Skocz do zawartości
guldur

Tani Komputer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chcialbym prosic o pomoc przy zlozeniu komputera - ma to byc komputer dla rodzicow. Chodzenie po necie, office i tym podobne rzeczy. Nie wiem czy da sie zrobic w takiej cenie komputer ktory po dolozeniu karty graficznej bedzie nadawal sie do gier - ale jezeli da sie to tez prosze <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> to pod uwage. Ten zestaw za ~1000 moze miec zintegrowana grafike, ale jakby mojemu bratu zachcialo sie grac to niech na wlasna reke kupi jakas grafe i tyle.

Wiem o zestawach Sysaka, ale raz ze od poltorej miesiaca nie byly one aktualizowane, dwa, ze potrzebaowalbym caly zestaw gotowy z jednego sklepu.

Obudowa jak najtansza i nie zalezy mi na wygladzie, ale zalezy mi na tym, zeby komp byl dobrze chlodzony jako ze stoi w niedalekiej odleglosci od grzejnika. I niech bedzie mozliwie jak najcichszy za ta cene.

Nic nie bedzie podkrecane itp. :)

Dysk najlepiej 250 GB, Ramu 1 GB bo 2 wyjdzie juz za drogo, nie wiem tez czy za ta cene da sie wsadzic AMDx2, ale gdyby sie dalo to bedzie ok - zreszta nie wiem czy to by sie oplacalo w takim zestawie.

Ogolnie jak wyjdzie 100-150 poza 1000 to nic sie nie stanie, ale jak juz to bedzie 1500 to niebardzo.. :<

sklepy najbardziej by mnie interesowaly:

proline.pl i arest.pl lub jakis inny Wroclawski sklep - jako, ze to komputer dla rodzicow to chcialbym miec na miejscu mozliweosc ewentualnego reklamowania, bo mi zdarza sie wyjezdzac itp.

@EDIT

I jeszcze jedna sprawa - ile by kosztowal najtanszy mozliwy zestaw z c2d? Tez na takiej zasadzie jak powyzej i tez z zintegrowana grafika. Pelny zestaw w jednym z Wroclawskich sklepow.

Z gory dziekuje za pomoc

Edytowane przez guldur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Athlon 64 x2 4000+ s.AM2 BOX - 245 zł

MSI K9AGM2-FIH AMD690GS s.AM2 VGA mATX HDMI - 240 zł

Kingston 1GB DDR2-667 Non-ECC - 105 zł

LG DVD Recorder GSA-H42N Black Oem - 99 zł

WD WD2500JS 250GB sATA II - 235 zł

Logic jakaśbuda - 130 zł

= proline

Delta 400W (uruchamiasz allegro) - 60 zł

= allegro

razem = 1114 zł

pasuje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WD WD2500AAKS 250GB sATA II 16MB

Obudowę weź tanią - w Twoim przypadku 100zł to maks :)

O proszę jakie tanie:

http://proline.pl/shop.php?prodid=TRACER+764+PLUTON

http://proline.pl/shop.php?prodid=XP+3343+BLACK

o jakości nie ma co dyskutować tu liczy się cena, więcej kasy na bebechy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI K9AGM2-FIH AMD690GS s.AM2 VGA mATX HDMI 239,00

Athlon 64 x2 4000+ s.AM2 BOX 245,00

Xpower 3343 Black bez zasilacza 59,00

Kingston 1GB DDR2-667 Non-ECC 105,00

WD WD2500JS 250GB sATA II 235,00

LG DVD Recorder GSA-H42N Black Oem 99,00

Złożenie komputera - 5 dni roboczych 30,00

Testowanie komputera pod Windows XP 20,00

Suma z rabatem (Przelew, Za pobraniem) - razem brutto: 1032,00

Suma bez rabatu (Płatność on-line) - razem brutto: 1052,64

Zeby dodac do koszyka musialem dodac opcje zlozenia i testowania.. :<

I teraz - ten zestaw + Delta z Allegro bedzie ok? Czy cos zmienic?

http://allegro.pl/item246781751_nowy_zasil..._power_ok_.html - Dobry zasilacz? To o ten chodzi? Akurat z Wrocka jest koles

@I wielkie dzieki za pomoc :)

Aha, przy tej obudowie jest sens instalowania dodatkowych wiatrakow? Bo jezeli nie to czy jest jakas obudowa za max 150 zl (+ ew wiatraki, chodzi mi o sama bude) ktora moznaby dobrze chlodzic? Aczkolwiek chodzi mi o najtansza mozliwa w ktora moge wsadzic wiatraki do lepszego chlodzenia - i wyglad jak wspominalem sie nie liczy. :)

Komp bedzie chodzil pod XP-ekiem - to tak btw.

Edytowane przez guldur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nagrywarke zmien na samsung SH-S183L

delta do tego zestawu jest jak najbardziej ok

w proline ? :mur:

Hmm.. czyli oplaca sie w tym przedziale cenowym w c2d bawic?

Prosilbym jeszcze o pomoc przy tym chlodzeniu i obudowie.

Na defie E2140 = X2 4000+, więc nie wiem czy się opłaca, jak nie będzie o/c.

Obudowa .. w innych sklepach w tej cenie masz CoolerMaster Elite 331 / Sharkoon Revenge, to są już niezłe obudowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ta płyta główna pozwoli na jakieś OC to warto ją wziąć z E2140. Niestety tej płyty nie znam i nie wiem jak się kręci. Trzeba by gdzieś poszukać.

http://pclab.pl/art27517-3.html

nie jest źle.

Ciekawe jak długo pociągnie o/c :rolleyes:

24pin na środku płyty :lol2:

C2D na siłę. jak kto woli :wink:

Kupić kartę z integrą na AM2 za 200zł a jak komuś integra nie wystarczy to za 100zł można wyszarpać na allegro krętliwego (i często modowalnego) X800GTO ddr3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, teraz juz mam troszke namieszane.. :)

Czyli jednak lepiej AM2? I to co podalem wyzej?

Hmm.. a na arest.pl - nie ma podobnych podzespolow i lepszej budy?

Mimo wszystko zalezy mi na tym zeby kupic calosc w jednym sklepie - latwiej bedzie starszym ew. reklamowac czy cos.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli wychodzi w tej samej cenie to imho nie ma sensu am2. am2 jest oplacalne jezeli zaoszczedzisz 150-200zł. inaczej tylko c2d

tutaj masz propozycje przyzwoitych plyt

http://znak.pl/index.php?cid=327&scid=...775GigGAG31MXS2

http://znak.pl/index.php?cid=327&scid=...775GigGAP31DS3L

http://znak.pl/index.php?cid=327&scid=...d=s775ECSG33TM2

do tego e2140 i jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie cos jest ok jezeli chodzi o c2d? Wychodzi ~60 zl drozej w stosunku do AM2 (licze po zmianie obudowy na ta kotra tu podalem) + do tego http://allegro.pl/item246781751_nowy_zasil..._power_ok_.html

Asrock 4Core1333-FullHD ATI RS600 s. 775 289,00

Intel Dual-Core E2140 1.6 GHz s. 775 Box 225,00

Logic 402K czarna USB 2.0 TAC 1.1 B/Z !! 125,00

Kingston 1GB DDR2-667 Non-ECC 105,00

WD WD2500AAKS 250GB sATA II 16MB 255,00

LG DVD Recorder GSA-H42N Black Oem 99,00

Złożenie komputera - 5 dni roboczych 30,00

Testowanie komputera pod Windows XP 20,00

Suma z rabatem (Przelew, Za pobraniem) - razem brutto: 1148,00

Suma bez rabatu (Płatność on-line) - razem brutto: 1170,96

@Bude wybralem jak najtansza, ale taka w ktora moge wsadzic dodatkowe chlodzenie. Pasuje to wszystko? I czy sie oplaca w tym przedziale cenowym?

@Co do chlodzenia budy - lepiej <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> 3x 92mm czy 2x 120 + 1x 92mm? I ile kosztuja takie najtansze, ale w miare ciche i dobre wentylatory - oczywiscie najlepiej z proline.. :)

@@@Sry za tyle pytan, ale chce to zalatwic jak najlepiej i miec rodzicow z glowy.. :)

Edytowane przez guldur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.proline.pl/shop.php?prodid=AC+FAN+9

jedyna sensowna opcja z tego sklepu.

miałem go kiedyś- jest w miarę cichy @12V

Resztą nie warto się interesować. wszystkie 120mm z tego sklepu są bardzo kiepskie

poczytaj sobie o Arctic Cooling AC12

http://www.pimpmycase.pl/artykul,20,26,1,W...20mm_cz_II.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@up

w takim badz razie zamowie te 2 wiatraki na tyl a jakiegos na przod poszukam w przyszlosci w innym sklepie.

OK

Bardzo dziekuje za pomoc, zamawiam dzisiaj lub jutro kompa. Jak ktos bedzie w najblizszym czasie we Wro to ma u mnie duze Piwo.. ;)

@EDIT

tak wyglada konfiguracja, mam nadzieje, ze wszystko sie zgadza - w sumie bez zmian w stosunku do tego co ostatnio pokazywalem.

Dołączona grafika

+ Delta z Allegro - http://allegro.pl/item246781751_nowy_zasil..._power_ok_.html

Edytowane przez guldur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I oczywiscie znowu nakombinowalem jak nie powiem.. ;)

Obudowe zmienilem na tansza bo jednak wezme 2 gb ramu. dysk zostawiam 250, a proca e2140, nie bede juz z tym kombinowal bo za drogo wychodzi.. ;)

Dołączona grafika

+ delta

Tylko teraz nie wiem jakie wentylatory do tej obudowy.

I tak wyszlo o 100-150 wiecej niz mialo, no ale trudno

Edytowane przez guldur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym zrobil inaczej, moze jednak zostal przy AMD w tej cenie... choc sam juz nie wiem...

Teraz troche sie rozleje, za co z gory sorry, tym bardziej jesli jest jakis powod tego wyboru wczesniej nieujawniony. A wiec:

Dysk w mojej opini Twoim rodzica nie jest az tak duzy potrzebny spokojnie wystarczy 160GB ja mam w akademiku dostep do lacza na swiatlowodzie sieci akademickiej DC++ gdzie sa terabajty filmow i multimediow i nigdy nigdy jeszcze nie zapelnilem mojej calej 320, ba nawet nie zapelnilem 200GB, bo jakis film czy cos oglada sie i usuwa, albo jesli sie podoba to sie wypala na plytke, tak samo z muzyka czy cos. Do Office i przegladania WWW jak to napisales wg mnie nie potrzeba az 320GB ale moze to tylko moja skromna opinia ;) Wiem ze dysk z 16MB cache, ale czy dla tego konfiga to ma az tak niebagatelne znaczenie? Dlatego ja bym osobiscie oszczedzil na wielkosci HDD. W tak tanich zestawach 320GB to rzadkosc i chyba przesada.

Moje typy jesli chodzi o mobo i cpu i ram:

MOBO Abit IP35-E

CPU Intel E2140 BOX

RAM Goodram 2X1GB 667MHz ewentualnie 1GB lepszej pamieci albo 1GB zeby oszczedzic troche na razie....

lub zestaw na AMD

Ogolnie troche bez sensu wydaje mi sie wielkosc HDD i to, ze chcesz jak napisales jeszcze bardziej oszczedzic na plycie glownej a wkladasz pamieci Patriot i jeszcze 800Mhz po co? skoro na jeszcze tanszej plycie nie bedzie sie dalo krecic... tak samo proc, jak wiadomo niezle sie kreci, ale na bardzo slabiej plycie na pewno nie. Poza tym jednak wg mnie oszczedzanie na plycie glownj jest najmniej korztstne zawsze z doswiadczenia to mowie..

Na twoim miejscu szukalbym oszczednosci w HDD i pamieci jednak 677 lub 1GB 800 i pozniej ewentualnie 2 kosc. A Mobo wzialbym lepsze nawet niz te Asrock..

Edytowane przez Lucas86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a po co mam dawac 667 skoro za 4 zl wiecej mam 800? To samo do firmy - jezeli dokladam 20 czy 30 zl to chyba lepiej miec Patriota niz Kingstona?

Z kompa poki co ja tez bede korzystal, ja w swoim kompie mam 120 GB i to jest malo mimo, ze nie mieszkam w akademiku i nie mam dostepu do TB danych.

Po co ladowac w AM2 skoro dokladam kilka zl i mam c2d?

Jakos tej plyty nie widze w proline, goodramow tez nie ma tam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

guldur niby tak ale w ten sposob dokladajac co chwilke po kilkadziesiat zlotych to.... mozna dojsc do kompa za 2000-3000zl ktory ma aktualnie najlepszy wspolczynnik cena/jakosc... i jest na granicy miedzy oplacalnoscia i rozsadkiem a przesada. Ale od 1400zl do ok 2200zl jeszcze jest troche kasy....

W kazdym razie ja bym na pewno nie oszczedzal na MOBO, z doswiadczenia od kiedy wkladam solidne MOBO nie ma blue screenow ani zwieszek itd. Poza tym solidne mobo zawsze sie sprzeda w razie czego kiedy jakichs tanich plyt malo kto chce kupowac uzywane gdy cena sie rozni wtedy o 10zl.... Poza tym dobra plyta to podstawa do podkrecania i ewentualnej rozbudowy. Dla mnie to tak jakby Wkladac do auta super silnik powiedzmy 4.0l V8, sportowa skrzynie od AMG, super felgi i opony, hamulce Brembo itd.... a zostawic elementy nosne (tj cos w rodzaju ramy) i zawieszenie stare chlamowe - bez sensu, ja bym takim autem sie bal jezdzic... ;p

Zrobisz jak chcesz ja tylko chcielem byc pomocny :)

Apropos - chyba malo uzywasz DVD-RW - naprawde nie chce mi sie wierzyc, zebys mial 120GB danych niezbednych przez caly czas... Ja juz tam nie wiem ale w dzisiejszych czasach wg mnie szkoda trzymac zbyt duzo "cieplych" multimediow na HDD :)

Edytowane przez Lucas86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze i nie jest to najlepsza plyta - ale nie dales przykladu lepszej plyty w proline.

Hmm.. Jak na razie dolozylem ~100 zl a to roznica w stosunku do 2000.. Nie wyolbrzymiaj az tak.. :]

Ja dla odmiany wole nieco lepsze czesci typu ram, dysk a ew. plyte kupic jakas za rok-dwa..

No widzisz, Ciebie bawi wypalanie plyt, a ja niektore rzeczy trzymam na dysku.. Zreszta, ja pracuje uzywajac mojego lapa na co dzien wiec zdecydowana wiekszosc danych uzywam stosunkowo czesto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tu moje odwieczne pytanie - jest taka plyta w proline? :P

Juz widze, ze nie ma.. :<

A od tej plyty ktora mi ktos poleci wczesniej - jest cos lepszego w rozsadnej cenie w proline?

Aha - i moglby ktos jeszcze spojrzec jakiw wiatraki mozna wsadzic w ta bude?

I czy sa jakies w prolie? Jak nie to z jakiegos innego sklepu, wiatraki najwyzej tak jak zasilke kupie gdzie indziej, aczkolwiek jak jest cos w miare sensownego w proline to bede wdzieczny za wskazanie.. :)

Edytowane przez guldur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi