Skocz do zawartości
bialyikar

Bardzo Ekonomiczny Zestaw

Rekomendowane odpowiedzi

Rodzina poprosiła mnie o modernizację ich komputera. Ma on służyć głównie do gier dla ich syna (90% samochodówek). Niestety mają baaardzo ograniczone środki (600-700), a nie zdziwił bym się, gdyby okazało się, że będzie mniej. Na szczęście z reguły uważają, że grafika ustawiona w grach wygląda raczej lepiej na minimalnych ustawieniach. Zakupić by trzeba procesor, płytę główną, zasilacz, jakąś pamięć i grafikę. No i części muszą być nowe i nie podkręcane :wink:

Więc tak sobie myślałem, że wybiorę:

• jakiegoś athalona 64 (np. 3200) na AM2 - 155zł
  • płyty szukałem z dwoma gniazdami (agp i pci-e), na początek wstawił bym ich starą grafikę (redek 9250) a miesiąc później by zakupili coś lepszego, tyle, że nie widzę już takich płyt
  • 512 ramu ddr2 (w przyszłości najwyżej sobie dokupią, a do xp i do niezbyt nowych gier im starczy, chyba, że znajdę tanie 1giga)
  • zasilacz, to jakiś Chieftec 350W
Chciał bym się zamknąć mniej więcej w cenie: procek/płyta/pamięć 450zł + jakaś nie droga grafika.

Możecie polecić jakiś konkretny zestaw?

No i prawie na pewno wszystko będzie kupowane w Komputroniku.

Co do procesora, zastanawiam się też nad Sempronem (z uwagi na brak środków).

Ciężka sprawa, ale co zrobić :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym składał raczej:

A64 lub S64 3200+ za ok 117zł

Foxconna albo podobne na 690G (zintegrowana grafa szybsza od Radka 9250, dobre OC na płycie) za 250zł

1GB DDR2 za ok 81zł

Do tego jakaś zasiłka np. DELTA 400W za ok 50zł

I masz kompa za ok 500zł. Nic leszego nie znajdziesz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przychylam się do kolegi wyżej, zintegrowana grafa to dobry pomysł, a później sobie ewentualnie coś włożyć mocniejszego. AMD ostatecznie też bym calkiem nie skreślał w późniejszym czasie X2 może bedzie tanie jak Sempron, to sobie wtedy zmienią. Tak samo chce zrobić z kompem mojej dziewczyny... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D no to powodzenia, Masz ograniczony budżet i chcesz kupić w najdroższym sklepie ?

Niestety niektórzy ludzie są uparci :mur: i nie da się nic zrobić. Być może uda się zrobić zakupy gdzieś w Poznaniu, ale zakup przez internet nie wchodzi w grę raczej :(

Foxconna albo podobne na 690G (zintegrowana grafa szybsza od Radka 9250, dobre OC na płycie) za 250zł

Powiem Ci, że na to nie wpadłem. Zintegrowana może być na razie dobrym rozwiązaniem. Edytowane przez kari

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak Poznań to choćby znak.pl:

Jak faktycznie 600-700zł:

CeleronD 420

Gigabyte P31 DS3L

1GB ddr2 667MHz

480zł

http://allegro.pl/item255712832__nowa_delt..._power_ok_.html

Z Poznania, licytacja - liczmy ~70zł

To jest 550zł.

Za ~70-100zł GF 6600(GT) na allegro.

Ew. mobo to coś na G31 (G33 trochę za drogo wyjdzie) - wtedy odpadnie zakup grafy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi