Skocz do zawartości
L!z@rD

Windows Nie Wykrywa Dysku

Rekomendowane odpowiedzi

A jak nie chce Ci sie bawić w sterowniki to podepnij pod inne gniazdo ide. Któreś gniazdo napewno bedzie wykrywane przez instalatora a inne będzie na kontrolerze wymagającym sterowników.

Tak? Ciekawe, tylko że zwykle kontroler jest w mostku północnym (w przypadku starszych komputerów południowym) płyty głównej - i to od niego należy wgrać sterowniki przy instalacji Windows'a - nie wiem skąd ty sobie wziąłeś taką hipotezę że podpięte do innego gniazda będzie działać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak? Ciekawe, tylko że zwykle kontroler jest w mostku północnym (w przypadku starszych komputerów południowym) płyty głównej - i to od niego należy wgrać sterowniki przy instalacji Windows'a - nie wiem skąd ty sobie wziąłeś taką hipotezę że podpięte do innego gniazda będzie działać...

Zapomniałeś chyba napisać:

jestem tak do końca na bieżąco w temacie

To są Twoje słowa zresztą.

Płyta ma:

Intel ICH7R Southbridge:

- 1 x UltraDMA 100/66/33

- 4 x Serial ATA (3Gb/s)

- RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 10 and Intel Matrix Storage technology.

ITE 8211F controller:

- 2 x UltraDMA 133 support four hard drives

Ten kontroler który jest w Southbridge moim zdaniem będzie obsługiwany przez instalatora windowsa bez dodatkowych sterowników. Z kolei ITE 8211F controller: 2 x UltraDMA 133 jak większość kontrolerów raid wymaga dodatkowego sterownika.

Stąd moja hipoteza.

Mam jeszcze inną hipotezę - nie byłeś łaskaw zorientować się jakie ta płyta ma kontroery i co to wogóle za płyta przed napisaniem postu.

Ułatwię Ci nadrobienie zakegłości KliK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi