Skocz do zawartości
heathcliff

Samsung Z S-pva: 971p

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zamowilem monitor Samsung 19" SM 971p. Poszedlem do sklepu zeby go osobiscie odebrac a tu male zdziwienie. Poprosilem sprzedawce o podpiecie monitora i odpalenie programu do wyszukiwania martwych pixeli. Sprzedawca nie robil zadnego problemu, obsluga na 5.0. Martwych pixeli ani subpixeli nie bylo ale zuwazylem 2 niepokojace rzeczy:

1) kazdy kolor nie byl w pelni jednolity.. wygladalo to tak jakby ekan byl lekko posiekany jasniejszymi i ciemniejszymi pizelami jednego koloru... ale tutaj mogly zawiesc moje oczy bo gapiac sie przez 5min na intensywnie zielony ekran moze spowodowac omamy.

2) Najwazniejsze. Sam mam lapka acera i widze ze mam dwa pasy wyraznie przycienione na matrycy. Przy dolnej i prawej krawedzi, oddalone od krawedzi o jakies 2cm. matryca kiepska ale ok. Podobny efekt ale duzo mniejszy i tylko w dolnej czesci ekranu zauwazylem na tej matrycy w Samsungu. Cena ttego LCD z matryca S-PVA jest bardzo przystepna zwlaszcza ze nie place VATu;)

I teraz czy za cene 1300 zl moge oczekiwac rowno podswietlonej matrycy bez zadnych takich paskow??? czy zawsze w tej cenie cos bedzie nie na 100% ok???

PS Slyszalem ze matryce TN 3 generacji sa super... lepsze niz S-PVA???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) kazdy kolor nie byl w pelni jednolity.. wygladalo to tak jakby ekan byl lekko posiekany jasniejszymi i ciemniejszymi pizelami jednego koloru... ale tutaj mogly zawiesc moje oczy bo gapiac sie przez 5min na intensywnie zielony ekran moze spowodowac omamy.

Prawdopodobnie widzisz dithering - ten model ma 262 tys. kolorów i za pomocą mieszania kolorów symulowana jest paleta 16 mln. ( np. z 4 pikseli 3 są ciemniejsze i 1 jaśniejszy - wychodzi kolor pośredni/wypadkowy z matrycy 2x2 pikseli )

PS Slyszalem ze matryce TN 3 generacji sa super... lepsze niz S-PVA???

Nie - nadal tandeta - na jednolitym kolorze widać gradient z góry na dół i paleta 262 tys. kolorów Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak jest z tym lekkim cieniem na dole ekranu???

To zależy od ich regularności - jeśli są ostre co do piksela podejrzewał bym jakieś uszkodzenie matrycy, jeśli mają charakter subtelny i rozmyty to jest to nierównomierność rozpraszania warstwy do tego przeznaczonej (warstwy rozpraszającej). Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy od ich regularności - jeśli są ostre co do piksela podejrzewał bym jakieś uszkodzenie matrycy, jeśli mają charakter subtelny i rozmyty to jest to nierównomierność rozpraszania warstwy do tego przeznaczonej (warstwy rozpraszającej).

zdecydowanie to drugie. Czy jest to akceptowalne w matrycach? jest to norma ze matryce za ta kase posiadaja takie cienie? Czy wogole znajde w tej cenie matryce S-PVA ktora nie posiada takich cieni?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdecydowanie to drugie. Czy jest to akceptowalne w matrycach? jest to norma ze matryce za ta kase posiadaja takie cienie? Czy wogole znajde w tej cenie matryce S-PVA ktora nie posiada takich cieni?

Taka nierównomierność się dosyć często zdarza ( ciężko mi określić nie widząc czy jej rozmiar w Pańskim przypadku jest "standardowy" ).

Monitory EIZO słyną ze statystycznie najrównomierniejszej luminacji ... i pełnej palety nawet po korekcji RGB w OSD jednak cena jest nieco wyższa. W cenie tej 19" Samsunga można kupić 17" EIZO S1731 ... model 19" S1931 to już ~1700 PLN ( ceny z VAT) jednak oferują one jakość nieporównywalnie wyższą (realnie pełna paleta, lepiej wyregulowany overdrive i równomierniejsza luminacja) niż ten Samsung 971.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitor przeznaczony jest dla mojej siostry ktora bawi sie photoshopem, dlatego chcialem monitor z matryca PVA lub S-PVA. Ktos mi napisal ze ten 971P ma matryce PVA a nie S-PVA i ze nie ma matryc 19" S-PVA. Czyzby ktos w sklepie Sirius.pl sie pomylil????

Strasznie mnie zniechecil ditheringu... skoro monitor ma byc dla grafika nie ma mowy o tym by 4 pixele obok siebie byly w roznych odcieniach mimo ze maja pokazywac jeden kolor...

Mozecie mi polecic jakis inny monitor 19" w cenie do 1300brutto z najlepsza za ta cene matryca???? Glownie chodzi mi o odwzorowanie kolorow a dithering chyba jest tego zaprzeczeniem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitor przeznaczony jest dla mojej siostry ktora bawi sie photoshopem, dlatego chcialem monitor z matryca PVA lub S-PVA. Ktos mi napisal ze ten 971P ma matryce PVA a nie S-PVA i ze nie ma matryc 19" S-PVA. Czyzby ktos w sklepie Sirius.pl sie pomylil????

jest błędny wpis przy tym modelu w siriusie jak w wielu innych sklepach ...

Strasznie mnie zniechecil ditheringu... skoro monitor ma byc dla grafika nie ma mowy o tym by 4 pixele obok siebie byly w roznych odcieniach mimo ze maja pokazywac jeden kolor...

Mozecie mi polecic jakis inny monitor 19" w cenie do 1300brutto z najlepsza za ta cene matryca???? Glownie chodzi mi o odwzorowanie kolorow a dithering chyba jest tego zaprzeczeniem...

ciężko o monitory na PVA, jedynie Eizo 1931...1700zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi