janekwisniewskipadl Opublikowano 27 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2007 I tutaj sie mylicie, Wy opisujecie wlasne opowiesci.. poczytajcie 30 stron tematu o Abicie, i o MSI. A potem powiedzcie co chcecie kupic, bo ja przeczytalem obydwa tematy w calosci. I mam MSI, a raczej braciszek, i tez nie moge na nia zlego slowa powiedziec, z Abitem ludzie maja powazne problemy :). No ale jak kto chce, my tylko pomagamy to do nich nalezy decyzja, mogliby tez przeciez przeczytac pare stron tematu i zdecydowac a nie tylko pytac, ja zlozylem zestaw i zapytalem czy DOBRZE a nie CO KUPIC :) pozdrofka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 27 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2007 (edytowane) Dobra rozumiem, ze GR 900 jest najlepszy - przyznaje, bo 800 jest niezly sam go mam D9 microna, ale PCB w wersji 800 jest gorszy i temu wyciaglem tylko tyle co w signie z nich.... TYLKO, ze GR 900 jest praktycznie nieosiagalny na dzien dzisiejszy, a za bardzo nie mam czasu czekac, a nawet gdybym mial czas to skad wiecie ze cena ramu nie skoczy znow w gore gwaltownie? Moim zdaniem trzeba brac ramy teraz poki sa tanie :D A ze GR 900 nie da sie teraz dostac, daltego pytam co innego kupic??? do E2160 starczy 667, ale mozliwe ze zmienie proc i tylko proc np za pol roku, mobo i ram chce juz miec ok. Czytam wszystkie watki, ale wypowiedzi roznych uzytkownikow jak sami widzicie co do ramu i plyt glownych sa rozne. Tak samo jesli chodzi o testy na roznych serwisach - tez roznie to wyglada nie zawsze 100% wiarygodnie. A owszem, na tyle sie znam i wogole studiuje elektronike jest to moja branza. Moglbym sprawdzac wszystkie podzespoly tych czesci. Katowac je OC przelutowywac robic V-mody to nie problem, mam wprawe lutuje projekty na zajecia z ukladow cyfrowych czy systemow komputerowych. Ale wierzcie ludzie lub nie.... Po prostu czlowiek nie ma na to fizycznie czasu - jest w cholere zajec podczas roku szkolnego, nauka itd. oprocz tego w wakacje pracuje i w roku szkolnym tez czasem. Dlatego wlasnie pytam sie was o rade. Bo gdybym mial czas to bym kupil (bo mam kase jakas odlozona) 5-6 roznych kompletow pamieci i sam je przetestowal, ale czasu na to nie mam i nie chce mi sie pozniej sprzedawac resty kosci na allegro. Plyty glowne i pamiec ram na tyle sie zmieniaja jesli chodzi o jakosc, ze to ze np. mialem Abiita kiedys tam 2-3 lata temu to nie znaczy, ze teraz jest ten model ok. Sa modele lepsze i gorsze. Firmy czasem np korzystaja z lepszych elementow (np. kondensatory, cewki itd), a czasem z gorszych, bo takie podpisali umowy w danym roku i juz. Nawet revizje danych plyt glownych sie roznia i to czasem znaczaco jesli chodzi o stabilnosc, oc i wadliwosc. Dlatego wszystkiego moim zdaniem najlepiej jest zasiegac informacji na forum, gdzie pyta sie bezposrednio ludzi, ktorzy to uzytkuja. Ja wam np. moge powiedziec, ze moj Seagate wcale nie piszczy ani nie rzezdzi. A z takimi opiniami sie spotkalem czytajac tutaj na forum. Takze czasem informacje sa rozne i sprzeczne, co nie znaczy, ze dany uzytkownik klamie lub ze inny nie czytal postow. Tylko slepo siedzi i czeka az mu ktos cos powie. Ja oczekuje odpowiedzi typu: Mam OCZ Platinium Rev. 2 albo wiem kto ma i np sprawuja sie dobrze / albo np sprawuja sie zle... da sie je orentacyjnie przekrecic na tyle i tyle... wiadomo, ze tez od egzemplarza zalezy... Edytowane 27 Września 2007 przez Lucas86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 27 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2007 W takim razie ja mam fajna stronke z pamieciami i testami na samym dole: http://forum.idg.pl/index.php?showtopic=108079 Powiedz co chcesz kupic bo ja sam nie wiem, mysle nad czyms do 250zl, GR 800 na D9? A-Data 800? Patriot 800? Cholera wie ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 27 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2007 (edytowane) Wlasnie o to chodzi, ze cholera wie, roznice w cenie sa na tyle male, ze mozna wybierac i to jest bardzo ciezkie... wzialbym Patriot na www.sprzetkom.pl jest chyba za 280zl, ponoc zmienily sie podzespoly i juz nie sa tak dobre... Wzialbym GoodRamy Pro 900, ale cholernie je ciezko dostac. OCZ Platinium nie wszyscy sa do niego przekonani :/ naprawde sam juz nie wiem.... A te OCZ sa na PROMOSACH? Z jednej strony fajne i tanie Twinmosy Twister, ale roznice w cenie sa na ta tyle male ze robi sie metlik w glowie :/ bo dla mnie na serio 50zl na 2gb ramu nie robi roznicy... crash_zero a Ty dokladnie jaki config skladasz? oprocz wiadomo watpliwosci w sprawie ramu... szczerze mowiac czytajac ten test: http://ocm.pl/content/view/OCZ_Platinum_Revision_2/4.html po czesci jestem troche przekonany do tych pamieci, bo w podobnej cenie Patriot, i A-Data sa niepewne, a GR 900 jest nieosiagalny.... :/ Ewentualnie jest jeszcze cos takiego do rozwazenia: http://www.komputronik.pl/Pamiec_DRAM/DDR2...pelny,id,34949/ test jest tutaj: http://www.frazpc.pl/artykuly/525/800tki/r...ci/GSKILL/i/OCZ Idealne bylyby Patriot LLK przy cenie 280zl, ale niestety chyba nie skorzystam z loterii jaka teraz z nimi jest :/ Dlatego wydaje mi sie ze raczej cos ze stajni OCZ jednak... Edytowane 27 Września 2007 przez Lucas86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 27 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2007 (edytowane) http://pc.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C4310110 http://sklep.benchmark.pl/pelny_20639.html http://www.arche.home.pl/osc/product_info....roducts_id=6594 ja sie miedzy tymi zastanwiam, te SL Patriota robia 2.4v 500mhz 5 5 5 15, gr robia prawie to samo ale radiatorkow nie maja i sa 15zl tansze, a-data nie wiem ale w tym linku co je dalem napisali ze maja rewelacyjne OC ale testow nigdzie nie dorwalem, obczaj to: http://www.purepc.pl/node/1029?pageNo=ALL Tutaj jest ten Patriot. Kumpel go chyba ma.. musze przejsc sie do niego ;-) Reszte skladam tak: MSI Neo2-FR (398) E2160 (253) GF 6600GT - 128MB/128BIT (125) Samsung 320GB 7200 16MB HD321KJ (254) Scythe SCINF-1000 Infinity (155) Wiesz lucas nie oplaca sie GR Pro 900.. bo fakt zrobia 1200 na 2.4v.. ale nie ma szans zebys tak codziennie smigal. Dlatego takie Patior SL ktore zrobia 1000mhz cl5 2.3v beda idealne, fakt gr pro 900 zrobi CL4 na tych 1000mhz ale imo nie oplaca sie do tego dokladac 120zl chyba.. nie? :) trzeba zawsze z najtanszej seri wyciagnac jak najwiecej, gdybym mial wiecej sianka bym kupil gf66gt palit sonic + i za 1800zl bym pogral we wszystko co jest praktycznie na full detalach.. reszta to wydajnosc tylko w benchmarkach ;) ( nie mowie o np 8800gtx, ale o roznicy miedzy ramami za 200 i 300 czy 2160 od 6750.. ).. Edytowane 27 Września 2007 przez crash_zero Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 27 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2007 (edytowane) Nice :) to podobny config do mojego, ja sie tylko jeszcze zastanawiam czy kupowac grafe czy nie. Jesli dziewczynie starczy narazie karta na PCI ktora mam to zostane na razie z 7600GS. Jesli bedzie potrzebowala grafy, to moim zdaniem nie ma sensu kupowac czegos za 100zl. Bo ja jej sprzedam tanio tego 7600GS za ok 200zl jesli nie bedzie miala kasy to da mi 100zl a pozniej 100zl i na tym chyba lepiej wyjdzie niz kupowac np X800 czy 6600GT... nie wiem wlasnie co zrobic z ta grafika. Ale obczailem w sprzetkomie w Gliwicach 8600GT Sonic+ za 390zl i bede go mogl odebrac osobiscie a tak wlasnie wole :) Chyba na Agito.pl kosztuje cos kolo 370, taniej chyba raczej nie ma?? To jeszcze 10zl przesylka, wiec wole dolozyc do 390 i odebrac osobiscie. A reszte chyba bede kupowal w apollo.pl. Ewentualnie wlasnie ramy gdzies indziej :) No wlasnie nie wiem ile zainwestowac w ramy. Te co podales z tego co czytalem to sa wszystkie spoko w cenie do powiedzmy 250zl tak jak napisales. Ale ja szukam czegos do 300zl, bo te 50zl mi nie robi roznicy. A w tym zakresie dochodza jeszcze Patrioty LLK i OCZ Platinium Rev 2 itd. ktore strasznie mi robia metlik w glowie. Z kolei troche mi szkoda dokladac do tych: http://www.gral.pl/preview/DDR2DualChannel...DualDDR2CL4_81/ Chyba, ze ktos by mi poradzil, ze naprawde warto. A w komputroniku cena jest ok, ale zapasy sie juz koncza, wiec trzeba by sie ruszyc.. :/ ten test jakby znow pokazuje troche co innego: http://twojepc.pl/artykuly.php?id=pamieci_...d1&strona=9 wiem, ze stary ale.... TwinMOS Twister DDRII 1GB/800 tez sa do rozwazenia w cenie do 250zl.... no sam juz nie wiem :/ Najlepiej by bylo gadac z kims kto uzytkuje ktores z tych ramow i sie moze wypowiedziec. Ja celuje w okolice 300zl. Nawet moglbym sie skusic na te Special Opsy, ale jesli bym wiedzial ze warto... :/ Odnosnie tego co powiedziales to fakt podobno GR 900 sie dosc tak grzeja, wiec na codzien raczej tak nie pociagniesz.... Dlatego nie wiem czy sie nie zdecyduje na OCZ Platinium, bo maja ta gware na podwyzszone napiecie 2,2V + 5% czyli jakies 2,3V na dozywotniej gwarancji i cena ok 270zl - dosyc zachecajace. tylko nie wiem dlaczego niektorzy sie wypowiadali jednak niepochlebnie :/ Edytowane 27 Września 2007 przez Lucas86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solti Opublikowano 28 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2007 Po moich doświadczeniach powiem, że w Patroiotach jest chyba jedna wilka loteria. Kompa odpalić mogę i na 1000MHz, ale stabliności nie ma żadnej. Stabilne max to 800 MHz, a przecież to są LLK, które powinny być lepsze od zwykłych. Powyżej 800 MHz, bez względu na napięcie i timinigi, dłuższej stabilności na Prime95 nie jestem w stanie osiągnąć. IMO za duża loteria z nimi. Skoro mają zapisane w sobie, że powinny śmigać 1000 MHz na 5-5-5-15 przy 2,3 V, to powinny śmigać - i już. A niestety jest jedna wielka lipa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 28 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2007 Wiesz lucas nie oplaca sie GR Pro 900.. bo fakt zrobia 1200 na 2.4v..moje robią 1200 @2.2V ale i tak na codzień ustawiłem je 1000@1.9V. Więcej nie potrzebuję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 7 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2007 (edytowane) Ok postanowiłem odświeżyć temat, żeby napisać, co w końcu z tego wyszło: Komp dziewczyny: DFI Infinity NF ULTRAII-M2 200zl AMD Athlon 64 3200+ BOX (Orleans) 100zl 1GB 800 Goodram Pro CL 5 5-5-15 100zl Galaxy 7600GS 256MB Zalman 1.2ns 200zl WD3200AAKS 320GB sATA II 16MB 260zl (ale mozliwe ze sie zamienimy dyskami :P, bo ja mam cichszy kompik.... WD bedzie cichszy??) Benq DW 1640 16x 50zl 400W DELTA DPS-400MB-1 80zl Cooler Master Elite 330 140zl A4-TECH Navigator Opto 429 30zl Media Tech MT1205 Napoli 40zl Creative SoundWorks SBS-260 40zl CALOSC = 1230zl Co myslicie o wspolczynniku jakosc/cena tego zestawu. Ogolnie przyzwoicie jej to wyszlo? Czy powinienem jej jeszcze spuscic z ceny? Zauwazcie, ze w sumie myszka, klawa, glosniki i obudowa to 250zl czego w zestawieniach Sysaka nikt nie dolicza..... wiec moim zdaniem cena wyszla bardzo przyzwoita :) Co do mojego kompa to na razie jest na biurku: MSI Neo2-FiR 394zl Dual Core E2160 259zl Scythe Infinity 2 x 1GB TwinMos Twister 800MHz 210zl (i tutaj sie zastanawiam, czy warto nie odwolac zamowienia, do jutra mam czas, bo jutro maja je wyslac, wg mnie to sa bardzo przyzwoite pamieci bo sa na 99% na Elpidach wszedzie tak pisze, choc uwierze jak sam zobacze i za ta cene wg mnie sie bardziej oplacaja niz Kingstony, ale zaczynam sie zastanawiac, czy nie dolozyc np. do A-Data Extreme 800+ na pewnych D9GCT, albo np. do Kingmaxow 1066, co myslicie, jak te pamieci sie spisuja? i czy warto np w obliczu wymiany procka na cos szybszego, bo po cichu planuje wymienic na cos na Penrynie jak bedzie mialo jakies choc troche ludzkie ceny.... i moje pytanie czy wtedy TwinMos da rade?? Bo praktycznie mam wybor np 4 x 1GB Twinmosa za 420zl albo za 300zl 2 x 1 GB A-Data lub cos innego??? ) Palit 8600GT Sonic+ 382zl Seagate 320GB ST3320620AS (mozliwe ze zamienie go na WD z dziewczyna) Samsung SH-S183L 110zl Cooler Master Centurion 534 Tagan 420W TG420-U02 i-Xeye Mysz MediaTech MT108 Optical (sluzy juz chyba ze 4 lata i nadal sie dobrze sprawuje, kocham ja hehe mam sentyment i wogole :P) Klawiatura Samsung SDM4500P (tez wysluzona ze 4 lata, ale nie narzekam na nia, wrecz chcialbym wymienic, ale mi jej szkoda, bo chodzi idealnie... ) KOSZT MODERNIZACJI: 700zl (jesli zdecyduje sie na 2 x 1GB TwinMosy, jutro musze dać znać... i wpłacić kasę... jest to kwota oczywiscie po odliczeniu tego co zaplaci mi za stare bebechy dziewczyna - czyli to co napisalem wyzej) - oplacala sie ta przesiadka? odczuje znaczy przyrost mocy ;p? Takie cos udalo mi sie wypocic po okolo 2 tygodniach :D Co myslicie ostatecznie o tych dwuch zestawach? Co byscie ewentualnie zmienili?? Ja myslalem nad ewentualnym sprzedaniem kosci Goodramu i kupieniem jakichs 2 x 1GB moze wspomniane wczesniej A-Daty i pozniej ewentualnie zmiana procka na jakiegos X2 w pozniejszym czasie :) jak bedzie dziewczyna potrzebowala wiekszej mocy obliczeniowej np do CADa.... Na ile myslicie ze mi sie uda puscic tego 3200 na BOXie? na 2,4GHz bedzie smigal w miare akceptowalnych temp? (bo nigdy nie mialem boxa zalozonego hehe ) Aha wszystko jest jeszcze nie poskladane, wiec nie wiem jak chodzi dzis dotarlem wieczorem do akademika i byla mala imprezka, wiec nie mialem czasu hehe. A w domu nie mialem tego bo zostalo w akademiku :) Edit: Chyba jednak zdecyduje sie na 2 x Twistery przy tej cenie za ile one sa to wiele na nich nie strace, najwyzej sprzedam o 30-40zl taniej i kupie cos innego ;p Edytowane 7 Października 2007 przez Lucas86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...