Skocz do zawartości
Raptor

Problem z FSB200 sync na 8RDA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Problem jest taki gdy zapodam FSB200 synchronicznie z pamieciami pojwiają się nietypowe zwisy - w grach po 5-30s, w windozie po 5-10min obciązenia na 100% przy idle w ogóle ich nie ma. Zwis wygląda tak że wszystko staje - ale o dziwo num=lock reaguje jeszcze przez 10-30s.

Testowałem kompa na FSB200 i pamięci na 83% (166) chodzi bez zastrzeżeń. FSB171 i ram na 120% (205) też chodzi bez problemu.

Reszta ustawień (vcore, vdimm, timingi) takie same - jedynie mnożnik się zmieniał tak aby było 2100Mhz. Mostki północny i południowy chłodzone aktywnie, mofsety i kilka innych układów (3) grzejących się chłodzone pasywnie. W związku z tym moje pytania:

:arrow: może mam za małe napięcie VDD (wynosi 1.616) :?:

:arrow: czy jego podniesienie coś poprawi (trzeba będzie lutować :() :?:

:arrow: Jak u was wygląda sprawa przy synchro FSB i ramu :?:

:arrow: jakie wyniki osiągneliście :?:

Jest nowy bios - poprawiający u niektórych problemy z cold bootem - do sciągnięcia tutaj,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm ciekawa sprawa, z vdd modem sa rozne sytuacje, raz z nim idzie wyzej raz nie, ja tez mam podobne chlodzenie co ty:

1. NB i SB (radiatory zalmana)

2. mosfetow (pociety slotowy radiator)

3. VDD mosfetow (q33 i ten obok, tez radia slota)

i synchro 200 u mnie chodzi bez zajakniecia, najwyzej wyjechalem na sync 219, mam rev 1.0 i rev chipsetu A2, moze jakis maly burn-in w tym idle zrob :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zapodaje Prime95 lub coś innego co obciąża proca na 100% to po 10-20min zwis :| - jak pisałem wcześniej - wiem że to nie wina proca i ramu (nawet na odkręconym procu - tylko ram i FSB na 200)

Chłodzenie mam identyczne + mofset nad tymi od vcore i obok taki układzik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

malo tam radiatora wiecej wentyla i to moze byc problem, ale to imho, ja mam radiatory zalmana na obu mostkach, nb i ram chlodze wentylem 92mm@5v tak do 200 fsb, powyzej 200 wchodze na 12, moze sprobuj dac jakis duzy wentyl tam, niech wieje na ramy i nb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba wiem w czym problem - grafika sie sypie. Na starej płycie (kt400) chodziła tylko w AGP2x na nowej poszła w AGP4x. Po chwili gry zawiesza się - ale jeżeli uda mi się przełączyć na winde - otrzymuje komunikat że urządzenie spowodowało błąd i utracono z nim połączenie - a po resecie w logach jest :arrow: Sterownik nv4_disp dla display urządzenia DeviceVideo0 jest zablokowany przez pętlę nieskończoną. To wskazuje zwykle na problem z samym urządzeniem lub z jego sterownikiem niepoprawnie programującym urządzenie. Sprawdź, czy u dostawcy sprzętu są dostępne aktualizacje sterowników.

Dzisiaj jeszcze może załatwię jakąś karte na PCI i zobacze czy będzie chodzić stabilnie na FSB200 :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba wiem w czym problem - grafika sie sypie. Na starej płycie (kt400) chodziła tylko w AGP2x na nowej poszła w AGP4x. Po chwili gry zawiesza się - ale jeżeli uda mi się przełączyć na winde - otrzymuje komunikat że urządzenie spowodowało błąd i utracono z nim połączenie - a po resecie w logach jest :arrow: Sterownik nv4_disp dla display urządzenia DeviceVideo0 jest zablokowany przez pętlę nieskończoną. To wskazuje zwykle na problem z samym urządzeniem lub z jego sterownikiem niepoprawnie programującym urządzenie. Sprawdź, czy u dostawcy sprzętu są dostępne aktualizacje sterowników.

Dzisiaj jeszcze może załatwię jakąś karte na PCI i zobacze czy będzie chodzić stabilnie na FSB200 :|

wyglada na to ze to rezcywiscie grafa skoro w bsodach/logach masz tylko nv4_disp, czekam na wyniki sprawdzenia, lubie rozmowe na poziomie :), pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już pewne - całą noc chodził i się nie powiesił - winna wszystkiemu była grafika :( - poszła do serwisu - niestety nie mogę sprawdzić ile wyciągnie max synchro - pamieci powyżej 405 nie wyrabiają :|. Ale i tak jest postęp :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...