eMeR Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 (edytowane) Czasy takie że zmieniam platforme AMD na Intel ... AGP jeszcze mam, Athlon XP itd ... Ma byc w miare budzetowo, ale pewne podzespoły, jak np MB , zasilacz i obudowa muszą być jednak przyszłościowa i tu zaczynam wybór ... 1. Płyta główna - założenia: - dooobra na dzień i dzisiejszy i w miare przyszłościowa - obsługująca narazisko E2140 lub 2160 lub 2180 (kurde ale jakas konkretna seria procka?) - bez oszczędności, ale tez bez uzasadnionych szaleństw, czyli 400 do maaaax 500zł - mozliwość OC, ale bez extremów, STABILNOŚĆ I USER FRIENDLY najwazniejsze - MUSZĘ mieć COM ... - kompatybilność dla uzywanego RAMu i jego OC ( chyba 2x 1GB Goodramy ?) Skłaniam sie do Foxconn lub MSI (cos czytałem że trzeba jakies troszke bardziej skomplikowane nastawienia robic w MSI przy OC). Nie wiem jednak czy zawęzić wybór do tych dwóch, i do którego konkretnie modelu ... 2. Co do zasiłki do fajnie byłoby sie zamknąć w 200-300zł i coby było około +/- 450W i ciiiicho .... W tej chwili mam TAGAN 380W i jestem bardzo zadowolony - po prostu bezproblemowo i ciiiicho - zapomniałem więc o takim czyms jak zasilacz ... 3. No i obudowa - midi, dobrze wentylowana, ciiiicha, mająca oczywiscie mozliwość róznych podłaczen od frontu (ale chyba to juz standard), moze jakis bajer-wyswietlacz czy regulacje jakieś (ale ofkorz nie musi tego być), no i wygląd nie kiczowaty, bez zbytnich krągłości i wygladajaca raczej normalnie i elegancko .... Cena .... hmmm - zamkne sie w jakis 200-300zł ? wiem ze tematów podobnych sporo, ale wybaczcie dziadkowi emerowi prywate ... zreszta spójrzcie na moja datę rejestracji ;) dzieki za pomoc .... :) Edytowane 8 Września 2007 przez eMeR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
junioor Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 (edytowane) Po pierwsze po goodramach sie nie spodziewaj dobrego oc. Zalezy na jakie kosci trafisz. Ja niestety trafilem na d9hnl i poprostu 0 oc. Poza tym przestrzegali mnie przed podnoszeniem napiecia na nie wiec sobie poprostu darowalem ;P Moze: http://www.komputronik.pl/Pamiec_DRAM/DDR2...pelny,id,29782/ lub: http://www.komputronik.pl/Pamiec_DRAM/DDR2...pelny,id,20641/ Ewentualnie: http://www.komputronik.pl/Pamiec_DRAM/DDR2...pelny,id,34948/ Ja bym stawial na patrioty :D Co do mobo do zastanawiałbym się nad: -Microstar P35 NEO2-FR -Microstar P35 NEO2-FIR -Gigabyte GA-P35C-DS3R -Abit IP35-E Jezeli patrzysz w bardzo daleko przyszlosc to wzialbym tego gigashita bo ma obsluge ddr2 i ddr3. Jezeli az tak daleko nie wybiegasz myslami to stawialbym na MSI lub Abita. Wybor zostawiam Tobie :) Zasilacz? http://zenfist.pl/pID/1654.htm :D Co do obudowy ci nie pomoge. Sam kilka miesiecy temu szukalem dosyc taniej obudowy i popelnilem olbrzymi blad podobnie jak z ramami. Sunbeam Quarterback. Moze jakas najgorsza to ona nie jest ale przedni panel mnie dobija. Pozdrawiam Edytowane 8 Września 2007 przez junioor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 Obudowa - może CoolerMaster Elite 331 - 139zł?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 @eMeR Jezeli chcesz plyte user friendly do OC to polece Fox'a P35a. :] Mam ja od wczoraj i podkrecenie na niej E2140@3GHz zajelo mi doslownie kilka minut bez wczesniejszego zaglebiania sie w temat OC. Z platforma Intela mam stycznosc pierwszy raz od dawien dawna i jak na razie jetem happy. :P Zasilke kupilem Topower'a TOP-400SPW U12 OEM, uznalem ze jest wystarczajacy do mojego konfigu, a przy okazji jest bardzo cichy no i oczywiscie niedrogi. '] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
junioor Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 hihihi jak sie chwali :P Szczerze mowiac to musze troche poczytac o tych nowych plytkach na p35 bo jestem troche zacofany, ale mysle ze abit ip-35e bylby bardzo ok. Ceny za bardzo wygorowanej ten nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ABI-FOX Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 (edytowane) Witam , a jaką płytę polecacie na IP35 do 400zł ? Narazie obstawiam Abita ip35-e i Foxconna ip35? na egiełdzie mają takie same oceny, więc która lepsza ? Edytowane 8 Września 2007 przez ABI-FOX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Driden Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 Witam , a jaką płytę polecacie na IP35 do 400zł ? Narazie obstawiam Abita ip35-e i Foxconna ip35? na egiełdzie mają takie same oceny, więc która lepsza ? Po 1. Nie IP35 tylko P35. :) Po 2. Bierz Foxconna P35A. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ABI-FOX Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 (edytowane) Po 1. Nie IP35 tylko P35. Po 2. Bierz Foxconna P35A. 1.Sorki 2. W czym Foxconn jest lepszy od Abita ? Tu pisze że IP :P http://www.ulubiony.pl/?action=StoProd&...977&u=12490 Edytowane 8 Września 2007 przez ABI-FOX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMeR Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 (edytowane) kurdekurde ... to "mój" topic :D zartuję ofkorzzzz ... ;) Edytowane 8 Września 2007 przez eMeR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 Fox obsługuje ddr'y 1066 a abit nie (przynajmniej wedle specyfikacji), fox ma 100% solid cap'ów, fox ma 2 PCI-E Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorer Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 Po 1. Nie IP35 tylko P35. :) Po 2. Bierz Foxconna P35A. A właśnie, że Abit IP35 - sam posiadam tą płytę ( wersję -E ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMeR Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 Własnie dla tych powodów skłaniałbym sie do Foxa ... Ta nowa Fox Mars - czy ona nie ma COMa? No i czy to prawda że przy OC w przypadku MSI trzeba jednak troche pokombinowac na płycie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 Trzeba się trochę pobawić z poustawianiem timingów i alph dla pamięci - te które są ustawione standardowo bardzo zaniżają wydajność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ABI-FOX Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 Słyszałem że na Foxconnie są problemy z prockami 4xxx i 2xxx, ja mam procka E2140 czy będą jakieś problemy ?, Ważne by można by zrobić ok 2,7-3,0GHz . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeLe Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 1.Sorki 2. W czym Foxconn jest lepszy od Abita ? Tu pisze że IP :P http://www.ulubiony.pl/?action=StoProd&...977&u=12490 IP35 to nazwa plyty glownej a P35 to nazwa chipsetu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 Słyszałem że na Foxconnie są problemy z prockami 4xxx i 2xxx, ja mam procka E2140 czy będą jakieś problemy ?, Ważne by można by zrobić ok 2,7-3,0GHz .Nie wiem o jakie problemy chodzi. Testuje 2800MHz na E2140 i Foxconn'ie i na razie wyglada to obiecujaco. ;] Niestety przy ustawieniu 8x375 proc sie wywalil po 9 minutach w orhosie, a podnosic napiecia nie mam zamiaru, bo jade na box'ie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ABI-FOX Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 Nie wiem o jakie problemy chodzi. Testuje 2800MHz na E2140 i Foxconn'ie i na razie wyglada to obiecujaco. ;] Niestety przy ustawieniu 8x375 proc sie wywalil po 9 minutach w orhosie, a podnosic napiecia nie mam zamiaru, bo jade na box'ie. Tak mi sie o uszy obiło. Więc jak działa to super , po twoim oc widać że dobrze razem działają :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko2003 Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 Jedyny problelm to FSB puszczone na 333 (poprostu bios szaleje), to jest jedyny problem tej płyty. Jakie jest rozwiazanie? Puścic procesor na 334 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ABI-FOX Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 Jedyny problelm to FSB puszczone na 333 (poprostu bios szaleje), to jest jedyny problem tej płyty. Jakie jest rozwiazanie? Puścic procesor na 334 Spoko :), A HK350AP bedzie działał na tej płycie ? bo widze że tam jest złącze 8pin a ja mam 4 pin w zasilaczu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 Bedzie dzialal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Driden Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 Jak już ktoś wyżej napisał IP35 to nazwa płyty, a P35 to nazwa chipsetu i o to mi właśnie chodziło... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
glo Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 Szukałem dziś Abita IP35 na Warszawskiej giełdzie - niema szukałem również Foxconna - także niema. :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 Szukałem dziś Abita IP35 na Warszawskiej giełdzie - niema szukałem również Foxconna - także niema. :/ To poszukaj w sklepach internetowych, tam na pewno znajdziesz. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMeR Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 Czyli raczej skłaniam sie do Foxconn P35A ... Czym własciwie rózni sie P35A od P35A-S ? A teraz zasiłka i obudowa ... Prawde powiedziawszy myślałem o czymś droższym od TOP-400SPW U12 OEM ... co nie znaczy że chce wydać niepotrzebnie pieniądze ... Coś czytałem że ta zasiłka nie ma pełnego zestawu kabelków, no i myslałem o czyms co ma odpinane kable - choć tez nie jest to najważniejsze ... Cały czas myśląc o tym aby zasilacz był cichutki ;) ) Może macie jeszcze jakies propozycje co ma dobrą opinie? A obudowa? Midi, dobrze wentylowana, solidna, elegancka, przedni panel z gniazdami (moze jaki wyswietlacz, jakies regulacje - ale nie koniecznie) i doobrze wygłuszona ... Padła propozycja CoolerMaster Elite 331 - moze jeszcze jakas dla porównania i wyboru .... ;) dzieki za wszelaka pomoc .... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 P35A-S Ma raid i NCQ ;) Cos dozszego od Topower.. Be Quiet 450w, ale to wydatek rzedu 300zl :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 @eMeR Gdybym mial wiecej kasy na zasilke to wybralbym pewnie Seasonic'a S12-430 -> http://zenfist.pl/pID/230.htm Wiadomo nie od dzis, ze Seasonic robi jedne z najlepszych zasilaczy. Sa ciche, super trzymaja napiecie, a do tego bardzo stylowe. ;] Co do budy to moge wypowiedziec sie na temat CoolerMaster Elite 331, bo akurat ja zakupilem. :P Za ta kase (13xPLN) nic lepszego sie raczej nie kupi. Jest to solidna obudowa, ale bez fajerwerkow oczywiscie. Wewnatrz znajduje sie jeden cooler 120mm, mocowanie dyskow i napedow jest rozwiazane za pomoca dziwnych zaciskow, ktore imo sie nie sprawdzaja i trzeba przykrecac standardowo srubkami. Wyjmowanie przednich zaslepek do napedow jest dosc latwe i bezstresowe czego nie moge powiedziec o mojej poprzedniej budzie no name. Ogolnie buda jest warta swojej ceny chociaz jak wspomnialem wczesniej zadnych fajerwerkow w niej nie uswiadczymy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ABI-FOX Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 (edytowane) P35A-S Ma raid i NCQ 1.To zwykły P35A nie ma Raidu i NCQ ? 2. Czy trzeba podłączać molex na płycie by działała grafika ? Edytowane 8 Września 2007 przez ABI-FOX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeLe Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 Nie wiem o jakie problemy chodzi. Testuje 2800MHz na E2140 i Foxconn'ie i na razie wyglada to obiecujaco. ;] Niestety przy ustawieniu 8x375 proc sie wywalil po 9 minutach w orhosie, a podnosic napiecia nie mam zamiaru, bo jade na box'ie. czemu sie tak napiecia boisz... ja mam proca E4300 na napieciu 1,40v boxowe chlodzonko i w ilde mam 30stopni, a w orthosie na stresie maxymalnie 55.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 (edytowane) czemu sie tak napiecia boisz... ja mam proca E4300 na napieciu 1,40v boxowe chlodzonko i w ilde mam 30stopni, a w orthosie na stresie maxymalnie 55.... W sumie to sie nie boje tylko nie wiem czy jest sens 'zylowac' proca po to by miec stable 3GHz na codzien. W tym momencie tempy mi dochodza do 65 stopni w stresie, a podniesienie napiecia na pewno je jeszcze zwieksza. Na razie mi starczy 2.8GHz, a jak po pewnym czasie kupie sobie jakies inne chlodzonko to powalcze o wiecej. Szkoda, ze chlodzenie do serii E2xxx jest troche gorsze od tego z serii E4xxx. 1.To zwykły P35A nie ma Raidu i NCQ ? 2. Czy trzeba podłączać molex na płycie by działała grafika ? 1. Nie ma. 2. Trzeba podlaczyc dodatkowe zasilanie 4-pinowe by dzialala plyta, ale to chyba standard w dzisiejszych plytach. 3. Wersja P35a-s ma jeszcze kontroler fire-wire. Edytowane 8 Września 2007 przez Santi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorer Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 2. Czy trzeba podłączać molex na płycie by działała grafika ?Nie trzeba... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...