rodzynek Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 (edytowane) Witam Wczoraj przywieziono mi nowe części do kompa. 1. AMD Athlon X2 64 5000+ 65W 2. GIGABYTE GA-M55S-S3 AM2 3. 2x 1GB DDRII PC6400 800mhz Goodram 4. Palit GeForce 8500GT 512DDR PCI-E 5. Samsung 160GB 8MB Podłączyłem wszystko ładnie, pięknie. Pierwsze odpalenie... nic. Komputer normalnie się włącza słychać jak dysk pracuje przez chwilę (w momencie bootowania) i tyle. Obrazu na monitorze nie ma, mryga tylo dioda na monitorze (ta jakby ów grafiki w ogóle nie było). Co ciekawe głośniczek nie reaguje (mimo że jest podłączony to i tak nie działa). - Tak, resetowałe bios już niejedno krotnie - Próbowałem odpalać kompa tylko na 1 kości ramu - bezskutecznie - Procesor włożony dobrze. Pytania: - Możliwe, że przysłali mi płytę główną z jakimś defektem ?! - A może grafika ? Dzisiaj ma przyjśc do mnie kolega z grafiką i zobaczymy czy wyeliminuję z listy podejrzanych do uszkodzenia, karte graficzną. Dzięki za pomoc z góry. Edytowane 28 Sierpnia 2007 przez rodzynek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Bez ramu i grafiki po odpaleniu slychac pisk? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rodzynek Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Nie słychać.. ;[ Być może źle podłączyłem głośniczek ( w co wątpie...) btw zasilacz 350 wystarczy do tego ?! możliwe że karta grafiki dostaje za mało napięcia i dlatego nie działa ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zalezy jaki 350W. Bo te z supermarketow nie radza sobie z socket A nie mowiac o AM2 <_< Ostatnim razem jak widzialem watek typu nic nie chodzi winny okazal sie stary bios plyty glownej ktory nie obslugiwal procka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rodzynek Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 (edytowane) Klawo... Nie, nie z supermarketu ;) Zaraz zadzwonie do firmy w której kupowałem i zobaczymy co mi powiedzą... edit: uaktualnić bios przez pendrive, bo moze nie ogarniac plyta dual channel ?! w ogóle to mozliwe ?! Jak mam uaktualnić bios jak na monitorze nic nie widze ?! :oO Edytowane 28 Sierpnia 2007 przez rodzynek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedHot Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Nie chcę udzielać lakonicznej odpowiedzi ,ale wczoraj przeżyłem taki sam problem z moim Asuskiem M2A-VM i zasilaczem Delta 350 DPS AB. Komp się uruchamiał niby wiatraczek działa etc, ale nie ma obrazu etc. Trochę się zaniepokoiłem, w myśl zasady "RTFM!!" wziąłem manual MOBA do ręki i czytam (duży napis jak byk XD ) , że do płyty głównej należy podłaczyć 2 linie , 24-o pinową zasilacza i 4 pinową zasilania 12 V. Podłączyłem i cacy ^_^. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Klawo... Nie, nie z supermarketu ;) Zaraz zadzwonie do firmy w której kupowałem i zobaczymy co mi powiedzą... edit: uaktualnić bios przez pendrive, bo moze nie ogarniac plyta dual channel ?! w ogóle to mozliwe ?! Jak mam uaktualnić bios jak na monitorze nic nie widze ?! :o O Podasz markę tego zasilacza, czy mamy się domyślić? <_< Jeżeli chodzi o aktualizację BIOSu - tryb dual channel tyczy się pamięci (pracy w parach). Tak więc od tego problem nie zależy - raczej skłaniałbym się ku temu, że [tak jak mówił Orgiusz] przez stary BIOS płyta ma problemy z obsługą procesora w technologii 65nm. Jeżeli podłączysz speaker do płyty głównej, w której mieścił się będzie tylko procesor (z chłodzeniem rzecz jasna) i po uruchomieniu nie usłyszysz piszczenia, to albo jest problem z obsługą procesora, albo płyta jest uszkodzona (jakoś na obecną chwilę to są dwie najbardziej prawdopodobne możliwości). Nie pozostaje Ci więc nic jak pożyczenie od kogoś procesora wykonanego w technologii 90nm (wszystkie Athlony na AM2 prócz X2 Brisbane i Lima) i aktualizacja BIOSu. Pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...