Skocz do zawartości
Pazuzu

Pc Vs Laptop Na Studia. [juz Wybrany Pc]

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zamierzam kupic komputer na studia, i teraz mam dylemat czy stacjonarny czy laptopa.

PC

+ Mozliwosc rozbudowy

+ Przy tej samej cenie(a glownie tez o to chodzi) jakosc i wydajnosc o wiele lepsza

+ Wygodniejszy do ogladania filmow i grania

- Wielkosc

Laptop

+mobilosc

- Brak mozliwosci rozbudowy

- Za ta cene to same kompromisy:/

Bede studiowal 155Km od miejsca zamieszkania, i bede mieszkal na stancji, do domu bede jezdzil tak srednio co 2 tygodnie (podroz trwa 4 h:////).

I teraz pierwsza czesc pytania czy warto brac stacjonarny czy lepiej lapka, narazie puki bede mieszkal na tej stancji to spoko, ale jak mi sie nie spodoba i przyjdzie mi sie wyprowadzic to komp bedzie stanowil problem.

Jesli laptop to zdecydowalem sie na benq P52 + 1GB Ramu.

Jak bedziecie mi doradzac PC to podawajcie wasze propozycje tak max do 3000.

Moje kryteria (kolejnosc przypadkowa)

-Chce na nim odpalic obliviona w miare dobrej jakosci

-Podstawa to cisza, grafa moze byc slabsza(czyli chlodzona pasywnie), ale zeby w miare poszedl ten oblivion.

-Zasilacz musi byc dobry i cichy ale z moca akurat tak na zestaw, czyli +20% zapasu max

-W pozniejszym czasie zamierzam cos krecic, tak jak moj obecny sprzet ale to nie bedzie jakies gigantyczne krecenie typu zmiany biosow, zmiany napiec (choc to moze jeszce owszem). Tylko normalnie: Procek to mnoznik i troszke szyna, grafa to programowo wyszukam najmocniejsza opcje i minimalnie zjade w dol z MHz. Czyli nie potzrebuje jakiejs plyty glownej DFI

Spodobal mi sie ABIT ab9 z pasywnym chlodzeniem, to by mi pasowalo.

Dysk wystarczy mi 120-160GB.

Chlodzenie procka poszedlbym w kierunku Arctic colling (kiedys ta firma byla dobra, stosunek ceny do jakosci najlepszy). monitor wystarczy 17.

Edytowane przez Pazuzu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co napisales wynika, ze "w miare" ogarniasz jakie sa plusy i minusy danego sprzetu, takze sam musisz sobie odpowiedziec na czym Ci najbardziej zalezy. Jezeli lubisz pograc to bardziej bym sie nastawial na stacjonarke. Do filmow, netu itp styknie lapek :) Wez pod uwage, ze takie x1600 (po przycieciu paru rzeczy w obliviona raczej pograsz, ale jakie to granie <_< )to w lapku koszt ~800 zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakos nie widze powodow ku temu by kupowac laptopa w twojej sytuacji - zreszta sam jestem w podobnej. Chyba ze chcesz miec komputer ze soba jak jedziesz wracasz w weekend do rodziny...tylko po co?

Ogladanie filmow na monitorze laptopa? Daj spokoj... chyba ze planujesz podlaczyc telewizor pod Tv-out [jesli wogole bedziesz mial takie wyjscie w nim]. A wyciszenie peceta to pikus... jakies 200 zl wiecej zaplcisz - cooler, lepsza buda, wentyle - i masz bloga cisze porownywalna do notebooka.

Edytowane przez Paolo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam sobie odpowiedziales ;D

Nie potrzebujesz mocnego sprzetu to

C2D 2160

MSI Neo2-FR

2x 1024 A-Data EE 800MHz CL4

PALIT 8600GT SONIC

Western Digital WD1600AAJS 160GB

Samsung SH-183L SATA

Tagan 450W

200 400 350 400 200 100 300 = 1850zl

i jakis monitorek do tego i smiga cacy :D laptopa na studia bym nigdy nie wzial, to nie jest ergonomiczny sprzet i bedziesz bardzo zalowac jesli kupisz laptopa :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmmm a ja bym zaproponowal cos innego...

e4300

abit ip35-e (chyba nie bedzie mu sie chcialo chrzanic z tym msi)

2x1gb corsair 667/cl4 (bardzo dobre i tanie pamieci)

palit 8600gt sonic+ (z PLUSEM! :D)

wd3200aaks (i tak pewnie nie wystarczy :))

samsung sh-183l sata lub ten asus, ktorego mam w sygnaturze (tez sata)

corsair 450w

Edytowane przez junioor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym byl za stacjonarka .. sam taka mam i w sumie w ciagu roku 4 konfigi rozne byly ;) do domu z dwa razy wiozlem na swieta i mozna sie zmachac niezle, do gier nie ma nic lepszego .. a lapka z dobra grafa nie kupisz do 3k .. w domu sa takie 2 wprawdzie z intelowska ale gta:sa chodzi tylko 800x600 na 16bit w miare sie nie tnac te nowsze wywalaja ze sa niezgodne z wymaganiami... ew, mozna cos na matx zlozyc w malej obudowie ..

chyba ze bedziesz biegal po miescie i wifi tu wifi tam plus film w drodze do domku .. 4 h tez dojezdzam od siebie i mam dosyc po 1 wypadzie do domu w miechu a przy 2 bym dostal swira .. no i ten jeden dzien bez kompa chyba wytrzymasz :)

Edytowane przez darksigns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki wielkie za propozycje, faktycznie chyba lepszy pomysl to stacjonarka. Najbardziej utwierdzily (w dalszym ciagu utwierdzaja) przekonania osob ktory rowniez staly przed takim wyborem.

junioor,

A dleczego lepiej wziac ta plytke co podales?? Moim zdaniem(z tym ze wiem malo:)) lepsza jest ta AB9, chlodzenie wydaje sie wydajniejsze, zauwazylem ze jest oparta na innym chipie Intel P35, najprawdopodobniej jest on nowszy.

PS, Prosba podawajcie zestaw do 3000 wraz z linkami z jednego sklepu (obowiazkowo wroclaw lub zielona góra[Mastercom, tylda itd]) wraz z monitorem klawiatura i myszka. I jak wyglada potencjal w podkrecaniu i cisza, choc jak juz zobacze na zdjeciu sam radioator to bedzie dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybralem taki zestawik

Plyta gl ABIT AB9 lub Abit IP35-E i nie mam pojecia co wziac, bardziej sklaniam sie ku AB9

Procesor Dual Core E2160 1.8 GHz

Dysk Samsung SpinPoint S250 200 GB

RAm Kingston DDR2 2x 1GB 667MHz CL5

Zasilacz Corsair CMPSU-450VXEU - 450W

Obudowa CoolerMaster Elite 331 Black-Silver

LCD BenQ FP73GS

Nie moge zdecydowac sie na naped DVD, kryterium to cisza i w miare szybki odczyt. Moj obecny LG dziala glosno i dlugo:/

Jesli chodzi o karte graficzna to tak jak pisalem wole teraz kupic cos slabszego zeby tylko oblivion w miare poszedl, a potem jak bede "przy kasie" to kupie cos lepszego.

Narazie zainteresowalem sie tymi kartami

7600 GT Gigabyte Silent Pipe II

7600 GT Gainward Bliss PCX 256MB

8600 GT Gigabyte 256MB HDTV & DVI

Doradzcie co zmieniac, jak zauwazyliscie karty pasywnie chlodzone, a jesli zaproponujecie z aktywnym chlodzeniem to w miare ciche.

Co do obudowy, dobrze by bylo jakby miala taka konkrtena siatke z przodu na dole przed wentylatorem, bo w tej co podalem takiej "dziury"nie zauwazylem. Ale czy to ma cos do rzeczy, wydaje mi sie ze powietrze bedzie slabiej dochodzic do wentyla przez taka zaslepke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta - no cóż .. Ip35-E to nowy chipset, ale i więcej dziwnych problemów nękających płytkę, Ab9 jest dość sprawdzona :)

napęd - to, co mam w sigu jest ciche i w miarę szybkie

grafika - ale to, że nie masz kasy, nie znaczy, że masz brać [ciach!]iane pasywy :P Palit 8600GT Sonic+ , dość cichy, a wydajność ~ 8600GTS.

buda - tu masz siatkę z przodu http://sklep.benchmark.pl/pelny_43454.html

i dobrą budę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta buda troszku droga jakos nie mam zam iaru wydawac wiecej niz 200.

Oks czyli ab9 zostaje, ale co jest zlego w tych pasywnych kartach?? Mniejszy potencjal, grzeja sie (to nie problem, bude bym mial dobrze wentylowana)??

Aha a co z chlodzeniem procka, myslalem o Arctic Cooling Freezer 7 Pro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

buda - to bierzez nie Value, bez wiatraków czy tam czegoś, ew. tańszą Revenge

Pasywne karty - grzeją się, nie kręcą się, są drogie zwykle ...

chłodzenie - trochę lepszy jest Pentagram HP-100 AlCu Lite, aczkolwiek AC też daje sobie radę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niewiele różnicy w cenie, a masz lepsze chłodzenie (ciche jest, sprawdzałem), pamięci 1,0, wysokie takty na defie ... Jak dla mnie brać :) W sumie potem , jak do gier to ją gonisz jeszcze trochę i masz wydajność większą od 8600GTS po 600 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi