Skocz do zawartości
Piotrek_PP

Terkoczący Tacens Aura Ice

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Nowy wyjęty prosto z pudełka Tacens Aura Ice 12cm terkocze jak mały traktor. Wyraźnie czuć wibracje jak złapie się go w łapę. Terkotanie nie zależy od prędkości obrotowej, zmienia się jedynie jego częstotliwość.

Ten typ tak ma? Czy to przechodzi z czasem?

Co polecacie innego nieterkoczącego o analogicznym kompromisie wydajnościowo/dźwiękowym?

Zaryzykować Scythe S-Flex 1200rpm? Na papierze głośniejszy. A może 800rpm?

A może jednak Fander FX?

Kurde, nie stać mnie na takie eksperymenty. Będę wdzięczny za jakieś sugestie. Coś pewnego, sprawdzonego.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tacens do kosza albo z powrotem do sklepu, sprawdź sobie S-Flexa -E (1200 obrotów) - świetne łożysko, kupiłem już ponad 10 sztuk i wszystkie do tej pory spisują się na medal. Wersja -F (1600 obrotów) na 5V jest dla mnie za głośna, a -D (800 obrotów) jest za słaba żeby spowolnić, a na 5V czasami nie wstaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze, sprawdzę s-flex'a 1200 obrotów. A on ruszy z pięciu (?), zresztą w sumie to nieistotne... Mam na tyle phi "zaawansowaną" phi płytę główną, że przy uruchamianiu rozkręca wszelkie wiatraki na maxa. Ważne tylko żeby pracował w przedziale 5-7V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze, sprawdzę s-flex'a 1200 obrotów. A on ruszy z pięciu (?), zresztą w sumie to nieistotne... Mam na tyle phi "zaawansowaną" phi płytę główną, że przy uruchamianiu rozkręca wszelkie wiatraki na maxa. Ważne tylko żeby pracował w przedziale 5-7V.

Wersja -E spokojnie rusza na 5V, mam dwa takie wentylatory na chłodnicy i jeden z tyłu obudowy. Ten najwolniejszy (-D) jest już fabrycznie spowolniony i do zabaw z napięciem nie bardzo się nadaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi