_bartx Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 W najbliższym czasie mam zamiar zakupić monitor LCD. No i tu pojawia się problem, bo za bardzo nie wiem czego szukać i co wybrać do kwoty ok. 900 zł. W tej chwili mam CRT 17" Samsunga i obraz jest bdb, ale monitor liczy sobie już 2,5 roku no i zajmuje dużo miejsca, którego mi niestety nie zbywa. Myślałem o monitorze 19 calowym z rozdzielczością natywną 1280x1024 lub 17 calowym z taką samą rozdzielczością. Panorama mnie raczej nie interesuje, chociaż też na pewno ma jakieś zalety. Nie wiem tylko jak ze wparciem gier dla rozdzielczości panoramicznych (przypuszczam, że jeśli go nie ma, to boki ekranu są puste). Czytałem nieco o rodzajach stosowanych matryc - wiem, że są TN i MVA/PVA, te drugie podobno lepsze, ale na pewno droższe i rzadziej spotykane. Co do zastosowań - internet, filmy, czasem edycja tekstu i grafiki, gry. W związku z tym mam jeszcze jedno pytanie. Posiadam kartę graficzną GeForce 7900GS. Generalnie większość gier działa płynnie w rozdzielczości 1280x1024, ale część tylko w 1024x768. Czy takie coś przejdzie na monitorze LCD, czy nie bardzo? Jeszcze jedna sprawa - odświeżanie. Niby na LCD nie ma znaczenia, ale mamy LCD w szkole i na białym tle widzę jak obraz się odświeża - częstotliwość to pewnie 60Hz. Czy są LCD z odświeżaniem 70Hz np.? Bo nie ukrywam, że jest to denerwujące... Patrzałem do polecanych monitorów w dziale "Co kupić", ale tam są same panoramy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behemot Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 60 Hz jest wystarczajaca czestotliwoscia, to co widziales na monitorze w szkole moze miec dwie przyczyny: 1. Monitor jest po prostu slaby. W tanich konstrukcjach dosc czesto sie zdarza, ze obraz drzy na niektorych kolorach (ba, nawet drozszym konstrukcjom sie to zdarza) 2. Ktos ustawil na nich nie wiadomo po co odswiezanie wieksze niz 60 Hz, np 75. Niektore monitory w ogole nie wyswietla wtedy obrazu, inne wyswietla ale efekt bedzie taki jak zauwazyles - migotanie. Oczywiscie mowie o monitorach ktore nie wspieraja odswiezania 75 Hz natywnie a na ktorych sie to wymusza. Generalnie radzilbym sprawdzonego Geteway'a 1985 lub Samsunga 970P, tanszych pva chyba nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 (edytowane) Poczytałem jeszcze trochę na necie i mam taki mętlik w głowie, ze szkoda gadać. Coś wyczytałem, że matryce MVA/PVA mają duży czas reakcji i występuje smużenie, więc chyba odpadają. Może lepiej wziąć coś dobrego z TN niż słabego z MVA/PVA? EDIT: http://znak.pl/index.php?cid=209&scid=...id=l19SamSM940B - takie coś by mi mniej więcej odpowiadało. Edytowane 20 Października 2007 przez BArt_X Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behemot Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2007 Jesli masz mozliwosc kupienia gdzies Gateway'a NIE przez internet to polecalbym wlasnie ten monitor i w zadne TN bym sie nie bawil. Zreszta poczytaj na forum o obu tych monitorach ktore wymienilem zanim postanowisz, ze jednak PVA to nie dla CIebie. Mnie na "blizniaczym" Gateway'u 2185 snuzenie abolutnie nie przeszkadza, czy to w grze czy tez w pracy biurowej/przegladaniu netu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość xantype Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 Zalap sie na Mega Promocja w Proline... akurat 19 calowy w dobrej cenie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 21 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2007 a może BENQ FP93G P ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2007 (edytowane) Poczytałem jeszcze trochę na necie i mam taki mętlik w głowie, ze szkoda gadać. Coś wyczytałem, że matryce MVA/PVA mają duży czas reakcji i występuje smużenie, więc chyba odpadają. Może lepiej wziąć coś dobrego z TN niż słabego z MVA/PVA?Jest wiele matryc TN (np. tych określanych jako 5 ms) które podobnie lub nawet bardziej smużą niż najszybsze S-PVA (określane jako 6 ms) :gitarzysta2: Edytowane 22 Października 2007 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...