Kejter Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 Witam posiadam płytę główną Soltek SL-85MIV3-L i chciałbym podłączyć go ale wydaję mi się że kable które posiadam od starej obudowy nie pasują do tej płyty Poniżej fotki wejść na płycie główej http://img54.imageshack.us/img54/7328/zdjcia0035gz0.jpg http://img158.imageshack.us/img158/2051/zdjcia0034nf9.jpg Napisy od lewej : SPEAK, RST_SW, POWER_LED, SVS_LED oraz fotki moich kabli http://img165.imageshack.us/img165/8404/zdjcia0036zx9.jpg Napisy od lewej : POWER SW, HDD LED, RESET SW, POWER LED i czerwono czarny kabel nie podpisany (SPEAKER) I Teraz pytanko czy da się podłączyć tą płytę na tych kablach czy też bez a jeżeli bez to jak dokładnie to zrobić, wiem że coś trzeba zewrzeć tylko czy mam to zwierać na górze płyty (tak jak robiłem zdjęcie) czy na dole płyty. ps. Czytałem dużo na ten temat na tym i paru forach jednak nigdzie dokładnie nie jest napisane jak to zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajdzik Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 by włączyć kompa musisz zewrzeć 2 piny podpisane jako power sw, pwr_sw czy coś w tym stylu (luknij w instrukcję które to) i nie ma znaczenia jakimi kablami to zrobisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kejter Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 by włączyć kompa musisz zewrzeć 2 piny podpisane jako power sw, pwr_sw czy coś w tym stylu (luknij w instrukcję które to) i nie ma znaczenia jakimi kablami to zrobisz problem w tym że nie mam instrukcji, na mojej płycie napisane jest tylko power_led i jest tam parę takich pinów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 1. A czy plastiki pinów sa kolorowe Czy wiesz chociaż jakiego producenta jest płyta, jeżeli tak to znajdź inny model tej płyty i porównaj piny z ta co masz, rozmieszczenie pinów powinno być takie same, Zwróć uwagę na power led w obu przypadkach, myślę że sobie poradzisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 przejezdzasz srubokretem po wszystkich pinach i jak plyta sie wlaczy, to oznacza ze dwa ostatnie zwarte piny sa od wlaczanai mobo. Proste, szybkie i skuteczne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 Wlasnie tez sie zastanawiam czemu tak kombinujecie, najwyzej sie zaiskrzy [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 W załączniku masz pinout. Kabelek POWER SW podłącz pod piny PWR- biegunowość obojętna- jak wetkniesz będzie dobrze. BTW- co to się dzieje z "wczorajszymi" mobasowymi beściakami??? Najpierw rozkraczył się EPOX, teraz SOLTEK (brak strony www). Do dooopy tak się wypiąć na byłych klientów- mogli chociaż download zostawić... Nieładnie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kejter Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 Odpaliłem, tylko problem teraz z biosem :) nie włącza się. Płyta Soltek SL-85MIV3-L + P4 Celeron 1700 Karta GF FX 5200 64MB TV-OUT RAM 256 DDR SDRAM Dysk Maxtor 4gb Zasilacz Feel 300watt Czytałem zmianie zworek resecie biosu, wyciągnięciu bateryjki ale nic nie pomaga, zmieniałem ramy itp... Sprzęt jest jak najbardziej sprawny karta grafiki chodzi na innym komputerze także nie wiem co może być przyczyną. Części mają przyjemność razem pracować pierwszy raz. Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2007 "Bios nie włącza się"- znaczy co? Wiatraki kręcą, dysk startuje a na monitorze ciemno? Luźne pomysły: Podłączyłeś dodatkową wtyczkę 12v do płyty (feel ma taką wtyczkę?)? Wyciągnij grafę z AGP i podłącz monitor pod zintegrowańca. Przekładaj pamięć do innych gniazd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kejter Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 Dokładnie tak wiatraczki się kręcą od proca i w zasilaczu, kości zmieniałem grafikę wyciągnąłem i też nic monitor jest stale ciemny. Dysk jak podłączam to nie słychać żeby startował Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 Czasami warto zajrzeć do działu FAQ... http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=240839 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kejter Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2007 Czytałem to i niestety wszystkie części są sprawne i nic nie pomaga. Ogólnie uruchamiając pierwszy raz komputer monitor się zapalił i był biały nie pokazywało się nic. Teraz monitor w ogóle nie zapala się. Natomiast jak podłączam proca + wiatrak, kartę graficzną, i ramy komp chodzi, aczkolwiek monitor nie daje znaku życia. Gdy podłączałem monitor na zintegrowanej karcie też to samo. Ram przekładałem już parę razy. Jak przekładam zworkę od resetu BIOSu na pin 2 i 3 komputer nie startuje w ogóle, zaś gdy wkładam z powrotem na 1 i 2 działa. Wyciągnąłem też baterie od biosu na 15 min oczywiście nie zdało się to na nic. Nie mam już więcej pomysłów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...