Skocz do zawartości
WombaT

Hitachi Deskstar T7k500 320gb - Pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Mam maly problem z tym dyskiem. mam 2 kontrolery SATA, zintegrowany z chipsecie i jako dodatkowy uklad: promise sata150 pdc cośtam. Wg intrukcji obydwa obsluguja RAID 0 i 1 ale tez i poprostu dyski bez rajda. No wlasnie... kontroler zintegrowany w chipsecie dysku nie widzi! ot, ciekawostka. Natomiast gdy podlacze dysk do promisa, to dysk jest normalnie widziany przez winde i eweresta.

Nie podoba mi sie to ze w razie naprawy badz instalacji windy bede musial bawic sie z dyskietka zeby zainstalowac stery do dodatkowego kontrolera :| A najfajniesze jest to ze flopa nie mam....

tutaj:

http://wombat.webd.pl/fot/hit_sata/

sa zdjecie bledu kontrolera z cipsetu i screen HDtach'a na hitaczim podlaczonym do promisa. Zaznaczam ze mam tylko SATA150 nie 300. Czy ten wynik z hdtacha jest gut? Jak widac na zdjeciu chipset nie widzi dysku, i pisze ze bios nie jest zainstalowany? WTF? jaki znow bios? jak go zainstalowac?

Po drugie, komp wariuje z tym dyskiem, np dzis rano w ogole komp nie chcial wstac, bios mowil mi "blad karty graficznej", monitor byl caly czas wygaszony, jak odlaczylem dysk to wstal, po ponownym podlaczeniu dziala. Przed chwila komp sie nagle wylaczyl, ot poprostu, jakbym wyjal kabel zasilajacy z gniazdka, odlaczenie, podlaczenie dysku i dziala. Co jest? W koncu ten dysk dziala czy go reklamowac? :/

Prosze o pomoc, szlag mnie juz trafia, nie moge sobie poradzic.

Edytowane przez WombaT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może nie wsadziłeś zworki ograniczającej do SATA1 czyli 150? Masz stare kontrolery więc mają problemy z wykryciem dysku pracującego na SATA2.

Przy okazji, po co ci 2 kontrolery SATA?

Jeśli to stara płyta to musisz dobre stery do SATA zarzucić, żeby je XP rozpoznał. Ale najpierw powinieneś doprowadzić do prawidłowego rozpoznania przez Chipset.

Hdtach ok, ale czemu nie wciągnąłeś 250GB Seagate'a 20MB/s średniego odczytu więcej ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. dysk nie ma zadnej zworki

2. da sie jakos rozwiazac te problemy?

3. 2 bo tyle jest w płycie, jeden to poprostu chipset a drugi to dodatkowy kontroler w plycie, tylko na nim dysk dziala.

4. xp rozpoznaje obydwa bezproblemu.

Nie moge tylko zmusic wbudowanego kontrolera do dzialania, nie mam stacji dyskietek i bieganie do kumpla i pożyczanie takowej jest meczace :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej podaj model płyty, bo takie gadanie nie ma sensu.

Z tego co wyczytałem, to dyski Hitachi pod SATA nie mają zworek, żeby zlimitować do SATA1. Więc zostaje ci jedynie próba Update'u BIOSU. Tego głównego od płyty głównej. Ze strony producenta płyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam miałem A8V Deluxe, dyski SATA1 wykrywała mi bez problemu, ale po wsadzeniu zworki ograniczającej Tryb do SATA1. Twój problem leży po stronie dysku, a bardziej po niemożliwości ustawienia go w tryb SATA1.

Masz w ogóle w nim miejsce na wsadzenie jakichkolwiek zworek?

Dysk podłącz pod któryś z dolnych portów, czyli pod kontroler PROMISE. W Biosie w zakładce ADVANCED masz "OnBoard Promise Controler" ma być na ENABLED. Niżej będziesz miał "Operating mode" zmień na "IDE Mode"

Jeśli podczas startu nie zobaczysz ekranu kontrolera Promise z wykrytym dyskiem (powinien być przez chwilę widoczny model), to zapomnij o współpracy. Hitachi nie pomyślał o tym, że ktoś będzie podłączał jego "genialny" dysk pod starszą płytę bez SATA2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz w ogóle w nim miejsce na wsadzenie jakichkolwiek zworek?

nie

Dysk podłącz pod któryś z dolnych portów, czyli pod kontroler PROMISE. W Biosie w zakładce ADVANCED masz "OnBoard Promise Controler" ma być na ENABLED. Niżej będziesz miał "Operating mode" zmień na "IDE Mode"

tak wlasnie zrobilem ,ale do instalacji windy potrzebny mi jest sterownik na dyskietce a nie mam flopa wiec takie rozwiazanie mnie nie satysfakcjonuje :(

Jeśli podczas startu nie zobaczysz ekranu kontrolera Promise z wykrytym dyskiem (powinien być przez chwilę widoczny model), to zapomnij o współpracy. Hitachi nie pomyślał o tym, że ktoś będzie podłączał jego "genialny" dysk pod starszą płytę bez SATA2.

Promise go widzi.

Czy ten samsung:

http://www.comp.lublin.pl/?goto=describe_p...od_abc=C7800422

ma takowa zworke i bedzie dzialal gut?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Po pierwsze możesz skorzystać z nlite -> problem flopa rozwiązany.

Po drugie: HD tach narysował bardzo ładny wykresik, co świadczy że dysk jest ok, za to bios do VT8237 sucks :/

-> nie potrafi wynegocjować transferu z dyskiem Hitachi. Trzeba się z tym pogodzić i nie ma co narzekać, bo Promise jest znacznie lepszy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Promise go widzi.

Czy ten samsung:

http://www.comp.lublin.pl/?goto=describe_p...od_abc=C7800422

ma takowa zworke i bedzie dzialal gut?

Skoro Promise go widzi, więc zostaje ci tylko nlite, jak mówił Tomazzi, albo załatwienie sobie flopa. Nie masz kumpla z kompem? Nie wierzę! Samsung z limitem "zworkowym" nic ci nie da. Bo sterowniki musisz i tak zainstalować, żeby móc postawić system XP na dysku SATA. Jedyny system bez potrzeby instalowania sterów do SATA pod "F6" to Vista :P. Polecam BTW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi