Skocz do zawartości
Eladril

Kręcenie C2d

Rekomendowane odpowiedzi

Coz, pytanie pewnie noobskie i w złym dziale, ale nie wiedziałem gdzie to dać. Zreszta, za to już raz dostałem warna :f dziwnie poukładane te forum.

Mam proste pytanie - skoro e4300, teoretycznie można podkręcić do 3Ghz, to model z wyższej półki - e6750 - który tyle ma domyślnie, będzie można podkręcić do ~5Ghz? te pytanie męczy mnie już od jakiegoś czasu. Bo jeśli nie, to opłaca się przeciez kupić e4300 i kręcić :) bo z testów które czytałem wynika, że te 2mb cache tak bardzo sytuacji nie zmienia ;p pytam o to bo na dniach będę kupował nowy komputer, a w CDA napisali właśnie, że opłaca się oszczędzić na procku. Tylko ta 1 rzecz mnie dręczy ;)

Z góry dzięki za odp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc tak. Kupując e6750, masz gwarancję, że wyrabia on stabilnie 2,66GHz i tak jest też ustawiony defaultowo. e4300 natomiast takiej gwarancji Ci już nie daje i idzie z zegarem 1,8GHz. Ale na 60% pójdzie bez problemu i te 2,66GHz stabilnie na tym samym napięciu, a na 100% na ciut wyższym. Od strony technicznej, te jądra nie różnią się niczym, poza cache. Zakładanie, że wyższy model podkręci się 2 razy lepiej jest błędne. Zazwyczaj mają one całkiem zbliżoną granicę możliwości o/c.

(ps. piszę to na podstawie AMD, bo ostatni mój Intel to P3 z 99r :P Jeżeli się mylę, proszę o sprostowanie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha, dzięki. kluczowym zdaniem jest właśnie

czyli taki e6750 będzie podkręcał się tylko ciut (~400-600Mhz)? Czy ktoś mógłby to jeszcze potwierdzić? :P

Na e6750 masz większe szanse na wyższe taktowanie. Popatrz np. na średnie oc rodziny C2D na hwbotcie. Edytowane przez Venom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi