Skocz do zawartości
szwabek

Sluchawki I Karta Dzwiekowa Do Dobrych Kolumn.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zaczne od tego ze przewertowalem wiele postow o podobnej tematyce, ale decyzji jednoznacznej nie podjalem...

Zmieniam teraz kolumienki na calkiem niezly zestawik (robi go teraz moj ojciec a ja daleko od dom, wiec nie wiem nawet na jakim jest etapie). Jako zarys moze powiem tylko ze ma to byc zestawik dwudrozny oparty o REVELATORA - http://akustyk.com.pl/scanspeak/18W8531G.html do tego oczywiscie przyzwoity wzmacniaczyk.

Chce wiec do tego zestawu zakupic dzwiekowke dobrej klasy (cena max. 200-300 zl, ale lepiej blizej dolnej granicy) i sluchawki (max 200pln). Odnosnie moich potrzeb to muzyka (niestety w wiekszosci MPtrojkopodobne), filmy i czaseeeeem gry. Gry bardziej na sluchawkach a muza i filmy na glosnikach.

Jesli chodzi o wybor sluchawek to chyba skusilbym sie na Sennheisery HD201/HD202 (nie slyszalem zadnych wiec jak bede mial okazje to sprawdze sam, ale kazda opinia innego uzytkownika jest dla mnie bardzo wazna).

Karta dzwiekowa to wielki znak zapytania. Przed poczytaniem tego forum powiedzialbym w ciemno ze wezme jakies creativy audigy lub xfi ale teraz juz sam nie wiem... Zero pomyslu, jestem totalnie w kropce.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje "typy" to audigy 2 + shp8900 ;) te sluchawki mozna obecnie kupic za 180zl (nowki oczywiscie), nie wiem czy za ta kase kupisz cos lepszego. Co do dzwiekowki to lepiej niech sie wypowiedza znawcy tematu bo jest tu na forum kilku ;) czasami jak czytam ich posty na temat dzw. to nie mam pojecia o czym pisza ale pisza napewno do rzeczy.

Edytowane przez CarsonPoland

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze zmajstrujesz sobie jakis ukladzik na PCM2702? Skoro twoj ojciec robi kolumny to rozumniem ze elektronika nie jest mu calkiem obca. Poczytaj troche tutaj jak nie wiesz o co chodzi.

Jesli jednak chcesz "gotowa karte" to w tej cenie moze jakis uzywane audiotrak prodigy hifi, na allegro widzialem tez uzywana Maya'e MKII do wziecia za 200 zl, moze to? Ewentualnie jakies inne karty na Via Envy24 - terratec aureon sky/space, hercules fortissimo 4? Ogolnie to w tym budzecie to celowalbym juz w cos spoza stajni creative'a... :)

A odnosnie sluchawek - hd201/202 jednak bym odradzal, poziomu to one za duzego nie prezentuja jak by przystalo na sennheisera.

O philipsach hp8900 slyszalem juz wiele dobrego, byc moze ladnie by zagraly w wyjscia sluchawkowego twojego wzmacniacza, czytalem gdzies ze "lubia troche produ" i z "dziurek" kart muzycznych czy cd-kow nie graja najlepiej - pojawiaja sie braki na dole pasma przy slabym wzmocnieniu.

Ewentualnie kossy UR40 - te sluchawki dla odmiany zagraja dobrze z niemal wszystkiego. Sluchalem ich u znajomego w polaczeniu X-FI music i o dziwo efekt byl bardzo przyjemny jak na sluchawki za 170 zl [zarowno w grach i jak muzyce] Generalnie do jakosci dzwieku tych kossow nie mozna sie przyczepic... mozna natomiast do wykonania, a w szczegolnosci do krotkiego i strasznie cienkiego kabelka.

Acha, i najwazniejsze...

Na litosc boska! Skoro bedziesz mial lepszy sprzet po pozbadz sie tych cholernych empetrojek i przejdz na formaty bezstratne.

Edytowane przez Paolo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli nie chcesz kombinować z konfiguracją kart i programów do odtwarzania muzyki, to IMHO najlepiej kupić coś w rodzaju M-Audio Delta Audiophile 2496, Revolution 5.1, Audiotrak Prodigy czy nawet X-Fi Gamer.

Jeżeli potrafisz skonfigurować resampling w programach typu foobar czy winamp, to z równie dobrym efektem możesz zainstalować SB Live! 24, który na Allegro kosztuje 30-50zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi