Raptor Opublikowano 7 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2003 Witam. Problem jest taki gdy zapodam FSB200 synchronicznie z pamieciami pojwiają się nietypowe zwisy - w grach po 5-30s, w windozie po 5-10min obciązenia na 100% przy idle w ogóle ich nie ma. Zwis wygląda tak że wszystko staje - ale o dziwo num=lock reaguje jeszcze przez 10-30s. Testowałem kompa na FSB200 i pamięci na 83% (166) chodzi bez zastrzeżeń. FSB171 i ram na 120% (205) też chodzi bez problemu. Reszta ustawień (vcore, vdimm, timingi) takie same - jedynie mnożnik się zmieniał tak aby było 2100Mhz. Mostki północny i południowy chłodzone aktywnie, mofsety i kilka innych układów (3) grzejących się chłodzone pasywnie. W związku z tym moje pytania: :arrow: może mam za małe napięcie VDD (wynosi 1.616) :?: :arrow: czy jego podniesienie coś poprawi (trzeba będzie lutować :() :?: :arrow: Jak u was wygląda sprawa przy synchro FSB i ramu :?: :arrow: jakie wyniki osiągneliście :?: Jest nowy bios - poprawiający u niektórych problemy z cold bootem - do sciągnięcia tutaj, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 hmm ciekawa sprawa, z vdd modem sa rozne sytuacje, raz z nim idzie wyzej raz nie, ja tez mam podobne chlodzenie co ty: 1. NB i SB (radiatory zalmana) 2. mosfetow (pociety slotowy radiator) 3. VDD mosfetow (q33 i ten obok, tez radia slota) i synchro 200 u mnie chodzi bez zajakniecia, najwyzej wyjechalem na sync 219, mam rev 1.0 i rev chipsetu A2, moze jakis maly burn-in w tym idle zrob :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 Ja zapodaje Prime95 lub coś innego co obciąża proca na 100% to po 10-20min zwis :| - jak pisałem wcześniej - wiem że to nie wina proca i ramu (nawet na odkręconym procu - tylko ram i FSB na 200) Chłodzenie mam identyczne + mofset nad tymi od vcore i obok taki układzik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 Może moje coolerki się nie wyrabiają :?: Mam coś takiego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 malo tam radiatora wiecej wentyla i to moze byc problem, ale to imho, ja mam radiatory zalmana na obu mostkach, nb i ram chlodze wentylem 92mm@5v tak do 200 fsb, powyzej 200 wchodze na 12, moze sprobuj dac jakis duzy wentyl tam, niech wieje na ramy i nb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 Tutaj jest porównanie do crystal orb'a i blue orb'a a jako jedno z rozwiązań do chłodzenia NB na 8rda.com polecją CrystalORB'a Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 chyba wiem w czym problem - grafika sie sypie. Na starej płycie (kt400) chodziła tylko w AGP2x na nowej poszła w AGP4x. Po chwili gry zawiesza się - ale jeżeli uda mi się przełączyć na winde - otrzymuje komunikat że urządzenie spowodowało błąd i utracono z nim połączenie - a po resecie w logach jest :arrow: Sterownik nv4_disp dla display urządzenia DeviceVideo0 jest zablokowany przez pętlę nieskończoną. To wskazuje zwykle na problem z samym urządzeniem lub z jego sterownikiem niepoprawnie programującym urządzenie. Sprawdź, czy u dostawcy sprzętu są dostępne aktualizacje sterowników. Dzisiaj jeszcze może załatwię jakąś karte na PCI i zobacze czy będzie chodzić stabilnie na FSB200 :| Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 8 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2003 chyba wiem w czym problem - grafika sie sypie. Na starej płycie (kt400) chodziła tylko w AGP2x na nowej poszła w AGP4x. Po chwili gry zawiesza się - ale jeżeli uda mi się przełączyć na winde - otrzymuje komunikat że urządzenie spowodowało błąd i utracono z nim połączenie - a po resecie w logach jest :arrow: Sterownik nv4_disp dla display urządzenia DeviceVideo0 jest zablokowany przez pętlę nieskończoną. To wskazuje zwykle na problem z samym urządzeniem lub z jego sterownikiem niepoprawnie programującym urządzenie. Sprawdź, czy u dostawcy sprzętu są dostępne aktualizacje sterowników. Dzisiaj jeszcze może załatwię jakąś karte na PCI i zobacze czy będzie chodzić stabilnie na FSB200 :| wyglada na to ze to rezcywiscie grafa skoro w bsodach/logach masz tylko nv4_disp, czekam na wyniki sprawdzenia, lubie rozmowe na poziomie :), pozdrawiam :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 9 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2003 Wsadziłem S3 Savage4 na AGP i jak na razie 20min gry w CS - brak zwisu - teraz od 20 min siedzę w windzie i też chodzi - dokładną relację zdam jutro - jak przechodzi całą noc to będzie ok ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 10 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2003 Już pewne - całą noc chodził i się nie powiesił - winna wszystkiemu była grafika :( - poszła do serwisu - niestety nie mogę sprawdzić ile wyciągnie max synchro - pamieci powyżej 405 nie wyrabiają :|. Ale i tak jest postęp :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldi Opublikowano 20 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2003 Ja mam GF2 MX. No i wyłączam w Biosie opcję: AGP x8. Gdy była włączona działo się coś dziwnego. A potem ok. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...