczek działa etc, ale nie ma obrazu etc. Trochę się zaniepokoiłem, w myśl zasady "RTFM!!" wziąłem manual MOBA do ręki i czytam (duży napis jak byk XD ) , że do płyty głównej należy podłaczyć 2 linie , 24-o pinową zasilacza i 4 pinową zasilania 12 V. Podłączyłem i cacy ^_^.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klawo...

Nie, nie z supermarketu ;)

Zaraz zadzwonie do firmy w której kupowałem i zobaczymy co mi powiedzą...

edit:

uaktualnić bios przez pendrive, bo moze nie ogarniac plyta dual channel ?!

w ogóle to mozliwe ?! Jak mam uaktualnić bios jak na monitorze nic nie widze ?! :o O

Podasz markę tego zasilacza, czy mamy się domyślić? <_<

Jeżeli chodzi o aktualizację BIOSu - tryb dual channel tyczy się pamięci (pracy w parach). Tak więc od tego problem nie zależy - raczej skłaniałbym się ku temu, że [tak jak mówił Orgiusz] przez stary BIOS płyta ma problemy z obsługą procesora w technologii 65nm.

Jeżeli podłączysz speaker do płyty głównej, w której mieścił się będzie tylko procesor (z chłodzeniem rzecz jasna) i po uruchomieniu nie usłyszysz piszczenia, to albo jest problem z obsługą procesora, albo płyta jest uszkodzona (jakoś na obecną chwilę to są dwie najbardziej prawdopodobne możliwości). Nie pozostaje Ci więc nic jak pożyczenie od kogoś procesora wykonanego w technologii 90nm (wszystkie Athlony na AM2 prócz X2 Brisbane i Lima) i aktualizacja BIOSu.

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi