L.Viadro Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 (edytowane) Oto komp którego kupuje: 1. proc: INTEL Core2 Duo E6850 3GHz BOX 2. mobo: ASUS P5K Intel 35 3. grafa: GF8800GTX 768MB 4. twardy: Seagate 320GB SATA II 5. obudowa: Thermaltake matrix 6. napęd: Lite-on DVDRW 7. zasiłka: Be-quiet 550W 8. ram: 2 x 1 GB DDR2 800MHz Patriot CL5 Mam jedynie dwa problemy: 1- proc, w tej samej cenie jest Quadro, czyli czterordzeniowy proc taktowany 2.4GHz 2- płyta główna, z chipsetami itp jestem w tył o jakieś 2 lata :cry: Ten komputer ma być przede wszystkim do gier, więc chodzi o czystą wydajność, żadnego podkręcania itp. Najbardziej męczy mnie ten proc bo cena jest niemal identyczna a 4 rdzenie kuszą, z drugiej strony podobno strasznie sie grzeje, nie wiem co wybrać :angry: Kompa planuje kupić jeszcze w tym tygodniu więc prosiłbym o szybkie porady ^^ P.S Zastanawiam się jeszcze nad monitorem, obecnie mam 17tke LCD Iiyama i jestem z niej bardzo zadowolony, myślałem nad 19 calowym LCD, 21 to chyba przesada, za panoramami nie przepadam, czy ktoś może coś polecić? Edytowane 18 Września 2007 przez L.Viadro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 Wszystko ok, tylko proca bralbym 4-rdzeniowego ;) Skoro to komp za 5k, to powinien byc przyszlosciowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 Nie bierz tej nagrywarki, każda inna byle nie liteon. Ogólnie zestaw oki ale procek może jednak quad ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeLe Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 (edytowane) jezeli quad, to i dodatkowe chlodzenie(jezeli nie krecisz starczy scythe ninja rev B ) nie wiem czemu nie chcesz krecic, ale nie wnikam :F nagrywarka samsung SH-S183L a gdzie pamiec ram ? zasilke mozesz wziac takze: http://zenfist.pl/pID/1486.htm odpinane okablowanie FTW a plyta glowna jest na chipsecie P35, jest to aktualnie najlepszy chipset (ew. nF680, ale to pod SLI), gdyz przystosowany jest do obslugi nowych procesorow intela Penryn, ktore zrobione beda w technologii 45nm Edytowane 18 Września 2007 przez TeLe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 18 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2007 Jeśli tylko do gier i bez krecenia to wybrałbym 3GHz 2 rdzenie myslę że w grach lepiej się sprawdzi niż 2.4ghz i 4rdzenie jeśli się mylę to mnie poprawcie, poza tym jesli quad to brałbym lepsza płytę niż P5K np P5K Deluxe (gdyż ma lepszą sekcje zasilania) ale bez kręcenia chyba P5K powinna dać radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 no i najwazniejsza sprawa - do takiego koma 2GB ramu to smiech. bierz 2 takie komplety, zeby bylo 4GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 (edytowane) 1- proc, w tej samej cenie jest Quadro, czyli czterordzeniowy proc taktowany 2.4GHz 2- płyta główna, z chipsetami itp jestem w tył o jakieś 2 lata :cry: 1. Szczerze to nie wiem czy jest sens teraz pchac sie w tak drogie procesory. Niedlugo premiera nowych procków. Wiem , wiem, że czekac mozna w nieskonczonosc. Ale uwazam ze lepiej kupic selekta e2180 od sectora. 5 stów w kieszeni. Lepiej jak je dolozysz do dobrego LCD. A za rok kupisz prawdziwego czterojajowca 45nm. I nie bój sie oc. Ja jestem kompletny laik a w 5 minut mialem 3.4ghz na moim procku. 2. Płyta oczywiscie na p35 BTW 4. twardy: Seagate 320GB SATA II moze WD albo samsung 6. napęd: Lite-on DVDRW Pionier 212 7. zasiłka: Be-quiet 550W Wolałbym Corsaira 520W Edytowane 19 Września 2007 przez aldam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chojrakrock Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 jezeli masz 5k do wydania to moze raidzik na raptorach? Albo chociaz jeden narazie a z czasem dokupisz sobie drugi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeLe Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 no i najwazniejsza sprawa - do takiego koma 2GB ramu to smiech. bierz 2 takie komplety, zeby bylo 4GBopcja dobra na 64bitowe systemy, gdyz 32bitowe nie widza wiecej niz 3gb pamieci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 Nieprawda :P Opcja na Viste i XP 64bit, a można brać, bo DDR2 tanie, a przyda się na pewno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeLe Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 Nieprawda :P Opcja na Viste i XP 64bit, a można brać, bo DDR2 tanie, a przyda się na pewnoyyy, a co ja niby napisalem?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 napisales, ze tylko na 64-bitowki, a 4gb zadziala na 32-bitowej viscie takze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeLe Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 jestes pewien ? ja slyszalem ze w ogole na 32 bitowych systemach nie dziala 4gb... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja_kubek2 Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 jestes pewien ? ja slyszalem ze w ogole na 32 bitowych systemach nie dziala 4gb...Windows wykrywa tylko (?) 3.32 (+/- 0.20)GB. Powinno wystarczyć :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 Proponuję (ESC.pl) : Procesor : Intel Core2Duo E6850 - 990 zł Płyta Główna : MSI P6N SLI-FI v2 - 379 zł Pamięć Ram : OCZ 2x1GB 800Mhz CL4 Platinum Rev 2.0 - 309 zł Karta Graficzna : 2x Gigabyte GeForce 8800GTS 640MB - 2518 zł Zasilacz : OCZ GameXStream 600W SLI PSU - 369 zł HDD : Hitachi 400GB 16MB Cache - 349 zł Napęd : Samsung SH-S183A SATA - 99 zł RAZEM : 5013 zł I do tego buda np. Coolermaster Elite :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja_kubek2 Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 (edytowane) Proponuję (ESC.pl) : Procesor : Intel Core2Duo E6850 - 990 zł Płyta Główna : MSI P6N SLI-FI v2 - 379 zł Pamięć Ram : OCZ 2x1GB 800Mhz CL4 Platinum Rev 2.0 - 309 zł Karta Graficzna : 2x Gigabyte GeForce 8800GTS 640MB - 2518 zł Zasilacz : OCZ GameXStream 600W SLI PSU - 369 zł HDD : Hitachi 400GB 16MB Cache - 349 zł Napęd : Samsung SH-S183A SATA - 99 zł RAZEM : 5013 zł I do tego buda np. Coolermaster Elite :). Do takiego kompa bierze się 4GB RAM, a nie 2 Edytowane 19 Września 2007 przez ja_kubek2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Viadro Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 A co jest bardziej wydajnieszje: 2 x 8800GTS czy 1 x 8800GTX? pomijam fakt że z dwoma takimi kartami robie się ciasno w obudowie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja_kubek2 Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 A co jest bardziej wydajnieszje: 2 x 8800GTS czy 1 x 8800GTX? pomijam fakt że z dwoma takimi kartami robie się ciasno w obudowie :DJaką max rozdzielczość obsługuje twój monitor ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Viadro Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 (edytowane) ok, już nieważne, własnie poczytałem inne topici na tym forum, więc zostaję przy 8800GTX. Jedyny problem to procek, czterordzeniowy czy dwu? Ktoś pomoże? Albo ma jakiś link do testów? Właśnie przeczytałem test Quad'a na X-bit Labs, wygląda obiecująco i chyba sie na to zdecyduje, boję sie tylko o temeprature, nigdy nie bawiłem się w inne niż BOXowe wentyle :S Myślicie że moge spróbować na razie na BOXowym? Zwłaszcza że nie zamierzam nic podkecać... Edytowane 19 Września 2007 przez L.Viadro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 ok, już nieważne, własnie poczytałem inne topici na tym forum, więc zostaję przy 8800GTX. Jedyny problem to procek, czterordzeniowy czy dwu? Ktoś pomoże? Albo ma jakiś link do testów?na xbitlabs jest test Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Viadro Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 na xbitlabs jest test Właśnie przeczytałem test Quad'a na X-bit Labs, wygląda obiecująco (w okolicach dual cole extreme, czyli procki za jakieś 3tyś zł) i chyba sie na to zdecyduje, boję sie tylko o temeprature, nigdy nie bawiłem się w inne niż BOXowe wentyle :S Myślicie że moge spróbować na razie na BOXowym? Zwłaszcza że nie zamierzam nic podkecać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 Tak, szczególnie jak nowa rev. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Viadro Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 OK, prawdopodobnie jutro idę zamówić poniższy komplecik, ktoś ma jeszcze jakieś sugestie na ostatnią chwilę? (cena ok. 4,8tyś zł) 1. Procesor: Intel Core2 Quad Q6600 2,40 GHz (S775) BOX 2. Płyta główna: Abit IP35 3. Pamięć RAM: OCZ Technology 2x 1GB DDR2 800MHz Platinium Rev2 CL4-4-4 4. Karta graficzna: GeForce 8800 GTX Gigabyte 768MB TV & 2x DVI (PCI-E) 5. Dysk twardy: IDE/SATA Hitachi DeskStar 7K500 400 GB (SATA II, NCQ) 6. Obudowa: Thermaltake Matrix VX Black z oknem 7. Zasilacz: Zasilacz do obudowy Corsair CMPSU-520HXEU - 520W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 mobo na Asusa P5K-E bym zmienił, poza tym OK. Ale czekaj do listopada na nowe procki i grafiki :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 U mnie na boxowym chłodzeni rev B3 (wyzsze temp) chodzi spokojnie na 3.0 ghz w grach, mobo tez mam IP-35 i polecam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...