Skocz do zawartości
gMolimo

Hp Pavilion Dv6276 - Recenzja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałem się podzielić wrażeniami z mojego nowego PC, a więc do rzeczy.

Szukałem laptopa markowego (HP, Toshiba, IBM...) głównie do pracy biurowej, muzyki, oglądania filmów i internetu. Więc przy zakupie skupiłem się głównie na szukanie laptopów z C2D, 2GB ram i średniej wielkości dyskiem (min. 160GB). Chciałem też aby laptop pochodził ze stajni znanych producentów i miał czytnik kart pamięci, konkretny wygląd oraz dobre materiały wykończenia. Głównie szukałem czegoś ze znanych marek tak jak Toshiba, HP czy Apple. Gdyby nie kwota którą dysponowałem (do 3500zł) wybrałbym Apple ale w końcu zdecydowałem się na HP model DV6276.

Dane techniczne:

Procesor: 1.66 GHz Intel® Core™ 2 Duo processor T5500

Pamięć RAM: 2048 MB DDR2 667 MHz

Dysk Twardy: 160 GB 5400 rpm

Napęd CDDVD: Nagrywarka DVD(+/-R +/-RW) DL

Matryca: 15,4" WXGA BrightView (1280x800)

Karta graficzna: NVIDIA® GeForce Go 7400 do 256Mb

Dźwięk: Głośniki: Altec Lansing, Karta Dźwiękowa : 3D Sound Blaster Pro 16 bit

Karta sieciowa : Ethernet 10/100BT integrated network interface

Karta sieciowa WiFi: 802.11a/b/g WLAN

Modem: 56Kbps

Dodatkowo: Pilot, WebCam 1,3MP

Urządzenie wskazujące: |Touchpad

Bateria: 6-cell Lithium-Ion

Zasilacz: 90 W AC Power Adapter

Wymiary: 35.70 cm x 25.70 cm x 2.54 cm / 3.96 cm

Waga: 2,99kg

Gwarancja: 12 miesięcy

Cena: 3499zł

Porty:

1 x ExpressCard/54 slot (ExpressCard/34)

1 x VGA

3 x USB 2.0

1 x RJ 11 modem

1 x RJ 45 Etherne

1 x S-video TV out

2 Headphones-out one w/ SPDIF Digital Audio, 1 Microphone-in port

1 x Cable docking connector

1 x IEEE-1394

1 x Czytnik kart 5-in-1 (obsługuje karty SD,MMC,MS,MSP ,xD Picture Card)

WYKONANIE

Ogólnie laptop sprawia pozytywne wrażenie, mi się osobiście bardziej podoba niż Toshiby A200 czy produkty Appla. Klapa nie skrzypi i nie ma zatrzasków lecz lekkie magnesiki które skutecznie spajają obydwie części laptopa. Plastik jest miły w dotyku i dobrze spasowany ale w niektórych miejscach przy większym nacisku może skrzypić (np. po lewo-górnej stronie laptopa). Powierzchnia laptopa jest wykonana z modnego połyskującego lakieru z małym wzorem co może odstraszyć ponieważ taka powierzchnia łatwo się rysuje (osobiście mam jeszcze folię). Laptop waży 3kg więc jest to wynik w normie.

KULTURA PRACY I CHŁODZENIE

Laptop jest bardzo cichy, wiatraczek chłodzący procesor przy serwowaniu w internecie nie uruchamia się prawie nigdy, a laptop pozostaje lekko ciepły. Przy obciążeniu system chłodzący czasami daje o sobie znać i lewa część laptopa bardziej się nagrzewa.

EKRAN I KAMERA

Jest to mój pierwszy laptop więc nie mam porównania z innym matrycami, a ta jest typu Glare. Odwzorowanie kolorów jest gorsze niż na monitorze od stacjonarnego PC (Samsung SM 710T) i kąty widzenia gorsze ale mi to nie przeszkadza ponieważ laptop jest osobisty i tylko ja z niego korzystam. Na oko matryca jest równomierno podświetlona i nie zauważa się ciemnych czy jasnych kątów. W matrycę jest wbudowany WebCam 1,3MP. Wyświetlany obraz jest bardzo dobry i całkowicie wystarcza do video konferencji czy robienia zdjęć.

PROCESOR I PAMIĘĆ

Procesor to C2D i pracuje z częstotliwością 1.66Ghz. Na pokładzie jest do dyspozycji 2GB DDRII 667Mhz. Komfort pracy jest bardzo dobry i nie zauważyłem spowolnień systemu czy doczyt z dysku (pacuję na Viście Ultimate)

KARTA GRAFIKI

Przy wyborze laptopa pomijałem kwestię grafiki ale miło jest, że nie jest zintegrowana. Karta to GeForce Go 7400. Jeszcze jej nie testowałem ale wkrótce zrobię testy.

DYSK I NAPĘD OPTYCZNY

Dysk zamontowany w laptopie jest ze stajni Seagate i ma pojemność 160GB (SATA, 5400rpm). Dysk nie generuje żadnych dziwnych dźwięków, po prostu "lekko" chodzi. Napęd jest od LG i jak na razie nagrywa i odczytuje wszystkie płyty (OMEGA, TDK, Verbatim, Esperanza). W czasie pracy napędu wydaje średni\lekki szum i jest do zaakceptowania i nie przeszkadza.

KLAWIATURA I TOUCHPAD

Touchpad jest bardzo przyjemny w dotyku i szybko do niego się przyzwyczaiłem. Klawiatura moim zdaniem ma gorszy skok klawiszy niż stacjonarna Logitech UltraFlatX ale także z czasem można do niej przywyknąć i nie ugina się jak w kolegi laptopie (Acer). Dodatkowe przyciski znajdują się nad klawiaturą takie jak PLAY, STOP i są podświetlane na niebiesko.

PORTY I INTERFEJSY SIECIOWE

Wszystkie porty które potrzebuję znajdują się w laptopie. Sieć Wi-Fi działa bardzo dobrze i bez problemów z moim routerem Linksysa. Jest podczerwień ale brakuje bluetootha co niektórym może przeszkadzać. O ile dostęp do portów jest bezproblemowy to moim zdaniem czytnik kart pamięci i ExpressCard są za głęboko umieszczone. Przy wsadzaniu kart większych jak SD z wyjęciem nie ma najmniejszego problemu, lecz bez "dłuższego adaptera" wsadzenie np. karty MSD i ponownie jej wyjęcie bez dodatkowych narzędzi się nie obejdzie. Dodatkowo jest dołączony pilot do Media Center który możemy schować w zatokę Express Card.

BATERIA I ZASILANIE

Bateria podczas przeglądania stron www z włączonym wi-fi i jasnością wyświetlacza na poziomie 70% wytrzymuje około 2h i 30min. Te same parametry lecz odtwarzanie DVD skróciło mi czas do około 2h. Zasilacz nie nagrzewa się nadmiernie czyli jest wszystko w porządku.

PODSUMOWANIE

Zalety:

-touchpad

-ergonomia

-wygląd

-jakość materiałów

-design

-dobre dopasowanie podzespołów

-cicha praca

Wady:

-klawiatura

-występujące miejsce skrzypiącego plastiku

-za głęboko schowany czytnik kart

-średni czas pracy na baterii

-pilot obsługuje tylko Media Center

Testy 3D Mark oraz HD zrobię za kilka dni oraz fotki pojawią się w najbliższych dniach.

FOTKI & TEST

post-146688-1192830169_thumb.jpg post-146688-1192830189_thumb.jpg post-146688-1192867438_thumb.jpg post-146688-1192867466_thumb.jpg post-146688-1192867501_thumb.jpg post-146688-1192867541_thumb.jpg post-146688-1192867574_thumb.jpg post-146688-1192867603_thumb.jpg

EDIT: Miniporównanie HP do MacBook'a: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...p;#entry2896181

Edytowane przez Alta1r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiles najlepszego nowego laptopa jakieg mogles kupic w tej cenie.

Ba, nawet laptopy drozsze sie wykladaja przy serji Pavilion.

Sprawdz dokladnie bo mi sie wydaje ze Pavilion ma 24 miesiace gwary (przynajmniej moj dostawca taka daje) i mi tam brakuje bluetootha.

Do Toshiby A200 czy A100 to nawet nie ma co porownywac. Inne swiaty. Pavilion jest 3 razy lepiej zrobiony (spasowanie plastikow jest na najwyzszym poziomie jaki widzialem w laptopie oproc IBM oczywiscie), bardziej kompaktowy, cienszy, polakierowana ma cala powierzchnie dzieki czemu lakier sie nie wciera (pod nadgarstkami). Ja jak widze laptopy z matowym srebrnym lakierem to juz ciarki mi przechodza po plecach bo wiem jak to bedzie wygladac za rok.

Poza tym ta polakierowana klapa ma trycy w Toshibach A200-xxx Jest ladna ale.... nawet po zwyklym wyciaganiu i wkladaniu do torby sie potrafi porysowac i masz lodowisko na klapie. Zapomnij o tym w Pavilionie.

Poza tym tam jest pilot zdalnego sterowania - przynajmniej powinien byc - czego nie widze w twojej spec.

No i jeszcze jedna mila cecha - gladzik i jego przyciski - MIOD, po prostu miod i tyle. Dzialaja miekko, sa duze i maja idealny klik.

Jak by tego bylo malo lapek ma grafike na ktorej mozna popykac w starsze gierki.

Naprawde dobry zakup. Pavilion jest modelem ktory sie WYBITNIE wprost udal firmie HP. Az dziwi jego tak niska cena teraz. Ja mialem nawet u siebie model za 3100zł brutto ale na grafice geforce 7150.

Jak by nie to ze porzebuje mocniejszej grafiki to na 100% mial bym jakiegos Paviliona.

edit.

aha - jedno co moge powiedziec to ze na core duo touchpad sie troszke nagrzewa. Czego juz np. nie ma w modelach z Athlonem :blink: tam cala powierzchnie pod nadgarstkami i sam touchpad sa idealnie chlodne - inny projekt wnetrza?

Edytowane przez hooded man

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dacie jakieś linki, bo nie bardzo widzę u nas tego lapka w ofercie i to w tej cenie....

Jak rozumiem kupiłeś jakoś taniej z powodu wprowadzenia nowszych modeli już z grafiką z serii 8XXX.

Niestety te nowsze modele to już bardziej okolice 4.5 k a nie 3.5...

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie na polce mam paviliona na core duo z 8400gs w cenie 3392zl brutto

Tylko ze hdd 120gb, 1gb ram.

Jak ktos nie widzial Paviliona na wlasne oczy to polecam podejsc np. do vobisu i poogladac.

To jak ten lapek wyglada stylistycznie daleeeeko odbiega od tego co sie widzi normalnie na polkach.

W sumie ten Pavilion jest teraz u mnie (i pewnie nie tylko) bestsellerem. Wystarczy go pokazac klientowi i powiedziec zgrubsza o zaletach i juz nie popatrzy na innego :) no chyba ze mu budzet nie pozwala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Touchpad w pracy biurowej sie nie nagrzewa, tzn ja tego praktycznie nie czuję, a przy obciążeniu jest lekko ciepły. Laptop został zakupiony na allegro i właśnie się cieszę, że złapałem taką okazję.

Ja wybrałem laptopa z większą ilością ramu i dyskiem zamiast lepszej grafiki i to akurat mi się udało :)

Hooded w specyfikacji jest napisane, że jest pilot i pracuje z Media Center oraz Windows Media Player. Niestety nie udało mi się go skonfigurować do poprawnej pracy z Winamp'em (wyskakuje błąd konfiguracji przycisków).

Edytowane przez Alta1r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wielkim minusem pavilonow (wszystkich) jest cholerne nagrzewanie obudowy

nie stwierdzilem, jestem zdziwiony :blink:

Touchpad jest polakierowany tlusta farba dlatego jego wlasciwosci slizgowe sa do bani. Obudowa trzeszczy przy nacisku.

touchpad nie jest polakierowany tlusta farba, nie wiem co ty widziales. Jest on polakirowawany i prowadzi sie go tylko zle jak masz mokrego palca

No i to ze lapek jest cichy to sie zgodze..ale podczas luzu...kiedy obciazamy lapka...pavilony robia sie duuuzo glosniejesze,

pokaz mi laptopa ktory sie nie robi glosniejszy przy obciazeniu.

Pavilony piszcza na baterii.

Fakt! Raz mialem taki przypadek ze kondensator delikatnie piszczal (a uwierz sprzedalem ich troche) - gwarancja - EOT

W lapku 15.4 3x usb to kupka smiechu.

kupa smiechu to jest robienie z tego argumentu... i to jeszcze wieksza... Wszystkie lapy maja teraz 3-4 portow USB - dlaczego tyle? Bo na h** komus wiecej - pewnie dla tej prostej przyczyny :-)

Ja w swoim asusie 14 cali mam 5x usb.

łał ale musisz miec zajefajnego laptopa! Az PIĘĆ!!!

edit.

Powiem szczerze ze wole w domu podpiac jeden kabelek USB od HUB`a USB i podpinam wszystko, niz pierdzielic sie z wpinaniem 5 kabli usb w lapa (nie mowie o plataninie kabli jaka wtedy powstaje i groteskowym wygladzie) bo zakladam ze te 5 portow USB jest ci potrzebne i masz caly czas 5 udzadzen podpietych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie dlatego tak napisalem bo jestem zdania ze 5 portow usb to "durny" argument - ot co :-) Widac ze cie drazni ze ktos nie docenil twoich 5 porotw USB - wiesz jak by to bylo potrzebne to lwia czesc lapow by te 5 portow pewnie miala. Przepraszam ze tak nieczule podeszlem do twojego laptopa

Ja z aparatura pomiarowa nie siedze przy lapach- ja je oceniam na sluch. Mam okazje uzywac jedengo paviliona czasami i nie zauwazylem zeby byl glosny, ot szumi jak kazdy inny, w zadnym razie nie bylo to dokuczliwe. 3 moich kolegow tez nie stwierdzilo zeby byl glosniejszy.

Moze wszyscy jestesmy durniami bo nie slyszelismy dela vostro? Przeciez to typowe lapy ktore zalewaja nasz rynek

CO do wagi - nie wiedzialem ze ~3kg to znaczy "do lekkich nie naleza"

Ja zawsze myslalem ze 4 kilowe 17" "do lekkich nie naleza" - ale tak to juz z durniami jest.... po prostu sie nie znaja. Lepiej posluchac kogos kto operuje zaslyszanymi opiniami o tłustych touchpadach.

I co do nagrzewania sie Pavilionow - wyobraz sobie ze model na Athlonie sie PRAKTYCZNIE WCALE NIE NAGRZEWA w miejscach gdzie sie kladzie dlonie i w okolicach touchpada? Po 8 godzinach grzania w gablocie gdzie jest jeszcze 20 innych laptopow? I co teraz? Jak sie ma to do argumentu ze tak sie to piekielnie paviliony grzeja.

Widzisz - ja mam z tym kontakt na codzien po 8 godzin non stop. Naprawde wiem o czy mowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nie mozna tez tak pisac jak ty napisales na samej gorze, "ze kolega dokonal najlepszego zakupu bo lepszych lapkow w tej cenie nie ma.

Napisalem to bazujac na tym czym handluja polskie hurtownie na dzien dzisiejszy. I z pelnym rozmyslem to napisalem.

Podtrzymuje zdanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FSC laptop przy ostrym obciążeniu się nagrzewa to fakt, ale przy normalnej pracy jest lekko ciepły, a nawet powiedziałbym, że zimny (temp. otoczenia 20C). Touchpad nie jest tłusty i nie wiem skąd to wytrzasnąłeś. Co do portów USB nie będę się wypowiadał, w sumie zapytam tylko po co mi więcej niż te 3 porty USB jak tylko jeden mam zajęty przez myszkę, a reszta chodzi poprzez wi-fi. Waga no tak (kupiłem zamiast torby specjalny plecak) jeżeli robi Ci różnicę 300g to wybacz :D Poza tym, w tej cenie ze stajni Toshiby IBM czy HP nie było lepszego laptopa, a jak jest proszę podaj link.

Edytowane przez Alta1r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FSC czytałeś moją recenzję ? Grafika dla mnie nie gra roli. Szczerze to wygląda jak taki czarny klocek i nie za bardzo mi się podoba. Ma też mniejszy dysk, a kryterium zaczynało się od 160GB wzwyż. Lepiej wyposażony to rozumiem, że ma 4USB, a nie 3 tak ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dell? Dziekuje postoje, gdzie tu porownanie do Paviliona. W USA Dell to jak w europie Acer - juz to pisalem zreszta kiedys. Poza tym Dell nie ma oficjalnej dystrybucji w kraju. Powodzenia z gwara....

W polsce Dell ma nadmuchana opinie troche to komiczne. Ja nie mowie ze Dell nie ma fajnych lapow - ma owszem ale dla graczy i tylko niektore modele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zupełnie Cię nie rozumiem, jeżeli mi zabraknie mocy do pracy z Wordem, Exelem, oglądania filmów i przeglądania www to hm... Bateria jest 6Cell, zawsze można dokupić 9 czy 12 i się cieszyć większym czasem pracy na baterii, a akurat tego mi nie potrzeba więc nie wiem o co Ci chodzi z tym śmiesznym czasem pracy. Jakby laptop miałby trzymać z 5h to bym szukał na siłę używanego Appla ale po co...

FCS nadal proponuję żebyś przeczytał recenzję ale tym razem uważnie z naciskiem na cel tego zakupu.

Edytowane przez Alta1r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z USB sa zaczales, dlatego nie dziw sie ze beka byla.

Ja jeszcze raz napisze ze Dell to jes bardzo zle porownanie bo chodzi o gwarancje ktora bedzie realizowana tylko przez ten sklep internetowy we wlasnym zakresie. Jak cos padnie to masz przerabane bo beda wysylac komputer za granice (o ile sklep bedzie istnial). Poza tym jakosc wykoanania takich Delli nie jest zachwycajaca. Nie sa to zle lapy ale szału nie ma. Wiec na tle doskonale zrobionego paviliona - slabizna.

Z tym filmikiem z youtube to juz zenade odwaliles braklo ci argumentow chyba <_< w zasadzie bez sensu komentowac.

To mogla byc nawet plytka dvd ktora miala "bicie" albo kabelek terkotal o wentylator. Oczywoscie niedopuszczalne. Ale to juz widac ze zrobiles z bezsilnosci, zadales sobie trud szukania czegos w necie anty-pavilion.

btw. jak bym byl zlosliwy to bym ci podlinkowal Dela wybuchajacego chinczykowi prosto w twarz (znany problem z bateriami) ciekawe czy terkajacy wentylator jest bardziej uciazliwy niz spalony caly komputer z zawartoscia HDD

Jak widzisz filmiz z youtbe nie byl najlepszym pomyslem zeby cokolwiek pokazac/udowodnic. Szpili tez nikomu nie wbiles. :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hooded jako, że miałeś kontakt z dużą ilością laptopów w tym także Pavilionów możesz mi powiedzieć czy spotkałeś się z takim problemem, iż gdy np. rozmawiam przez skype to poziom głośności mikrofonu skacze mi od 5-10% i nie mogę przesunąć wyżej bo automatycznie mi spada. Gdy przestaję rozmawiać mogę dać np. na 100% ale gdy znów rozpoczynam rozmowę ta sama sytuacja występuje

EDIT: FCS przynajmniej byś mógł nie kasować postów, bo to była dyskusja, a teraz wygląda to tak jakbym ja i hooded man rozmawiali z powietrzem.

Edytowane przez Alta1r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pobaw sie rejestatorem dzwiekow wbudowanym w windowsa. Bo moze byc to kwestia samego skype. Ciezko powiedziec bo ja skejpa nie uzywam, ale klienci czasami sie pienia ze im sie takie zeczy dzieja w stacjonarkach, wiec pewnie jest to ogolna przypadlosc programowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hi. Mam takie pytanie, chciałbym do laptopa zakupić np. baterie 12Cell i moje pytanie to czy jest jakaś konkretna różnica w oryginalnej baterii od HP od nie org. oprócz 2x większej ceny ? Czym się różnią baterie zasilane 11.1V a 10.8V, bo znalazłem 12Cell o różnych napięciach.

Edytowane przez Alta1r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi