Skocz do zawartości
Kowalus00

512+512+1024

Rekomendowane odpowiedzi

jestem nowy wiec wypada sie przedstawic:) Adam miło mi:)

Mam pewnien problem poniewaz kupiłem nowy komputer (najtaniej jak sie da) a wiec mam płyte MSI K9NU neo-v

i 512 ramu w jednej kosci i teraz pytanie czy w konfiguracji 512+512+1024 dobrze bedzie działac mi pamiec z ta płytka? słyszałem gdzies ze z tak zrobionym ramem mozna miec dual prawda to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedys czegos szukałem własnie o pamieciach i naciołem sie na to. Dual_channel

Wikipedia napisał(a):

W przypadku platform opartych na chipsecie nForce2 możliwe jest osiągnięcie trybu dual channel na trzech modułach pamięci np. 2x256 pracujące w pierwszym kanale i osobno 512 DDR. Musi jednak zostać spełniony następujący warunek - trzecia pojedyncza kość powinna mieć rozmiar równy dwóm pozostałym np. 2x512 i 1024 lub 2x1024 i 2048. Płyty główne oparte na chipsecie nForce4 mogą obsługiwać tryb dual channel nawet jeśli użyjemy do jego budowy dwóch par pamięci o różnej pojemności.

Linki zewnętrzne [edytuj]

chociaz uwazam ze wszytko biedzie fruwało w singlu.

@KaTaTaFish co ma piernik do wiatraka? tu jest mowa o 2x512 i 1024 a nie 4x521 :P

Edytowane przez Kvaz!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moze zapytam tak: Czy warto te pamieci tak kupic jak mowie? bo jakos nie opłaca mi sie sprzedawac tej 512 i kupic 2x1gb. A 2x512 to juz chyba troszke za mało jak chce sie pograc:/

PS. Zeby nie zakładać nowego tematu: Mam GeForce 7100gs 64bit 256ram i tzrba by mi ja wymienic na cos sesownego do 400zł:/ wiem ze to mało ale na karte wiecej nie ma:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kowalus00 napisał(a):

To moze zapytam tak: Czy warto te pamieci tak kupic jak mowie? bo jakos nie opłaca mi sie sprzedawac tej 512 i kupic 2x1gb. A 2x512 to juz chyba troszke za mało jak chce sie pograc:/

Niestety prawdą jest to, że 1gb ramu to trochę mało w obecnych czasach, żeby sobie pograć w tytuły nie najnowsze już, ale nie martw się ja mam 4gb ramu z czego win xp widzi 3,25 i Gothic 3 jak mi się ciął przy 2gb ramu tak się tnie dalej właściwie nie tnie tylko doczytuje lokacje :rolleyes: ja na Twym miejscu bym kombinował żeby to minimum dzisiejsze czyli 2gb ramu mieć w kompie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi